UNGUR LIVIU ALIN
luni, 30 iunie 2008
„Călăii” lui Dîncu au încălcat statutul!
Şedinţa Comitetului Executiv (CEx) al PSD de vineri, de la Mamaia, în care s-a decis dizolvarea conducerilor organizaţiilor judeţene cu rezultate slabe în alegerile locale, a fost interpretată în organizaţia clujeană şi nu numai drept o şedinţă „cu dedicaţie pentru Vasile Dîncu”, mai ales că cei care au propus sancţiunea respectivă sunt membri ai gărzii vechi din PSD: Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Marian Oprişan (Vrancea) şi Liviu Dragnea (Teleorman). Propunerea făcută de CEx vineri nu este susţinută, însă, de statutul PSD, care dă dreptul acestui for să propună dizolvarea conducerii organizaţiilor judeţene doar „pentru încălcarea gravă a Statutului”.
Propunerea de dizolvare a conducerii filialei clujene, făcută de CEx, şi care urmează să fie validată de Consiliul Naţional al PSD pe 11 iulie, nu are la bază nicio prevedere din statutul partidului. Astfel, statutul PSD prevede la articolele 64, al. 4, respectiv 57, al. 4, posibilitatea dizolvării conducerii unei filiale numai „pentru încălcarea gravă a prevederilor Statutului”. Totuşi, la şedinţa de marţi, de la Mamaia, CEx şi-a asumat prin vot propunerea de a dizolva conducerile acelor filiale care nu au obţinut 20% la alegerile locale. Or, statutul PSD nu prevede nicăieri faptul că neatingerea pragului de 20% din voturi de către o filială echivalează cu o „încălcare gravă a prevederilor Statutului”.
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, care nu a participat la întâlnirea de la Mamaia, recunoaşte că decizia CEx ridică probleme din perspectivă statutară. „Ca să nu fac valuri în partid, nu vreau să spun decât că este o decizie la limită. Nu e foarte în regulă ce s-a întâmplat la acea întâlnire şi, dacă eram acolo, aş fi spus acelaşi lucru”, a declarat Corlăţean, care a adăugat că trebuie organizată o întâlnire a filialelor PSD din Ardeal.
Preşedintele executiv al PSD Cluj, Valentin Cuibus, susţine, la rândul său, că decizia CEx are la bază, în cel mai bun caz, o „forţare” a prevederilor statutare. „Forţat luând lucrurile, se poate spune că neîndeplinirea unor angajamente reprezintă o încălcare a statutului. Chiar am obţinut rezultate slabe la aceste alegeri”, a recunoscut Cuibus. El spune că social-democraţii clujeni vor avea o întâlnire săptămâna aceasta, pentru a veni cu un punct de vedere comun.
Ce mai poate face „Grupul de la Cluj”?
„Greii” PSD Cluj refuză, deocamdată, să facă declaraţii publice privind strategia viitoare. Încă de la gestul neaşteptat al lui Ioan Rus au apărut speculaţii privind motivaţia ascunsă a renunţării acestuia la conducerea organizaţiei clujene. Iar această motivaţie ar fi fost dedicarea totală a lui Rus proiectului construirii, împreună cu alte organizaţii PSD din Ardeal, a unui partid regional. Acest proiect s-ar fi născut odată cu scăderea influenţei grupului reformist de la Cluj la vârful PSD, în paralel cu revenirea în prim-plan a foştilor „învinşi” Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Miron Mitrea. Acesta pare a fi cel mai riscant proiect, deşi, pe moment, poate fi o alternativă la înfrângerea „Grupului de la Cluj” şi a proiectului său în PSD.
O altă ipoteză de lucru ar fi o nouă tentativă de revoluţie internă prin provocarea unui nou Congres Extraordinar. Şi în acest caz, ca şi în primul, va fi nevoie de preconizata întâlnire a liderilor organizaţiilor din Ardeal. Însă o asemenea tentativă va avea puţine şanse de reuşită, votul de vineri demonstrând clar dizolvarea puterii de influenţă şi de decizie a ardelenilor în PSD. Pe de altă parte, de la „înălţimea” scorurilor obţinute de PSD în Ardeal, e puţin probabil că o altă mişcare reformistă ardeleană să mai câştige adepţi. Sentinţa de vineri reprezintă o lovitură şi la adresa adevăratului lider al „Grupului de la Cluj”, Ioan Rus. La finele anului trecut, Rus îşi motiva demisia din fruntea organizaţiei clujene prin dorinţa de a se dedica mai mult funcţiei sale de vicepreşedinte naţional, calitate din care răspunde de regiunea de Nord-Vest. Or, două din cele trei organizaţii cărora li s-a cerut dizolvarea vineri – Cluj şi Bihor – aparţin tocmai ariei de competenţă a lui Rus.
În fine, o a treia soluţie ar fi acceptarea situaţiei şi a unei „penitenţe” în penumbră, aşteptându-se un pas greşit din partea actualei conduceri informale a partidului, cu speranţa unei reveniri în forţă, după modelul Iliescu-Năstase-Mitrea, amintit mai sus. Nu poate fi eliminată ipoteza în care Consiliul Naţional al PSD nu va valida dizolvările propuse de CEx, iar echipa lui Dîncu îşi va păstra poziţia. Dar chiar şi un asemenea scenariu, la fel ca toate celelalte amintite, nu îi va scăpa pe liderii social-democraţilor clujeni de obligaţia unor explicaţii pentru rezultatele slabe din alegeri, dar mai ales, de necesitatea găsirii unor soluţii pentru alegerile generale. Orice rezultat sub cel din 2004 (trei deputaţi şi un senator) ar putea fi fatal pentru „Grupul de la Cluj”.
duminică, 29 iunie 2008
Protectie pentru fermieri impotriva importurilor din UE
Totodata, acestia doresc introducerea unei legi pentru protectia fermierilor. "Un pericol real il reprezinta importurile din tari din Uniunea Europeana (UE), in care autoritatile au identificat boli ale animalelor, care in Romania nu exista. Este necesara o lege care sa interzica importurile din aceste tari si astfel sa-i protejeze pe crescatorii romani. Exista deja o propunere de lege, se poarta discutii si incercam sa gasim solutii pentru fermieri", a declarat Dacian Ciolos.
Tot pentru binele fermierilor acestia sustin programul "Fermierul" si Programul National de Dezvoltare Rurala. Acestea prevad acordarea unor subventii pentru dezvoltarea fermelor si cresterea calitatii laptelui. Acesta crestere se va face printr-o colectare de calitate si o racire mai buna, in maxim doua ore dupa muls, pentru ca germenii sa nu se poata inmulti.
De asemenea, o alta problema tratata de cei doi a fost cea a pretului motorinei. "In Romania, fermierii lucreaza cu un pret al motorinei mult peste media din UE. Este absolut inacceptabil ca fermierii romani sa vina pe piata cu un produs alaturi de fermieri europeni, care au un pret al motorinei mult mai scazut. Este un element de mare importanta pentru activitatea fermierilor romani", a declarat Dorel Secara. Ministrul negociaza astfel cu Ministerul Finantelor o reducere a accizelor la motorina.
Nicoara cere ingheterea proiectului Spitalului de Urgenta
Nicoara a declarat ca va cere acest lucru in cadrul sedintei de miercuri de la Bucuresti, deoarece atat primarul Emil Boc cat si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), Constantin Ciuce, se opun construirii spitalului pe motiv ca locul este prea departe.
Saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de specialitate la care au participat conducerea UMF, medici specilisti si politicieni, primarul Emil Boc si mai multi medici au contestat locatia viitorului spital regional de urgenta.
"Atata timp cat primarul Emil Boc a declarat ca Votati PD-L si noi modificam locatia spitalului eu am hotarat sa cer inghetarea proiectului pana cand acesta va gasi o locatie mai potrivita. Boc si Ciuce nu au tinut insa seama ca acest spital va fi deschis pentru acoperirea a noua judete si ca trebuia construit in vecinatatea cailor de acces. Nu are rost insa sa incepem lucrarile, daca acestea il vor nemultumi pe domnul primar", a declarat Nicoara.
Liberalii acuza; Comisie clientelara urbanism
Dupa spusele acestora, Boc a format comisia de urbanism a municipiului dupa bunul sau plac si a exclus consilierii locali tocmai pentru a putea avantaja “clientela imobiliara” a Partidului Democrat Liberal.
“Boc a creat o jucarie pentru el si pentru clientela sa imobiliara. A exclus din comisia tehnica de urbanism consilierii locali pe motiv ca doreste sa separe politicul de tehnic. Dar, in aceasta comisie au ramas cei doi viceprimari care sunt medici de meserie si nu au ce cauta intr-o comisie tehnica de urbanism pentru ca nu au pregatirea necesara”, l-a acuzat Cataniciu pe primar.
Dupa spusele lui Nicoara, arhitectii nu au fost inclusi in aceasta comisie pentru ca au prea multa experienta si ar putea sa contravina planurilor primarului. “Sunt numerosi arhitecti tineri, proaspat iesiti din facultate, care inca nu au fost corupti si care ar fi putut fi impartiali.
In plus arhitectul sef al orasului, omul care cunoaste cel mai bine problemele orasului si care are cea mai multa experienta in acest domeniu pentru ca este de foarte mult timp in acea functie nu a fost pus in nici o comisie”, a declarat Nicoara
Unde se duc taxele pe timbru juridic
“au destinatii exacte”.
El a sublinat ca acuzatiile primarului ca banii ar fi distribuiti clientelei PNL sunt nefondate. “Acesti bani care vin de la justitie se intorc tot acolo. Acelasi lucru se intampla si cu sumele obtinute din onorariile avocatilor si ale notarilor publici.
Astfel, 70% din acesti bani ajung in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei, 10% ajung la Consiliul Superior al Magistraturii, 10% la Inalta Curte de Casatie si Justitie si restul de 10% la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceste destinatii sunt foarte clare iar nerespectarea acestora inseamna deturnare de fonduri” a lamurit Radu problemata taxelor pe timbrele fiscale.
Despre taxele provenite din tranzactiile imobiliare, secretarul de Stat a spus ca o parte din acesti bani ajung intr-adevar inapoi la consiliile judetene, insa si acestia tot cu o destinatie foarte exacta. “Aceasta taxa a fost transferata la bugetul de stat deoarece se doreste sprijinirea zonelor rurale si dezvoltarea echilibrata a teritoriului”, a declarat Radu.
Ar fi cazul ca BOC sa-si mai verifice vorbele,a trecut campania sa inceteze cu minciuna.
Marko: UDMR s-ar putea alia după parlamentare cu PNL, PSD sau PDL
Marko Bela a remarcat că doar PNL nu a intrat în coaliţii locale anti-UDMR.
"Este totuşi devreme să vorbim despre asemenea lucruri, singurul lucru clar fiind faptul că vom porni la alegerile din toamnă separat şi de această dată. Între timp trebuie totuşi să subliniem că spre deosebire de alte partide, Partidul Naţional Liberal nu a intrat în coaliţii locale anti-UDMR”, a spus Marko Bela.
Întrebat apoi de ziarişti cu privire la politica de alianţe a Uniunii de după alegerile generale, în eventualitatea intrării într-un nou guvern, preşedintele UDMR a spus că acest aspect depinde foarte mult de rezultatele ce vor fi obţinute, dar a subliniat din nou colaborarea bună cu PNL.
“Eu nu vreau să preconizez viitoarele alianţe, dar oricum acest comportament demonstrează că această coaliţie guvernamentală funcţionează, de altfel coaliţia a fost destul de performantă în aceste alegeri şi că vom putea colabora fără problem în perioada care urmează. Ce fel de alianţe vor exista după alegerile parlamentare, bineînţeles că depinde de rezultatele obţinute. Un lucru e cert: cu PNL nu avem niciun fel de litigiu”, a spus Marko Bela, care însă nu a exclus posibilitatea alierii cu PSD sau PDL, dar a afirmat că înainte de a se alia cu aceste formaţiuni, ar trebui rezolvate unele divergenţe.
“Eu n-am spus că PSD sau PNL sau PDL nu poate fi privit ca un eventual partener în viitor. Alţii au făcut fel de fel de observaţii la marginea constatării mele – anume că în urma negocierilor din diferitele judeţe se vede foarte clar că am făcut alianţe cu prioritate cu PNL, dar s-au făcut alianţe şi cu PSD şi s-au făcut alianţe şi cu PDL şi nu s-a colaborat şi nu se va colabora cu PRM sau cu alte partide. Acest lucru deja prevesteşte eventualele formule din toamnă”, a mai spus Marko Bela.
Una peste alta UDMR-ul merge unde este ciolanul.A s merge pe alianta PSD-PNL,care ar atinge 50% si l a r sparge pe Sefu` de corabie,ar fi un dezastru si pentru BOC care in campanie se lauda cum va da el banii cu finu numai celor ce vor fii loiali PD-Lului.Imi amintesc ca in comuna Capus a intrat in turul 2 candidatul liberal cu cel democrat liberal,da o fuga BOC cu finu si taie si spanzura ca ei au puterea si vreau un primar bun acolo,TEAPA in turul 2 iese tot liberalul BODEA in ciuda amenintarilor lui BOC.
vineri, 27 iunie 2008
CIRC SI SCANDAL LA ICLOD INTRE C.L.
Un eventual al treilea eşec în constituirea Consiliului ar fi echivalat cu repetarea alegerilor în comună. Cum de două ori la rând nou aleasa primăriţă PD-L, Maria Mureşan, nu a avut în faţa cui să depună jurământul, ea a gândit pentru ieri o stratagemă prin care să evite riscul de a rămâne „nejurată”, în caz că nici acum consilierii n-ar fi fost în stare să se valideze. Astfel, ea a apelat la vechiul CL pentru a îndeplini această formalitate. Cum şedinţa de constituire a noului legislativ al comunei era programată la ora 10:00, Mureşan a convocat vechiul consiliu la ora 9:00, cu unicul punct pe ordinea de zi depunerea jurământului. Ascultători, vechii consilieri s-au adunat, de pe un laptop s-a dat drumul imnului naţional, primăriţa s-a încins cu eşarfa tricoloră, a pus mâna pe Biblie şi pe o carte intitulată „Legislaţia României” (legea impune Jurământul pe Constituţie – n.red.) şi, după modelul brevetat de Radu Bica la Consiliul Judeţean, în locul jurământului a început să citească întreaga declaraţie privind depunerea jurământului. Oricum, nu s-a înţeles mare lucru din ce a spus până nu s-a dezmeticit cineva şi a dat imnul mai încet. La final, aplauze, pupături, trandafiri.
„Domnu’ Popovici” face spectacol
După acest final glorios al vechiului CL, a apărut tura a doua de consilieri. Conştient de potenţialul de scandal al aleşilor iclodenilor, prefectul şi-a delegat doi reprezentanţi la această şedinţă. Au încercat ei să le explice oamenilor că procedura impune să soliciţi preşedintelui de şedinţă dreptul de a lua cuvântul, dar treaba asta n-a avut efect decât preţ de câteva minute. Până a venit momentul alegerii comisiei de validare, moment în care s-a declanşat „infernul”. Conform procedurii, preşedintele de şedinţă a supus la vot numărul membrilor comisiei – 5, dar a crezut că ar fi util să precizeze şi că acea comisie va fi completată conform configuraţiei politice. Mare greşeală! După care a cerut partidelor să facă propuneri pentru componenţa comisiei. PD-L a făcut o propunere de distribuţie conform ponderii partidelor. După care, liderul de grup (vorba vine, pentru că aleşii iclodenilor n-au considerat necesar să se constituie în grupuri politice) al alianţei PNL-PSD, fostul primar cu condamnare penală, social-democratul Ionel Hurducaş, a făcut alte nominalizări, care nu mai respectau configuraţia. S-a supus la vot propunerea PD-L şi, cum PNL+PSD au majoritate, a căzut. Hurducaş a cerut să se supună la vot propunerea lui. Preşedintele de şedinţă (pedelist) nu mai ştia ce să facă.
Atunci şi-a început recitalul „domnu’ Popovici” de la PD-L. „Domnule preşedinte nu puteţi supune la vot propunerea lor, pentru că e ilegală. Am votat toţi şi am stabilit componenţa prin vot deschis: doi PD-L, unu’ PRM, unu’ PSD, unu’ PNL”. Şi din acel moment, din „doi PD-L, unu’ PRM, unu’ PSD, unu’ PNL” nu l-a mai scos nimeni pe „domnu’ Popovici”. „Domnule preşedinte, vă rog să supuneţi la vot cele două propuneri”, a sărit Hurducaş. „Da’ n-aţi respectat configuraţia politică”, a urlat preşedintele pedelist şi „domnu’ Popovici” peste el. „Trebuie să supui la vot ceea ce eu am propus, eşti obligat prin lege”, s-a aprins Hurducaş. Reprezentanţii prefectului au încercat să îi explice scandalagiului PD-L de serviciu că, procedural, s-a votat doar numărul de membri ai comisiei, nu şi componenţa politică, şi că, prin lege, trebuie supusă la vot şi propunerea lui Hurducaş. „Aţi venit cu tema învăţată de-acasă, nu vă băgaţi peste consilieri, vă rog să tăceţi!”, s-a răstit „domnu’ Popovici” la reprezentantul prefectului. Circul a ţinut mai bine de o oră, timp în care toată lumea urla la toată lumea. Deşi a încercat să reziste eroic, în cele din urmă, preşedintele de şedinţă, inevitabil, a cedat în faţa procedurilor legale şi a supus la vot propunerea lui Hurducaş, care a fost adoptată. Pe „domnu’ Popovici”, cu mare greutate a reuşit să-l potolească un poliţist şi abia după ce acesta a fost scos din amorţeală de reprezentanţii prefectului.
Validarea nominală a consilierilor a fost un joc de ping-pong între cele două tabere. Cu câteva excepţii, fiecare echipă şi-a votat propriii membri şi s-a împotrivit celorlalţi. Cum PNL şi PSD aveau majoritate, patru din cei cinci consilieri PD-L au fost invalidaţi. A scăpat numai preşedintele de şedinţă, probabil din respect pentru vârsta sa înaintată. Din echipa puterii a căzut doar capul lui Hurducaş. Dar chiar şi de pe tuşă, le dicta cum şi când să voteze liberalo-social-democraţilor, iar aceştia executau comenzile date cu voce tare, ca nişte soldaţi disciplinaţi. După ce cei opt consilieri validaţi au depus jurământul, reprezentanţii prefectului au declarat CL legal constituit, au asistat la a doua depunere de jurământ a unei primăriţe care arăta de parcă i se înecaseră toate corăbiile, şi-au încheiat sarcina de serviciu şi au plecat.
Ce a urmat a fost un simulacru. Rămaşi să „zburde” de capul lor, cei de la putere şi-au ales un viceprimar şi, plictisiţi, au renunţat să-şi mai împartă şi comisiile de specialitate. Invalidaţii PD-L spumegau pe holuri şi ameninţau cu atacarea hotărârârilor de ieri în contencios administrativ. Spre deosebire, „invalidatul” Hurducaş jubila, se pupa cu toţi cei din echipa sa, decreta: „Dumnezeu să ocrotească Iclodul!” şi avea mina unui om care tocmai dăduse cea mai mare ţeapă din viaţa lui. Dezamăgită, primăriţa nu a mai avut puterea decât să conteste, în ciuda explicaţiilor oamenilor prefectului, dreptul unuia dintre liberali de a participa la şedinţă.
joi, 26 iunie 2008
ORBAN in conducerea intetimara a C.C.
"BPC s-a întrunit pentru a desemna persoanele care vor coordona echipele locale la organizaţiile de judeţ, acolo unde am obţinut rezultate slabe. La Bucureşti, alături de Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, au fost cooptaţi şi Andrei Chiliman şi Ludovic Orban", a susţinut Tăriceanu, evitând să menţioneze ce funcţii vor ocupa cei patru liberali.
Preşedintele PNL a menţionat că BPC a desemnat şi liderii interimari ai organizaţiilor ale căror conduceri au fost dizolvate la Delegaţia Permanentă. El a informat că la Timiş este desemnat Adrian Cioroianu, la Arad Norica Nicolai, iar la Sibiu Adrian Iorgulescu.
Potrivit liderului PNL, conducerile sectoarelor vor fi asigurate de Eugen Nicolăescu, Mihai Voicu, Cătălin Micula şi Cristian David, Tăriceanu precizând doar că ministrul de Interne, Cristian David, se va ocupa de sectorul 2. El a arătat că au fost stabilite acţiuni pe care aceştia le vor demara în perioada imediat următoare în aşa fel încât, în alegerile din toamnă, liberalii să fie pregătiţi.
Conducerea liberală a mai decis ca şefia organizaţiei Dâmboviţa să fie asigurată tot de Ludovic Orban, urmând ca liberalii Relu Fenechiu şi Romeo Stavarache să se ocupe de organizaţiile Suceava şi Neamţ.
"Băsescu să se ocupe de minciunile domniei sale"
"Ştiu că domnului preşedinte minciunile nu i-au stat niciodată în gât şi mi-aş dori foarte tare să se ocupe de minciunile domniei sale, înainte de a-i acuza pe alţii fără să ştie despre ce vorbeşte. Domnul preşedinte Băsescu nu se pricepe la legi şi, aşa cum eu nu-i vorbesc despre pupă şi proră, aştept ca şi domnia sa să nu-mi dea mie lecţii despre ceea ce nu cunoaşte", a susţinut Bogdan Olteanu.
Preşedintele Camerei i-a recomandat şefului statului să verifice presa şi înregistrările de la Cameră, din timpul votului, dacă i se pare o minciună faptul că parlamentarii PDL au lipsit marţi de la votul privind începerea urmăririi penale a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
"Dacă i se pare că este o minciună că parlamentarii PDL au chiulit ieri (marţi - n.r.) de la vot, să facă bine să verifice înregistrările de la votare sau să citească ziarele de astăzi (miercuri - n.r.) şi în general mi-aş dori ca atunci când este vinovat şi când tovarăşii săi sunt vinovaţi să înceteze să arunce cu noroi în ceilalţi", a spus Olteanu.
Liberalul a ţinut să îi mai transmită lui Traian Băsescu că este obligat să respecte legile, sugerându-i "să-l dea afară" pe Valeriu Stoica din PDL dacă nu-i convine Legea răspunderii ministeriale.
"În ce priveşte legile, chiar şi când nu-i convin îi reamintesc că este obligat să aplice atât legile, cât şi deciziile Curţii Constituţionale, şi dacă este nemulţumit de conţinutul Legii răspunderi iministeriale să-l dea pe Valeriu Stoica afară din PDL", a conchis Olteanu.
Camera Deputaţilor nu a avut cvorum, marţi, la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, exprimându-şi votul doar 208 deputaţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, anunţase anterior votului că pentru a se întruni cvorumul era necesară prezenţa a 220 de deputaţi.
Votul Camerei Deputaţilor în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent de marţi după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie miercuri, după şedinţa comună.
Preşedintele Băsescu i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, nemulţumirea sa faţă de faptul că, prin votul de marţi, deputaţii întârzie "nepermis de mult" procedura de avizare a începerii urmăririi penale a lui Mitrea şi Năstase, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a răspuns lui Traian Băsescu la scrisoare, transmiţându-i şefului statului că, dacă ar fi trimis deputaţii PDL în plen, votul ar fi fost valabil exprimat, şi îi reproşează că este "preşedinte jucător" şi lider al PDL doar când are interes.
Preşedintele Băsescu i-a trimis, miercuri, o nouă scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor în care îl acuză că face afirmaţii false şi are grave carenţe în cunoaşterea legilor, rugându-l ca public să nu lase să se înţeleagă că ar fi avocatul parlamentarilor pentru care s-a cerut urmărirea penală. PRELUARE MEDIAFAX
Clujenii vor Filarmonică, dar nu în Parcul Central
Demersurile pentru salvarea Parcului Central au început şi pe Internet. Mai mulţi clujeni au redactat o petiţie online prin care cer cetăţenilor să semneze pentru salvarea celui mai mare parc clujean. În doar cinci zile, mii de români s-au mobilizat şi au semnat expunerea de pe Internet.
Proiectul noii clădiri a Filarmonicii Transilvania prevede ca imobilul să fie amplasat în mijlocul Parcului Central. Acest lucru ar însemna, după cum susţin iniţiatorii petiţiei, tăierea unui număr semnificativ de copaci. „Autorităţile locale clujene intenţionează să defrişeze peste 70 de arbori din Parcul Central, dintre care unii seculari, pentru a facilita construirea unui mare sediu al Filarmonicii Transilvania”, se arată în petiţia de pe pagina de internet www.petitieonline.ro. Iniţiatorii acesteia cer să se identifice un alt spaţiu pentru clădire, care să nu presupună distrugerea spaţiului verde al oraşului. În doar câteva zile de la lansarea petiţiei online, au fost strânse peste 2.800 de semnături. Printre susţinătorii Parcului Central se află şi persoane din Brăila, Fălticeni, Baia Mare, Ploieşti sau chiar din Canada şi Danemarca.
Clujenii propun alte spaţii pentru Filarmonică
Majoritatea semnatarilor susţin ideea construirii unui nou sediu al Filarmonicii câtă vreme instituţia nu are clădire proprie de mai bine de şase ani. „Iniţiativa de a se construi Filarmonica este foarte bună, dar, din păcate, se ajunge la un sacrificiu ecologic prea mare. Promovăm cultura şi distrugem natura?! Cel mai indicat ar fi să se caute o altă locaţie. Sunt împotriva defrişării arborilor din Parcul Central”, spune Ioana Berean, una dintre semnatarii petiţiei. Susţinătorii parcului central vin şi cu propuneri pentru alte amplasamente posibile ale Filarmonicii. „Locul potrivit Filarmonicii este spaţiul actualei construcţii a arhivei din strada Mihail Kogălniceanu, care trebuie demolat. Este o construcţie oribilă şi zona s-ar preta minunat pentru filarmonică. O altă variantă ar fi fostul ştrand de lângă Hotel Sport. Ştrandul nu se mai foloseşte de mulţi ani”, propune Farkas Gyrogy.
Potrivit proiectului, viitorul sediu al Filarmonicii Transilvania va fi structurat pe şase nivele, dintre care două subterane, unde vor fi amenajate locuri de parcare. Celelalte nivele vor găzdui săli de repetiţie, birouri, săli de studiu şi o sală de concerte de peste 1.300 de locuri.
TENSIUNI ● Foştii pedişti ard mocnit
Au înghiţit nemestecat partidul lui Theodor Stolojan, într-o fuziune pe care au amînat-o pînă cînd a venit peste ei la ceas de seară, cînd Blaga era plecat din ţară, iar Videanu din Bucureşti. Au înghiţit apoi şi structura de conducere a PLD, trezindu-se colegi cu vicepreşedinţi precum Marian Hoinaru sau Gabriel Sandu despre care abia dacă auziseră, dar şi cu Raluca Turcan, pe care Vasile Blaga nu s-a sfiit s-o califice drept "fîţă" în plină şedinţă. Au înghiţit şi raportul de 2 la 1 în Biroul Permanent, de parcă aceasta ar fi fost diferenţa de scor electoral dintre cele două formaţiuni. "Ce să faci cînd patronul concesionează afacerea fără licitaţie?", oftează unul dintre liderii fostului PD, iar resemnarea e valabilă pentru mulţi dintre colegii săi. Altora însă lucrurile înghiţite cu forţa au început să le vină înapoi pe gît şi acuză PLD că a acaparat Biroul Permanent Naţional. "Ei sînt numai teoretic mai puţini. În realitate, ei domină Biroul, pentru că ai noştri nu vin. Ei vin, sînt uniţi şi au şi gura mare", explică unul dintre membrii BPN, dînd ca exemplu de influenţă faptul că organizaţia Argeş şi Cristian Boureanu au scăpat de la decapitare în şedinţa de luni (o continuare a întîlnirii informale avută duminică seară în Modrogan), chiar dacă se aflau sub baremul impus filialelor. E drept, cu doar 0,2%.
VECHII DEZBINAŢI. Biroul Permanent al PD-L are 29 de membri: 19 de la PD, 10 de la PLD. Din cei ai PD însă majoritatea nu vin la şedinţele săptămînale. "Mircea Hava, George Scripcaru şi Dorin Florea sînt primari, au treabă la Alba, la Braşov, la Tîrgu-Mureş, nu vin toată ziua, bună ziua la Bucureşti. Petru Filip nu vine nici el. Falcă, de la Arad, nu vine nici el în fiecare săptămînă şi nici Negoiţă nu se omoară. Cezar Preda e în conflict cu Blaga, nu a mai venit de vreo două luni. Romeo Raicu nu a mai călcat nici el toată campania. Oltean şi Barbu (Gheorghe) vin destul de des. Însă permanenţi rămîn doar cîţiva: Boc, Blaga, Videanu, Boagiu, Udrea şi Roberta (Anastase) şi Toader şi Canacheu", ne-a făcut calculul unul dintre membri.
Din listă lipseşte vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, adevărata disidenţă la actuala linie a PD-L. Sub paravanul preşedinţiei CJ Caraş, apoi a funcţiei de europarlamentar, Frunzăverde s-a refugiat la el acasă, în judeţ, de unde mai dă din cînd în cînd semnale că lucrurile nu sînt în regulă la Bucureşti. Ultimul, astă-iarnă, cînd a calificat fuziunea PLD drept "un melanj penibil", arătînd că statutul nu prevede decît fuziuni prin absorbţie, că numele PD nu trebuia schimbat şi că "PD nu înseamnă Modrogan, ci sute de mii de membri".
NOU-UNIŢI. De partea cealaltă, cei zece de la PLD – Stolojan, Stoica, Flutur, Turcan, Boureanu, Florin Popescu, Gabriel Sandu, Marian Hoinaru, Cornel Ştirbeţ, Gheorghe Ştefan Pinalti – sînt uniţi, vin toţi şi mai aduc şi întăriri (Paveliu sau Mircea Valentin). Au de partea lor şi zestrea pe care au adus-o la locale: trei judeţe din Moldova – Neamţ, Suceava şi Botoşani – la care se adaugă şi Dîmboviţa, şi Brăila. "Pe acest fond, în ultima şedinţă a BPN, Moldova le-a fost făcută cadou. Judeţele cu aşa-zise probleme sînt acum în mîna lui Flutur şi lui Pinalti, îşi vor pune ei conduceri", reclama zilele trecute, la Camera Deputaţilor, un lider al PD-L. Acolo, la Cameră, au avut loc mai multe întîlniri în care liderii fostului PD au decis să strîngă rîndurile şi să îi "termine" pe cei de la PD-L în Birou. "L-au convins şi pe Preda să revină, l-au sunat şi pe Frunzăverde. Falcă a promis şi el să vină în fiecare săptămînă. Acum, luni, au venit şi Hava şi Florea", relatează sursa citată.
BOUREANU DĂ REPLICA. Un comunicat acid al lui Cristian Boureanu confirmă tensiunile dintre grupări. "Le înţeleg frustrările celor care au făcut politică pentru a obţine unul sau două locuri de consilieri, dar, aşa cum am spus de la începutul anului, dacă au ales să facă anticampanie şi zgomot pentru nimic, în loc să pună umărul la reconstrucţia partidului, înseamnă că au ales să facă o pauză, probabil definitivă, în cariera lor politică", atacă tînărul peledist. Precizînd că replica sa este la "speculaţiile" apărute în presă, Boureanu arată că nu s-a pus nici o clipă problema înlocuirii sale de la şefia filialei Argeş, dar că e dispus să sprijine un alt preşedinte dacă se va găsi "o altă variantă mai bună decît el".
FAVORURI. Strînsul rîndurilor împotriva grupării Stolojan nu reuşeşte totuşi să calmeze rîcile dintre vechii democraţi. La nemulţumirea legată de exceptarea Argeşului, se adaugă şi Bihorul, fost fief al PD, unde, după ce Petru Filip nu a mai candidat, s-au pierdut şi primăria, şi consiliul judeţean. Filiala de origine a lui Blaga, aflată tot sub linie, a fost sărită pentru că scorul "s-a ponderat" cu populaţia maghiară. "De ce nu a plătit nimeni pentru pierderea CJ în favoarea unui om care a fost al nostru, Radu Ţârle, şi a trecut la PNL? La fel şi la Zalău, unde primarul Căpâlnăşiu a plecat de la noi", se protesta în grupul de la Cameră. Ponderare de scor şi la Maramureş, şi la Mureş, unde s-au cîştigat preşedinţia CJ, respectiv Primăria, în schimb la Satu Mare, cu 14%, nu a mai funcţionat regula. Preşedintele filialei, Dorin Puie, a protestat public împotriva deciziei de dizolvare a Biroului Judeţean, arătînd că e "ciudat" să compari un scor de 14% într-un judeţ cu 40% cu populaţie maghiară, cu unul de 24% obţinut în judeţele din sudul ţării.
Telefoane în două schimburi la Jucu
cerem datele care ne interesează”, a conchis Pop. Amintim că ministrul muncii, Paul Păcuraru, a recunoscut săptămâna trecută că Nokia are probleme în organizarea schimburilor de lucru la fabrica din Jucu.
miercuri, 25 iunie 2008
Mitrea şi Năstase, salvaţi cu metoda „Mâna moartă“
Blat la Camera Deputaţilor. Votul pentru aprobarea cererii DNA de începere aurmăririi penale pentru deputaţii PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea a fost declarat ieri nul. Aceasta pentru că, după numărarea voturilor, s-a constatat că au votat doar 208 deputaţi. Pentru ca votul să fi fost valabil, era necesară prezenţa a 220 deputaţi, adică a 2/3 din numărul total al aleşilor. Interesant este că la voturile precedente în sală era numărul necesar de parlamentari pentru ca cererile DNA să fie aprobate sau nu.
Ieri, în Cameră, vârful de prezenţă înregistrat la sesiunea de voturi finale - desfăşurată între orele 12.30 şi 12.50 - a fost de 248 de deputaţi.
Publicitate
Votul (secret cu bile) pentru aprobarea cererilor DNA a început la ora 13.05. În acest interval au „dispărut“ din sală 40 de deputaţi. Majoritatea deputaţilor absenţi au fost din grupul celor de la PSD. O bună parte dintre aceştia au fost dintre pesediştii din echipa de tineret promovată de Victor Ponta, el însuşi absentând ieri de la lucrări. De la PNL şi de la PD-L, conform declaraţiilor liderilor de grup, au lipsit 13, respectiv 12 deputaţi.
Cotidianul a identificat 17 deputaţi care, deşi au participat la şedinţa de plen de ieri a Camerei Deputaţilor, au absentat la momentul votului privind cererea DNA. Sunt însă mult mai mulţi deputaţi care şi-au dat votul la legile aflate pe ordinea de zi, dar au plecat apoi când s-a supus la vot soarta penală a colegilor lor Mitrea şi Năstase. Cotidianul i-a contactat pe câţiva dintre cei 17 pentru a afla care au fost motivaţiile care i-au determinat să părăsească şedinţa de plen tocmai la momentul cel mai important al votului.
Deputatul PSD Mădălin Voicu susţine că s-a luat cu treburi parlamentare şi a pierdut noţiunea timpului. „Noi am votat la începutul şedinţei legile restante. A urmat apoi o pauză de organizare a votului secret. Am urcat sus la departamente, apoi pe la comisie, am avut treabă prin tot felul de birouri. Când m-am întors, votul se terminase deja. Nu e cazul unei formule premeditate sau al unui gest de indisciplină. Pur şi simplu nu mi-am calculat cum trebuie timpul“, ne-a declarat deputatul PSD.
La fel susţine că a păţit şi colegul său de grup Cătălin Matei. „Am plecat din Parlament. Am plecat pentru că mă aşteptam ca votul la Năstase şi Mitrea să dureze mai mult. Am avut de rezolvat o problemă şi a trebuit să plec. Când m-am întors, votul se terminase deja. E şi traficul cum este“, încearcă să explice colegul de partid al lui Năstase şi Mitrea. Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, susţine că nu a votat pentru că „a stat pe hol“. Şedinţa de ieri a înregistrat şi evenimente care ţin mai degrabă de zona crepusculară, dacă e să dăm crezare explicaţiilor celor implicaţi. De exemplu, deputatul PD-L Alexandru Miroşeanu este înregistrat de site-ul Camerei Deputaţilor ca fiind prezent la şedinţa de plen la care s-au discutat proiectele restante. A şi votat pentru proiectul legislativ nr. 183/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă.
El susţine încă că nici măcar nu s-a aflat ieri în Bucureşti. „O problemă medicală m-a ţinut la mine în circumscripţie“, ne-a explicat Miroşeanu. Întrebat cum îşi explică atunci faptul că a fost înregistrat ca fiind atât de activ în procesul legislativ de ieri, răspunsul a fost prompt: „Cred că e o greşeală. Cartela de vot e la mine, dar se mai întâmplă şi greşeli de genul acesta“.
Reacţiile politice faţă de ceea ce s-a întâmplat ieri la Camera Deputaţilor au apărut imediat după declararea votului nul. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că anularea votului în cazurile Năstase şi Mitrea demonstrează recidiva „coaliţiei 322“. „E vorba de complicitatea PSD acoperită de PNL şi de PRM pentru a bloca accesul justiţiei cu privire la parlamentari. Cu sprijinul celor 322, Parlamentul se transformă într-o casă de protecţie a persoanelor certate cu legea“, a mai spus Boc.
O replică a venit şi din partea liberalului Crin Antonescu. „Emil Boc minte cu neruşinare. PNL a avut doar 13 absenţi, dintre care 5 miniştri, 5 plecaţi în delegaţie în străinătate, unul în spital şi doi nemotivaţi. Toţi liberalii au votat pentru începerea urmăririi penale. La PD-L au lipsit 16 deputaţi, dar dl Boc a uitat să spună acest lucru“, a spus Antonescu. Ieri-seară, o şedinţă extraordinară a Biroului Permanent al Camerei, reunită pentru a reprograma votul, nu s-a putut ţine pentru că au lipsit mai mult de jumătate dintre membrii conducerii Camerei. Astăzi se va decide reprogramarea votului, dar sunt puţine şanse ca acest lucru să se întâmple după şedinţa comună din această dimineaţă, deoarece, fiind ultima zi din sesiune, prezenţa va fi mai mult ca sigur redusă.
Lista absenţilor
Cotidianul a identificat 17 deputaţi (numărul lor total e însă mult mai mare) care au participat la sesiunea de vot normală, dar nu au mai votat şi în sesiunea specială privind cererea DNA: Mihai Apostolache, Nicolae Bădălău, Ioan Bivolaru, Vasile Butnaru, Cătălin Matei, Alexandru Mazăre, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Mădălin Voicu (toţi din PSD), Corneliu Ciontu (PC), Liviu Miroşeanu (PD-L), Ovidiu Ganţ, Nicolae Păun, Mihai Radan şi Varujan Pambuccian (Minorităţi). De remarcat că secretarul de şedinţă care făcea apelul pentru vot, Gelil Eserghep (PRM), nu a procedat conform regulamentelor şi nu a anunţat cu voce tare pe toţi cei care erau absenţi sau pe cei care - deşi s-au aflat în sală, cazurile Manuela şi Miron Mirea şi Adrian Năstase - nu au votat. Modul în care a procedat Eserghep a făcut practic imposibilă identificarea în totalitate a deputaţilor care nu au votat ieri.
UDREA se baga si in fina comandantului Basescu
„Eu am învăţat de la cel mai mare om politic al ţării că, atunci când nu valorezi în voturi, să ai vocea mică, pe măsura procentului” – Udrea
Elena Udrea a venit luni cu mandat clar la Constanţa: să facă ordine în filiala locală PD-L. Desemnată împreună cu Valeriu Stoica responsabil pentru organizaţia frământată de tensiuni interne şi externe, Udrea a aplicat măsurile drastice pentru care primise instrucţiuni. Primul pas a fost excluderea din partid a finei preşedintelui Traian Băsescu, Narciz Amza, proaspăt consilier local, care a votat împotriva deciziilor partidului (pentru validarea pe postul de consilier local a fostului pedelist Dănuţ Moisoiu, cârtiţa lui Radu Mazăre, şi pentru invalidarea şefului de filială, Ion Popescu).
Decizia a lămurit rapid combatanţii că lucrurile vor fi tranşate în favoarea „noului” PD-L, din care nu vor face parte nici rudele preşedintelui dacă nu sunt loiale partidului sinonim cu Traian Băsescu. Agitaţia de la filială a fost organizată de exclusul Dănuţ Moisoiu, care a trimis oameni să o întâmpine pe Elena Udrea. Ei au spus că sunt membri ai organizaţiei municipale şi de tineret convocaţi la şedinţa Biroului Permanent Judeţean.
Publicul neinvitat şi gălăgios a trebuit evacuat din sală, întrucât discuţiile s-au purtat în cadru restrâns. La final, rezultatul era cel aşteptat: lider interimar este Ion Popescu, succesorul impus al lui Stelian Duţu.
„Partidul începe să muncească”, a decretat Elena Udrea, care a ţinut să spună că filiala nu va mai fi acum o anexă a PSD. Peste o săptămână, Biroul Permanent Naţional va valida noua conducere de la Constanţa, care trebuie să îşi găsească membri de încredere. „Oamenii au avut curaj să vorbească deschis, acum, pentru prima dată. Organizaţia municipală, condusă de fapt de Moisoiu, era aservită lui Mazăre şi asta nu se va mai întâmpla. Până la urmă, înţeleg şi mentalitatea constănţenilor: de ce să votezi sluga, când mai bine votezi stăpânul? Este vina noastră că nu am arătat adevărata faţă a lui Mazăre, că nu i-am făcut destulă opoziţie”.
Invitată la televiziunea locală condusă de liberali, Elena Udrea a recunoscut că a fost sceptică întâi de potenţialul lui Ion Popescu, care este noua imagine PD-L Constanţa - un partid deschis „oamenilor de valoare”. „Eu am primit însărcinarea de la partid să mă ocup de Constanţa după retragerea lui Vasile Blaga. Sunt mare iubitoare de mare, un turist vechi de Mangalia şi Vama Veche, aşa că am acceptat cu bucurie coordonarea organizaţiei”, a declarat secretarul general al PD-L.
Din echipa locală vor face parte Dorel Onaca, parul cu care Traian Băsescu a spart carul cu oale de la Constanţa, şi poate chiar şi Stelian Duţu. „Este loc în echipă pentru toată lumea, echipa nu înseamnă premii, înseamnă muncă.
Cât despre ideea ca PD-L să se delimiteze de Traian Băsescu, este aşa o aberaţie... ce-ar fi dacă Traian Băsescu s-ar delimita de PD-L!? Eu am învăţat de la cel mai mare om politic al ţării că, atunci când nu valorezi în voturi, să ai vocea mică, pe măsura procentului”.
Acuzaţii fără dovezi din partea subordonatului de nava BASESCU
„Conform Monitorului Oficial, peste două miliarde au fost alocate în ultimele 4-5 luni, preponderent primarilor PNL, mai ales în mediul rural, bani luaţi de la marile Primării, ale marilor oraşe şi municipii reşedinţă de judeţ”, a spus Boc, încercând să sugereze că perdanţi au fost primarii PD-L, majoritari în zona urbană. Totuşi, Boc n-a reuşit să dea nici un exemplu de asemenea „mită electorală”, nici măcar din judeţul Cluj. De asemenea, el n-a putut proba modul în care Guvernul a folosit banii strânşi din cele două taxe amintite. „Banii au fost daţi de la bugetul central, dar dacă n-ar fi avut aceşti bani, Guvernul n-ar fi avut de unde să dea”, a explicat Boc
PNL CLUJ face "curatenie"
marți, 24 iunie 2008
Tişe, acuzat de „dictatură” încă de la prima şedinţă a CJ
Noul Consiliu Judeţean (CJ), format din 36 de consilieri, s-a constituit ieri, în prezenţa prefectului Călin Platon. Acesta a urat succes noilor consilieri, sugerându-le totodată să „dea dovadă de maturitatea şi responsabilitatea de a aduce un plus locuitorilor din judeţ”. În conformitate cu rezultatele alegerilor din 1 iunie, PD-L a obţinut 15 mandate de consilieri judeţeni, PSD şi PNL câte şapte, UDMR cinci, iar PRM două.
Tot ieri au fost validaţi în funcţia de vicepreşedinte CJ Radu Bica (PD-L) şi Fekete Emoke (UDMR), fost secretar de stat, care au obţinut 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi un vot anulat. Din numărul de voturi obţinute, se poate deduce matematic că PRM a votat pentru cele două partide majoritare, deşi anunţaseră că tind spre o alianţă cu PSD. La depunerea jurământului, Bica a preferat să nu îl rostească pe cel obişnuit, ci să vină cu unul propriu.
Dictatura majorităţii
Cu excepţia PRM, cele patru partide din CJ şi-au desemnat ieri şi liderii de grup. PD-L l-a numit pe Mihail Hărdău, PNL pe Marius Nicoară, PSD pe Valentin Cuibus, iar UDMR pe Vakar Istvan Valentin.
În cadrul întâlnirii de ieri au fost stabiliţi şi noii membri care vor constitui cele şapte comisii de specialitate. PD-L a ştiut să profite la maximum de majoritatea creată prin asocierea cu UDMR. Au mers chiar până la forţarea Regulamentului de funcţionare a Consiliului Judeţean. Art.20 al documentului amintit spune: „Numărul locurilor care revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte de către consiliul judeţean, în funcţie de ponderea acestora în cadrul consiliului”. Deşi PD-L dispune de doar 15 mandate din 36, adică 41,7%, în cele mai importante trei comisii ale Consiliului – buget-finanţe, urbanism şi patrimoniu – democrat-liberalii şi-au impus câte patru oameni din şapte, adică 57,1%, practic autoservindu-se cu o majoritate la care nu aveau dreptul. Iar acest lucru s-a putut întâmpla în ciuda protestelor consilierilor Dan Canta (PSD) şi Marius Nicoară (PNL). Apelând la subterfugiul unei constituiri a comisiilor la vedere, Tişe a cerut tuturor liderilor de grup să facă propuneri pentru fiecare comisie. În cazul celor trei comisii, unde s-au adunat cu câte o propunere mai mult decât numărul locurilor disponibile, preşedintele CJ s-a adresat direct doar PSD-iştilor sau liberalilor, care propuseseră câte doi oameni, întrebându-i dacă renunţă la una dintre nominalizări, ameninţându-i că, în caz contrar, va supune la vot fiecare nume. De fiecare dată Tişe a ignorat faptul că partidul său propusese câte patru oameni în loc de maxim trei cât îi permitea ponderea din consiliu. Fără şanse la vot, partidele indicate, au renunţat „de bunăvoie” la câte o nominalizare. Practic, folosind ameninţarea votului majoritar al alianţei PD-L – UDMR, Tişe şi-a impus majoritate democrat-liberală în cele mai importante comisii ale CJ, încălcând, în acest fel, Regulamentul forului pe care îl prezidează.
Disputa Canta versus Tişe
Dacă la Consiliul Local primele scântei au apărut din cauza liberalilor, care şi-au acuzat colegii din PD-L că şi-au impus punctul de vedere în desemnarea comisiilor de specialitate, la Consiliu Judeţean PSD a luat atitudine împotriva majorităţii obţinute de PD-L. Consilierul judeţean al PSD, Dan Canta, un oponent aprig al PD-L, a lansat încă din prima zi acuze la adresa noului preşedinte CJ, Alin Tişe, pe motiv că i s-a îngrădit dreptul de a interveni în cadrul şedinţei. Deşi Canta a anunţat ieri că vrea să facă publică situaţia cu privire la stadion şi la prevederea bugetară pentru proiectarea lucrărilor, Tişe a hotărât supunerea la vot prin ridicarea mâinii a intervenţiei solicitate. De asemenea, noul CJ a interzis o altă intervenţie a lui Canta, pe motiv că nu a fost cuprinsă pe ordinea de zi a şedinţei. „Alin Tişe a încălcat până la urmă legea administraţiei publice locale de a-mi da cuvântul. Ce e rău în chestiunea aceasta, să supunem la vot de fiecare dată când vrem să luăm cuvântul? E o nebunie, e o prostie şi e împotriva legii”, a explicat Canta. Acesta a declarat că va ataca în contencios dacă la fiecare şedinţă i se va opri dreptul „de a vorbi, obţinut în urma alegerilor” şi l-a atenţionat pe pedelist că face abuz, încălcând legea 215. Acesta a continuat să acuze PD-L că încearcă să blocheze fiecare proiect important început de CJ. „Dacă PD-L are majoritate în CJ, nu înseamnă că poate face ce vrea”, a subliniat Canta.
Alin Tişe s-a apărat în faţa acuzaţiilor lui Canta, afirmând că regulamentul de şedinţă îi permite să dea sau să nu dea cuvântul unui consilier judeţean care solicită dreptul a se adresa plenului.
Pe lângă noul preşedinte, Alin Tişe, PD-L şi-a înnoit echipa de consilieri judeţeni cu zece persoane: Mihail Hărdău, Ovidiu Turdean, Mircea Herman, Ovidiu Călin, Radu Borza, Adrian Hetea, Viorica Toma, Darius Pintilie, Iuliu Păcurariu şi Steluţa Racolţa. Vechii consilieri democrat-liberali, care continuă şi în următorii patru ani să facă parte din forul judeţean sunt Alexandru Coroian, Radu Bica, Teofil Maier, Mircea Moroşan şi Ion Pantelimon.
Doi liberali cărora li s-ar fi cuvenit un mandat de consilier judeţean, conform ordinii de pe lista electorală a PNL, au refuzat mandatele. Astfel, Rodica Diacicov şi Ioan Berchişan, fost consilier judeţean în vechea administraţie, au fost înlocuiţi de Gheorghe Iancu şi Marius Gheorghe Bălaj. Celor doi li se adaugă, din partea PNL, Eugen Cecan, Marius Mânzat, Liviu Miclăuş, Ioan Petran şi fostul preşedinte al CJ, Marius Nicoară.
PSD a păstrat din vechea administraţie doar patru consilieri: Dan Canta, Liviu Medrea, Cornel Itu şi Florin Cuc. Echipa a fost completată de Valentin Cuibus, Ioan Bota şi Mihaela Rozor. Schimbările majore au avut loc în rândul udemeriştilor, având în vedere că ieri au fost validaţi cinci noi membri: Vakar Istvan, Sztranyiczki Szilard, Fekete Emoke, Balasz-Becsi Attila şi Szedilek Lenke, care l-a înlocuit pe Okos Carol. Cei doi consilieri din partea PRM sunt Petre Guş şi Ilie Cornoiu.
Dan Canta, consilier judeţean PSD
"Dacă PD-L are majoritate în CJ, nu înseamnă că poate face ce vrea."
marți, 17 iunie 2008
PNL Cluj 28.4% din nr. total de primarii din judet
“Mentionez ca suntem pe punctul de a ne majora procentul pe judet, in prezent fiind in negocieri cu sapte primari pe care i-am sprijinit in turul doi - independenti sau apartinand unor partide - precum si cu 21 de consilieri locali, care doresc sa vina in PNL, ceea ce va spori considerabil forta liberalilor clujeni" a declarat Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj intr-un comunicat de presa.
Atunci cand a facut aceasta declaratie, Nicoara nu a luat in calcul faptul ca un primar care trece de la un partid la altul pierde fotoliul de edil si duce localitatea pe care o conduce la alegeri anticipate.
In urma rezultatelor din turul doi de scrutin, PNL Cluj este foarte multumit de numarul de primarii pe care i-a obtinut. In judet, PNL a obtinut 23 de primarii, 11 in primul tur si 12 in cel de-al doilea. Acest numar reprezinta 28,4% din numarul total al primariilor clujene. Rezultatul este, dupa spusele lui Nicoara peste media partidului pe tara si foarte multumitor pentru partid.
Aceste rezultate ii fac pe liberalii clujeni siguri ca vor castiga alegerile parlamentare in judet. "Vom castiga fara probleme alegerile din toamna, cu atat mai mult cu cat, comuna din care provine presedintele PD-L, Emil Boc, respectiv Margau, a optat pentru un primar liberal" mai spune liderul PNL Cluj.
ASTA E TARE...Iliescu: „Eu pot să-l dau şi-n mă-sa pe Băsescu“
Iliescu: „Eu pot să-l dau şi-n mă-sa pe Băsescu“
Preşedintele de onoare s-a duelat cu „baronii locali“
„Moraliştii“, invitaţi să ia notiţe despre cum se câştigă alegerile
Zeci de limuzine de lux şi-au descărcat ieri, la prânz, în curtea din Kiseleff, cea mai preţioasă „încărcătură” a partidului: baroni locali cu legitimitate electorală – „uninominalii” primari de mari oraşe şi şefi de consilii judeţene. Validaţi de votul popular, baronii vechi, precum Marian Oprişan, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu sau Liviu Dragnea, au intrat zâmbitori, bronzaţi şi cu pieptul bombat în clădirea unde Mircea Geoană şi şefii de la centru i-au întâmpinat cu aplauze.
Plin de importanţă, Gabriel Oprea îl familiariză cu împrejurimile pe Puiu Iordănescu, candidat cu şanse la Consiliul Judeţean Ilfov. Victorios după turul al doilea, noul şi vechiul primar din Iaşi, Gheorghe Nichita, a ajuns şi el la sediul central, alături de o figură veche, resuscitată de scrutinul de la locale – Constantin Simirad, noul şef al CJ Iaşi.
Olimpicii alegerilor locale au intrat triumfători în sediu. Mircea Geoană a răsuflat uşurat că partidul a trecut onorabil testul localelor („Ne-a revenit zâmbetul pe buze”) şi a îndemnat la „vigilenţă” sporită în ceea ce priveşte paşii pe care o să-i facă Traian Băsescu şi „partidul prezidenţial”.
Ion Iliescu a îndemnat şi el la fixarea ţintei Traian Băsescu. Liderul de onoare al pesediştilor a mărturisit că el n-a răspuns provocărilor repetate ale lui Traian Băsescu, din campania de la locale, pentru că nu-l mai interesează să candideze contra actualului preşedinte. Deci nu frica l-a ţinut rezervat: „La urma urmei, eu pot să-l dau şi-n mă-sa pe Băsescu”. În acest moment, întrega sală a izbucnit în aplauze.
Iliescu a temperat şi pretenţiile baronilor locali, care cereau libertate deplină în selectarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare. „Nu vrem oameni paraşutaţi de la centru, care sunt clienţii politici ai unuia sau altuia de la Bucureşti”, a fost mesajul liderilor din teritoriu. Ion Iliescu a replicat: clientelismul nu ţine numai de centru, existând şi în judeţe destui „barosani locali” care îşi împing locotenenţii în faţă.Mulţi dintre cei prezenţi au întrebat care sunt aliaţii PSD pentru la toamnă. Majoritatea liderilor au invocat o posibilă alianţă cu PNL, punctând şi dificultăţile ivite în negocierile cu liberalii. Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu au afirmat că liberalii sunt destul de neserioşi, nerespectându-şi angajamentele. În plus, a punctat Geoană, „sunt cu nasul pe sus”: chiar dacă PSD este un partid mai mare, liberalii ar insista să pună ei prim-ministrul într-un posibil guvern comun.
Baronii iau în balon „reforma morală”
În şedinţă doar s-a sugerat „analizarea” rezultatelor slabe din judeţele din Ardeal. Ardelenii şi, în special, Grupul de la Cluj, au fost însă în permanenţă ţinta ironiilor şi aluziilor baronilor sudişti victorioşi. Mircea Cosma, noul şef al CJ Prahova, i-a invitat pe „colegii” care s-au ocupat mai mult cu reformarea partidului şi mai puţin cu organizarea alegerilor să vină „cu carneţelul de notiţe” în filialele din Sud. Şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a propus în glumă o şcoală de vară la Mangalia, în care toţi pesediştii, pierzători sau câştigători ai alegerilor, să se întâlnească în schimb de experienţă. Radu Mazăre, primarul Constanţei, a povestit cât de popular este el în judeţ şi cum a provocat mutaţii în electorat: dacă în 2004 „tremura” la închiderea urnelor de frică să nu vină tinerii la vot şi să aleagă dreapta, acum toţi tinerii sunt ai lui, „şi ăia cu cercei în nas şi urechi”. Iar babele i-au rămas fidele: „Mă iau babele şi mă aruncă pe sus, ca pe fotbalişti”.
Mircea Geoană a promis că partidul „va analiza” şi rezultatele filialelor cu scoruri sub media pe ţară, dar doar „la momentul oportun”. Şi pentru a nu strica momentul i-a scos pe invitaţii săi în curtea partidului, la o poză de grup. Marian Oprişan s-a aşezat în mijlocul grupului, între Mircea Geoană şi Ion Iliescu. În fotografie a intrat şi Adrian Năstase. Au lipsit din poză liderul Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu (a participat la şedinţă, dar cam fără chef) şi Miron Mitrea, şeful campaniei electorale a partidului. Geoană a precizat că legenda potrivit căreia PSD-ul nu poate câştiga în marile oraşe a fost infirmată de rezultatul votului şi că „proiectul preşedintelui Băsescu de a-şi crea un megapartid prezidenţial a eşuat“. Acest lucru nu-i scuteşte însă de vigilenţă pe membrii partidului, a avertizat liderul PSD, pentru că „dacă planul A a eşuat, nu înseamnă că domnul Băsescu nu va continua planul B sau planul C“.
După poza de grup, pesediştii s-au încolonat şi au luat-o pe Kiseleff în sus, să sărbătorească la Hotel Triumf.
„Aliatul” Felix a sărbătorit cu PSD în Kiseleff
Social-democraţii şi conservatorii s-au întâlnit ieri la prânz pentru a discuta rezultatele alegerilor locale. "Victoria Alianţei PSD – PC în alegerile locale este certă şi clară", a declarat triumfător preşedintele PSD-ului, Mircea Geoană. Fostul preşedinte al conservatorilor, Dan Voiculescu, a ieşit şi el zâmbitor de la întâlnirea cu vechii aliaţi pe care i-a trădat în urmă cu patru ani şi a confirmat entuziasmul colegului său.
Liderii Mircea Geoană şi Daniela Popa au afirmat apoi că se gândesc deja la alegerile generale de la toamnă şi, în vederea stabilirii unei strategii comune, au anunţat că pe data de 11 iulie se va ţine şi Consiliul Naţional al celor două partide, când se va discuta oferta de guvernare, care apoi va intra în dezbatere publică. Mircea Geoană nu s-a mulţumit însă cu atât şi, plin de optimism, a dat ca sigură formarea noului guvern care va conduce România: "Victoria Alianţei PSD-PC în alegerile locale este clară şi certă. Alianţa noastră va alcătui, în toamnă, viitorul guvern".
BEM: Sorin Oprescu - 56,55%, Vasile Blaga - 43,45%
BEM a centralizat, până luni seară, rezultatele din 1.179 (99,83%) secţii de votare din Capitală din totalul celor 1.181.
Rezultatele din două secţii nu pot fi înregistrate din cauză că procesul verbal încheiat la una dintre ele conţine o eroare ce nu poate fi modificată decât în prezenţa membrilor Biroului Electoral de Secţie, iar în cea de-a doua rezultatul nu poate fi validat, existând o contestaţie a PDL privind voturile nule.
"Există o contestaţie pe care o vom soluţiona în minutele următoare, depusă de PDL şi vizând aceeaşi problemă a voturilor nule. Asta este pentru una din secţii. Pentru cea de-a doua, colegii de la Direcţia de Statistică au apreciat că există nişte erori de calcul, nu de numărare, care însă nu au făcut posibilă centralizarea rezultatelor. Erorile nu pot fi îndreptate fără ca preşedintele de secţie şi membrii biroului din respectiva secţie să fie prezenţi, aşa că apreciem că abia mâine (marţi - n. red.) vom avea rezolvată şi această problemă", a declarat judecătorul Ileana Dănăilă, preşedintele BEM.
Dănăilă a precizat că BEM a soluţionat 31 de contestaţii, admiţând patru dintre ele. Majoritatea acestor contestaţii au fost formulate de PDL şi au vizat reverificarea voturilor nule.
"În cazurile în care procedura a fost respectată şi a fost urmată calea legală, am admis contestaţiile şi, în urma reverificării, am găsit cinci voturi în mod greşit declarate nule, trei pentru Vasile Blaga şi două pentru Sorin Oprescu, pe care le-am validat", a precizat Dănăilă.
În ultima secţie în care PDL a cerut reverificarea voturilor nule şi pe tema căreia BEM trebuie să decidă luni seară, există, potrivit judecătoarei Ileana Dănăilă, 14 voturi nule. În cazul în care contestaţia va fi admisă, acestea vor fi reverificate, iar dacă există printre ele sufragii anulate din greşeală, ele ar putea fi validate de BEM.
Fără a lua în calcul rezultatele din ultimele două secţii, BEM a comunicat că Oprescu a primit 56,55 la sută din voturile bucureştenilor, iar Blaga 43,45 la sută. Totalul voturilor valabil exprimate în turul II al alegerilor pentru funcţia de primar general în Capitală a fost de 557.981.
Dănăilă a precizat că alegerile în Capitală s-ar putea încheia cel mai târziu marţi, atunci când membrii BEM vor semna, cel mai probabil, procesul verbal conţinând rezultatele finale.
Tăriceanu candidează pentru un nou mandat de preşedinte al PNL
Într-o declaraţie făcută după şedinţa BPC, Tăriceanu a ţinut să precizeze că decizia sa de aplicare a hotărârii luate în şedinţa anterioară a Delegaţiei Permanente, care prevede ca liderii organizaţiilor cu rezultate sub 15% în alegeri să-şi depună mandatele, nu vizează o persoană anume.
"Nu este o decizie care să vizeze o persoană. Eu am un singur interes şi anume ca PNL să obţină un rezultat cât mai bun. Nu vizez nici conducerea vreunei organizaţii şi nici nu vreau să las să se creadă că, prin aceste decizii, o persoană sau alta din interiorul partidului ar avea o poziţie mai favorabilă în perspectiva congresului care va urma al PNL. De aceea, am anunţat astăzi că la viitorul congres îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de preşedinte", a spus el.
Tăriceanu a menţionat că, după aceste alegeri, consideră că are rezultate bune şi a menţionat că vrea ca "speculaţiile apărute să nu aibă teren valabil în aprecierea acestei măsuri de reorganizare" privind schimbarea conducerilor organizaţiilor cu rezultate slabe la alegeri.
Liderul PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central, că membrii conducerilor filialelor care au obţinut sub 15% la votul politic pentru CJ trebuie să-şi depună mandatul.
Tatal lui Sabau reales primar de Ploscos
Liberalul Ioan Sabau a castigat din nou primaria comunei Ploscos. Comuna este cea mai mica din judetul Cluj si are aproximativ 800 de locuitori, iar Sabau a ajuns primar dupa ce a fost votat de 228 cetateni.
Tatal lui Nelutu Sabau a castigat si acum patru ani tot in al doilea tur Primaria comunei.
Ioan Ovidiu Sabau este in acest moment antrenorul echipei de fotbal Gloria Bistrita. El a fost unul dintre jucatorii de baza in generatia de aur a echipei nationale a Romaniei. Debutul fotbalistic si l-a facut la "Universitatea Cluj".
luni, 16 iunie 2008
În premieră, primar PNG într-un oraş clujean
În comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca s-au impus Ionel Fărcaş (PNL, Apahida), Ioan Pop (PD-L, Baciu) şi Ioachim Vancea (PD-L, Floreşti. La nivelul judeţului, PD-L şi-a păstrat supremaţia şi în turul II, cu 18 mandate de primar câştigate. Următorii clasaţi au fost, în ordine, Partidul Naţional Liberal (PNL), Partdul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), Partidul Noua Generaţie (PNG), Forţa Democrată şi 3 primari independenţi.
Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale s-a desfãşurat duminică în judeţul Cluj, în 49 de localitãţi. Spre deosebire de alegerile din 1 iunie, procentul prezenţei la vot a fost mult mai mare cu 3%, dar şi oamenii mult mai civilizaţi. Până seara, conform Biroului Electoral Judeţean, la vot s-au prezentat 34,35% faţă de 31% din primul tur. Oraşul Huedin a înregistrat cel mai mare procent de 32, 77%, urmat de Gherla cu 22, 3%. în mediul rural au votat 39,9% din cei înscrişi pe listele electorale, în timp ce în mediul urban, doar 26,3%.
Lista completă a câştigătorilor din turul II:
Câmpia Turzii - Ioan Vasinca PD-L
Dej - Costan Morar PSD
Gherla - Ovidiu Drăgan PD-L
Huedin - Liviu Giurgiuman PNG
Apahida - Ionel Fărcaş PNL
Baciu - Ioan Pop PD-L
Bobâlna - Augustin Mureşan PD-L
Bonţida - Vasile Baciu PD-L
Căianu - Vasile Pop PSD
Călatele - Petru Toadere PSD
Căpuşu Mare - Ionel Bodea PNL
Câţcău - Călin Mureşan PNL
Ceanu Mare - Virgil Păcurar PD-L
Chiuieşti - Gavril Mihuţ PNL
Ciucea - Ioan Pop PSD
Cojocna - Sorin Ranga PD-L
Cuzdrioara - Niculae Băştinaş PNL
Dăbâca - Valer Petrindean PSD
Feleacu - Nicolae Balea PD-L
Fizesu Gherlii - Virgil Mureşan PSD
Floreşti - Ioachim Vancea PD-L
Gârbău - Gheorghe Broaina PNL
Geaca - Ioan Miron PNL
Gilău - Dumitru Sfârlea PSD
Iara - Ioan Popa PD-L
Iclod - Maria Mureşan PD-L
Izvorul Crişului - Ioan Antal UDMR
Jichisu de Jos - Ioan Mancea PD-L
Jucu - Ioan Pojar PD-L
Luna - Aurel Giurgiu PD-L
Maguri-Racatau - Petru Prigoana PD-L
Margău - Mircea Suciu PNL
Mărişel - Traian Mariş PNL
Mica - Pavel Goron PNL
Mihai Viteazu - Ioan Zeng UDMR
Mociu - Horvat Marton UDMR
Moldoveneşti - Kanyaro Paul Independent
Pânticeu - Aron Lungu PSD
Pălatca Ioan Hulduşan PD-L
Petreştii de jos - Ioan I. Pirv PD-L
Ploscoş - Ioan Sabău PNL
Poieni - Gheorghe Boca Independent
Sacuieni - Aurel Potra PSD
Sanduleşti - Florin Pădurean PD-L
Săvădisla - Tamaş Gebe UDMR
Sic - Ioan Sallai Independent
Tritenii de Jos - Valer Sasa PSD
Tureni - Elena Mănăilă PNL
Valea Ierii - Gabriel Duma FD
preluare: redactia@clujeanul.ro
duminică, 15 iunie 2008
Si in Bontida, PDL-isti exagereaza
Prezenta la vot in comuna clujeana este scazuta, spun membrii sectiei de votare numarul 1, care se confrunta cu aceleasi probleme ca si in primul tur de scrutin: o serie de alegatori cer sa fie insotiti in cabinele de vot deoarece nu stiu sa citeasca buletinele de vot. "Pana la aceasta ora, au votat circa 700 de oameni din cei 2527 inscrisi pe listele de alegatori. De data aceasta, oamenii nu au mai fost adusi al vot cu masina", ne-a spus presedinta sectiei de votare din Bontida, Mihaela Maier.
In fata Primariei, unde este amenajata sectia de vot, s-a postat de dimineata un grup de aproximativ 30 de persoane ce poarta haine portocalii. "Sunt tinuti pe palme de cei din PD-L si dau sfaturi celor veniti la vot", sustine un satean, referindu-se la portocaliii din fata sectiei de vot. Omul sustine ca grupul primeste bani si foloase materiale pentru a-I indruma pe cei care intra in sectie cum sa voteze.
In jurul orei 16.00 a sosit la Bontida si deputatul clujean PD-L, Petru Calian, care s-a intretinut cateva minute cu localnicii in portocaliu pe terasa unui bar din apropiere, semn ca alegerile din turul II se desfasoara in perfecta normalitate.
Este chia foarte penibil,imi aduc amine ca in urma cu 4 ani Deputatul Calian,era foarte stresat ca in apropiere de o sectie de votare era un benar cu UDMR-ul ,oare azi de ce nu sa simtit jenat cand si-a vazut portocalele in Bontida chiar in ziua alegerilor.
SA VA FIE RUSINE! SUNTETI CHIAR NESIMTITI,TRASEISTI...!!!!
luni, 9 iunie 2008
SE PARE CA BASE A INCEPUT CAMPANIA PENTRU PRESEDENTIE DEJA
Şeful statului a stat la masă avându-l în faţă pe primarul Emil Boc, iar în stânga sa, pe Alin Tişe, preşedintele ales al CJ Cluj.
Preşedintele României a dat autografe pe programe TIFF unor tineri PDL aflaţi la o masă alăturată, dar şi pe tricourile portocalii ale acestora.
Traian Băsescu şi Emil Boc şi-au făcut apoi poze cu un cuplu de miri care erau la nuntă la un restaurant alăturat, dar şi cu alţi clujeni care treceau prin zonă.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă, pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, urmând să participe la decernarea premiilor TIFF, şi a fost întâmpinat de primarul Emil Boc, de preşedintele ales al CJ Cluj, Alin Tişe, şi de alţi lideri ai PDL Cluj.
Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Cluj-Napoca fără a fi însoţit de soţia sa, Maria, şi a fost întâmpinat pe aeroport de primarul Emil Boc, preşedintele ales al CJ Cluj, Alin Tişe, de preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, de primarul din Turda, Tudor Ştefănie şi de alţi lideri ai PDL Cluj.
Preşedintele Traian Băsescu a avut, sâmbătă, după-amiază, o întrevedere cu liderii PDL Cluj şi cu primarul Emil Boc, declarând apoi că nu au discutat teme politice sau despre alegeri şi că la Cluj există "pasiunea eventului, CFR la fotbal, iar ei (PDL - n.r) în politică".
Preşedintele Băsescu a avut o întrevedere de aproape o jumătate de oră, în biroul de la Primărie al edilului-şef Emil Boc, la care au participat şi liderii PDL Cluj. După întâlnire, şeful statului a declarat că nu a abordat teme politice şi nu au discutat despre turul al doilea al alegerilor locale.
"Văd că la Cluj aveţi pasiunea eventului, CFR la fotbal, iar ei în politică", a spus Traian Băsescu.
Ulterior, şeful statului, însoţit de liderii PDL CLuj şi de primarul Emil Boc, a străbătut pe jos centrul municipiului Cluj-Napoca spre pietonalul de pe Bulevardul Eroilor, urmând să participe mai târziu, la Auditorium Maximum, la cursul festiv al Secţiei Comunicare din cadrul Facultăţii de Ştinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyai.
Primarul Emil Boc declara că şeful statului va fi prezent şi la Festivalul Culturii şi Tradiţiilor Populare de la Expo Transilvania.
În cursul serii, Traian Băsescu va participa, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, la decernarea premiilor TIFF.
PRELUARE MEDIAFAX
Basescu ia pranzul inpreuna cu lideri PDL
După ceremonie, preşedintele Traian Băsescu, înconjurat de liderii PDL, a ieşit să îi salute pe cei peste 5000 de credincioşi, aflaţi în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a dat mâna cu câteva persoane, după care s-a îndreptat spre hotelul Traian, unde, la ora transmiterii acesti ştiri, lua prânzul alături de democrat-liberalii reuniţi la Iaşi cu prilejul întronizării noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
La Iaşi au venit liderii PDL Emil Boc, Elena Udrea şi Gheorghe Flutur, care, alături de candidatul PDL la primăria Iaşi, Dumitru Oprea, au ieşit, dimineaţă, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, îndreptându-se spre Catedrala Mitopolitană, unde la ora 9.00, a început Sfânta Liturghie. Slujba a fost urmată, în jurul orei 12.00, de ceremonia de întronizare a noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.
Şeful statului a venit special, sâmbătă seară, pentru acest eveniment, direct de la Cluj, el cazându-se la Hotel Traian din Iaşi. Preşedintele Traian Băsescu a ieşit din hotel la orele prânzului, a făcut baie de mulţime, după care s-a deplasat cu maşina la Catedrala Mitropolitană, unde a a juns în jurul orei 11.50 şi unde a stat alături de preşedintele PDL Emil Boc şi de vicepreşedintele PDL Gheorhe Flutur.
Şeful statului şi-a exprimat bucuria că a fost invitat la acest eveniment şi l-a felicitat pe noul mitropolit, apreciind că ÎPS Teofan, întronizat mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, va duce mai departe "cele începute spre binele românilor şi al Bisericii Ortodoxe Române".
Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a fost întronizat, duminică, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din localitate, în prezenţa Patriarhului BOR, Daniel.
A stat mult la Cluj Boc...oare el are abonament la cursele Tarom?sau merge cu nasu?!
Basescu pregateste un nou referendum pentru a intra in campanie
Deputatul PC Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat, ieri, pentru “Gardianul”, ca este posibil ca presedintele sa propuna un referendum pentru consultarea cetatenilor cu privire la necesitatea modificarii Constitutiei. Mai mult, deputatul crede ca, in momentul de fata, ar putea exista si doua scenarii care pot decurge din aceasta idee. “Unul dintre ele se refera la varianta in care PD-L va avea un rezultat mai mic decat cel dorit la parlamentare si atunci un referendum de consultare ar fi cel mai indicat. Un alt scenariu, mai pesimist, deriva din faptul ca presedintele Traian Basescu nu a spus nici «modificarea»
Adversarii politici ai PD-L nu sunt de acord cu schemele prezidentiale
Conservatorul, care nu a negat faptul ca actuala Constitutie trebuie revizuita, a adaugat ca aceasta miscare a sefului statului poate reprezenta si un joc de imagine, necesara atat pentru parlamentarele din toamna, cat si pentru prezidentialele din 2009. La randul sau, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a mentionat ca este posibil ca seful statului sa organizeze un referendum chiar inainte de alegerile parlamentare, insa nu a dat sanse de succes unei astfel de initiative. “Este aproape imposibil sa gasesti o tema care sa scoata la vot atatia cetateni pentru ca 50% dintre ei sa acorde un vot favorabil”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul” Diaconescu. In privinta intentiei sefului statului de a-si face imagine pe aceasta tema, social-democratul a spus ca Basescu a mai incercat o data acest lucru “si nu prea a functionat”. “Nu cred ca-si inchipuie ca poate castiga imagine pe asa ceva”, a conchis Diaconescu. Vicepresedintele PSD Victor Ponta nu crede in posibilitatea convocarii unui referendum pe aceasta tema. “Intai de toate, este nevoie de aprobarea a doua treimi din Parlament ca aceste modificari la actuala Constitutie sa se produca. Apoi, la referendum, este nevoie de 50% voturi pentru aprobarea a ceea ce a validat Parlamentul, lucru care nu are cum sa se produca”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul” Ponta. Nici senatorul UDMR Eckstein Kovacs nu crede in succesul unui referendum. “Daca vrei sa modifici puncte-cheie ale Constitutiei, trebuie sa ai un consens destul de stabil. Acest lucru insa se poate realiza mai bine pe cale parlamentara decat prin referendum. Cetatenii sunt prea putin interesati daca este vorba de republica parlamentara sau prezidentiala. Nu vad ca optiunea poporului sa fie asa de puternice, in comparatie cu cea a Parlamentului”, a declarat, ieri, Kovacs.
«Schimbarea Constitutiei e treaba Parlamentului»
L-am intrebat pe vicepresedintele PNL Teodor Melescanu daca i se pare oportuna discutarea de catre o comisie prezidentiala a acestei teme acum. “Tema e de actualitate, daca nu este transformata intr-un subiect de discutii politice. Discutiile trebuie purtate la nivel stiintific, profesional. La nivel politic, singurii in masura sa o discute sunt senatorii si deputatii. Dar acum, cu cateva luni inainte de alegeri, e clar ca ei nu se pot concentra pe asa ceva. Pe termen lung, am saluta daca s-ar identifica unele concluzii comune care sa fie impuse ca amendamente de Parlament - orice alta comisie nu are valoare decat ca for de discutie.” Teodor Melescanu a comentat pentru “Gardianul” si cele cateva afirmatii in care presedintele Basescu a lasat sa se vada care ii este pozitia in privinta schimbarii Constitutiei:
“Constitutia trebuie sa oblige partidele sa consolideze regimul”
T.M: E invers, fiindca partidele trebuie consolidate, nu regimul.
“Deficienta Constitutiei e ca lasa puterea in mana Parlamentului“
T.M: Deficienta e tocmai ca nu lasa toata puterea in mana Parlamentului, singurul organ legislativ care reprezinta vointa poporului.
“Constitutia declara, dar nu asigura separatia puterilor in stat”
T.M. Aici s-ar putea sa aiba ceva dreptate. Nu e o separatie clara intre atributiile presedintelui si ale primului ministru, si exista probleme chiar si in functionarea Parlamentului. Dar aceasta este o tema de demagogie pura.
“Constitutia indeparteaza politicul de oameni, nu e deschisa catre cetateni”
T.M. Alta declaratie demagogica. De curand a fost adoptat sistemul de vot uninominal, si toata lumea a vazut in el o apropiere si o responsabilizare a politicienilor fata de cei care i-au votat. Sa lasam sa vedem cum functioneaza acest sistem si dupa 2-3 ani putem sa ne gandim la o ameliorare. Dar a incerca sa modifici ceea ce inca nici nu ai vazut cum functioneaza mi se pare lipsit de seriozitate.
“Organizarea teritoriala a tarii e depasita”
T.M: Tema e reala, la care trebuie sa lasam lumea sa se gandeasca, dar nu trebuie folosita ca vehicul politic. Orice politizare a discutiilor nu ne aduce decat mari deservicii. Oricum, eventualele modificari trebuie sa intre in vigoare de la urmatoarele alegeri. Si in general nu trebuie privit la cine este acum in functii. Daca vrei reducerea atributiilor presedintelui, aceasta nu trebuie sa fie interpretata ca un atac la presedintele actual. (Calin Popescu)
Doua structuri pregatesc referendumul
Presedintele a constituit Comisia pentru Analiza Regimului Politic si Constitutional Romanesc, la finalul saptamanii trecute. Comisia are menirea de a elabora “intr-un timp rezonabil” o analiza a deficientelor actualei Constitutii si un set de documente care vor fi puse la dispozitia Parlamentului si supuse dezbaterii publice. Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca un institut nou-înfiintat, numit Institutul de Studii Populare, va elabora un proiect de revizuire a Constitutiei, de pe o pozitie partizana, a PD-L.
Democratii resping acuzatiile
La randul lui, vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, sustine totusi ca tema lansata de presedinte nu are legatura cu viitoarele alegeri, si nici cu cele recent incheiate. „Sunt simple speculatii. Daca ar dori sa intervina cumva in campanie sunt destule alte teme pe care le poate aborda. Din comisia prezidentiala patronata de Basescu fac parte oameni independenti, iar procesul va dura de ani de zile“, a declarat pentru „Gardianul“ Valeriu Stoica.
sâmbătă, 7 iunie 2008
10 PARLAMENTARI VOR PARASI LEGISLATIVUL...
Astfel, trei reprezentanţi ai PD-L pleacă din Senat spre diverse consilii judeţene. Gheorghe Flutur la Suceva, Mihai Ţibuleac la Botoşani, iar Petru Ioţcu la Arad. Senatorul Radu Târle, de la PNL, va prelua frâiele Consiliului Judeţean Bihor.
Şi câţiva deputaţi părăsesc Parlamentul pentru a se ocupa de problemele din teritoriu. Tamaş Şandor, de la UDMR, merge la Consiliul Judeţean Covasna, iar democrat-liberalul Marius Balu intră în echipa de la Mehedinţi. Vasile Pruteanu, tot de la PD-L, se alătură consilierilor de la Neamţ, iar colegii săi de partid, Florin Popescu şi Mircea Man, intră în Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi respectiv Maramureş.
Pe de altă parte, Sorin Frunzăverde este nevoit să renunţe la postul de europarlamentar pentru şefia Consiliului Judeţean Caraş. Sebastian Bodu, şi el europarlamentar, se află încă în cursa pentru Primăria Sectorului 5. Într-o situaţie asemănătoare se află şi senatorul PD-L Cristache Rădulescu. Acesta candidează pentru un post de consilier judeţean în Ilfov, dar aşteaptă rezultatele definitive ale alegerilor, după ce votul de duminică trecută a fost anulat în câteva comune din judeţ.
Nicoara ramane consilier judetean
Marius Nicoara, fostul presedinte a Consiliului Judetean (CJ) Cluj, a declarat ca va ramane in CJ pe un scaun de consilier si va face tot posibilul ca ceea ce a inceput in cei patru ani cat a fost la conducere sa continue.
joi, 5 iunie 2008
Pericolele il pandesc pe Boc
Berceanu, cel care jurase răzbunare după ce în 2005 fusese exclus din echipa câştigătoare de vicepreşedinţi ai noului preşedinte Boc, a pierdut ruşinos bătălia pentru preşedinţia CJ Dolj. După o campanie în care a investit spre 3 milioane de euro! Cezar Preda, alt element cu pretenţii în conducerea PD-L, a pierdut în faţa fostului democrat Mocanu. Blaga a scos cu 8 procente sub propriul partid pe Bucureşti şi porneşte cu şansa a doua în lupta cu aşa-zis independentul Oprescu. Trei, Doamne, şi toţi trei au fost reduşi la tăcere de electorat.
Dar aceasta este poate singura zonă unde Boc a tranşat ostilităţile. La nivel de ţară, PD-L a sărit cu puţin peste 28% la votul politic, cel pentru consiliile judeţene şi nu a reuşit să se distanţeze de PSD, care se află cu mai puţin de jumătate de procent în urma sa. La preşedinţia consiliilor judeţene, PSD număra aseară, la ora 19.00, 16 câştigători şi lupta la mustaţă pentru încă 2. PD-L reuşise să obţină doar 12 poziţii şi lupta la numărătoare pentru încă 4. Din primul tur, PSD obţinuse 422 de mandate de primari, iar PD-L doar 299, în timp ce PNL luase 213 mandate.
Şi la nivelul consiliilor locale PSD conducea la nivel naţional cu 6.755 de mandate, urmat de PD-L cu 6.231 şi PNL cu 4.538. Practic, în afara unei axe ardelene mult slăbite faţă de 2004, PD-L nu a reuşit să câştige la fel de multe primării, cel puţin din primul tur. A pierdut Oradea, Zalău şi se bate în turul doi pentru Primăria Bistriţa. Situaţia cu adevărat dezastruoasă pentru PD-L este însă la nivelul celui mai important oraş al României, Bucureşti.
Aici, doar sectorul 3 a fost câştigat din primul tur de către Negoiţă, situaţia nefiind deloc roz nici pentru turul II decât la nivelul sectorului 6, unde Poteraş este cotat cu prima şansă în faţa social-democratului Darabonţ. La 5, Bodu pierde în faţa lui Vanghelie. La 4, câştiga Piedone în faţa lui Silaghi. La 1 prima şansă îi aparţine aristocratului Chiliman în faţa copilului de suflet al lui Băsescu, Răzvan Murgeanu.
La nivelul Consiliului General s-a constituit deja o coaliţie PSD-PNL-PNG, care îi va crea probleme lui Blaga inclusiv în conceperea mesajului pentru turul al doilea, PD-L fiind izolat cu cei 35% pe care îi deţine. Practic, marii câştigători ai acestor alegeri la nivel naţional sunt PSD, urmat de un PNL care şi-a conservat primăriile importante şi a câştigat alte câteva noi, obţinând cel mai bun scor electoral din 1990 încoace, 17% la consiliile judeţene, 19% la consiliile locale şi 6 preşedinţi CJ.
Astfel, cu un scor ce se păstrează practic în trend-ul europarlamentarelor unde PD-L a obţinut 28,66%, democrat-liberalii vor fi nevoiţi, chiar şi în cazul în care în toamnă vor reuşi să ia faţa PSD, să realizeze o coaliţie sau cu marii duşmani din 2004, sau cu actualii duşmani, foşti fraţi până mai ieri. Boc trebuie să îşi ducă partidul la victorie detaşată în toamnă pentru a putea spera la mai mult. De asemenea, la nivelul Clujului, unde Boc a reuşit să se impună autoritar, acesta are de gestionat o situaţie care se poate întoarce uşor împotriva sa şi a propriului partid.
Imensa responsabilitate este datorată pe de o parte faptului că nimic nu mai poate fi scos în faţă ca şi eventuală scuză în situaţia unor eşecuri, PD-L dominând totul, iar pe de altă parte relaţia de rudenie, neexploatată electoral, între naş şi fin, la Primărie şi Consiliul Judeţean, poate arunca rapid anatema unor prezumtive “afaceri de familie” asupra activităţii celor două instituţii cheie ale administraţiei clujene.
Puterea absolută poate corupe în mod absolut, iar dominaţia absolută poate duce la un monopol extrem de periculos în ceea ce priveşte cu precădere un posibil clientelism portocaliu. “Familia portocalie” devine practic o temă care în cazul în care se va rostogoli suficient în mentalul alegătorului va reprezenta exact piatra de moară a alegerilor generale de la Cluj. Pe lângă toate acestea, Emil Boc va trebui să facă faţă unor excerbări ale puterii din partea unor indivizi care, fără ajutorul său, ar fi rămas în uitare permanentă şi care pot devia extrem de periculos de la valorile democraţiei şi pluripartidismului de pe scena politică clujeană.
Deja au apărut primele exemple ale unor indivizi de care până mai ieri nu auzise nimeni şi care au început să-i ameninţe în stânga şi în dreapta pe cei aflaţi în poziţii de directori de deconcentrate sau alte poziţii publice la nivel judeţean. Sincer, vreau să cred că Dumnezeu nu le va lua minţile lui Boc, Tişe, Apostu, Buda, Hărdău şi Stamatian, astfel încât vor reuşi să-şi ţină în frâu subordonaţii şi propriile porniri pentru a nu declanşa la Cluj o reală vânătoare de vrăjitoare galben-albastre sau roşii.
Electoratul clujean le-a oferit şansa să demonstreze că sunt soluţia cea mai bună pentru Cluj la această oră. Să nu o irosească. Ar fi păcat pentru Cluj şi pentru Victoria categorică ce merită aplauzele noastre.
PNL sustine ca PD-L ameninta candidatii liberali
Marius Nicoara a declarat joi ca primarii sau candidatii liberali au fost sunati sau contactati direct de oameni ai PD-L, cerandu-li-se sa treaca in tabara democrat-liberala si fiind amenintati, inclusiv fizic.
De asemenea, liderul liberal, inca presedintele in exercitiu al Consiliului Judetean Cluj, a afirmat ca PD-L va face schimbari pe criterii politice in forul judetean, desi directorii de servicii si ai regiilor subordonate nu sunt membri de partid.
La randul sau, deputatul Horea Uioreanu a declarat ca, prin castigarea presedintiei Consiliului Judetean de catre democrat-liberalul Alin Tise, in Cluj s-a instalat "mafia portocalie", care este condusa de "nas si de fin, ca in Camora".
Nicoara si Uioreanu au spus ca echipele mobile care fac presiuni asupra primarilor si candidatilor liberali sunt coordonate chiar de Emil Boc si de Alin Tise si ca este vorba de o campanie organizata, nu de cazuri izolate. Liderii liberali sunt de parere ca asemenea actiuni sunt "intolerabile" si ca ele reprezinta "un atentat la adresa democratiei", adaugand ca, "in mod cert", vor fi facute inclusiv sesizari catre politie.
miercuri, 4 iunie 2008
CHEF LA PD-L CU BISERICUTE...
Mare chef, mare se pregateste la Expo Transilvania. Portocaliii ii vor sarbatori in aceasta seara pe invingatorii din alegeri cu o petrecere pe cinste, cu multa mancare, bautura, muzica si voie-buna.
Pavilioanele B si C, precum si o parte din curtea interioara sunt ornate in culorile portocaliu-albastru, de la fete de masa si prelate de cort, pana la farfurii si chiar preparate gastronomice.
La petrecere nu au ajuns decat o mica parte din cei 2.000 de invitati, majoritatea politicienilor lasandu-se asteptati.
Proaspatul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, si-a facut aparitia si a inceput sa-i salute pe toti cunoscutii, in turul de onoare fiind insotit de consilierul local Adrian Gurzau.
Marcelus Suciu, si el consilier loca, impreuna cu deputatul Petru Calian si alti detinatori de functii se afla in cortul VIP, pavilionul C al complexului expozitional. In pavilionul B sunt membrii fara functii, iar afara sunt mai ales tinerii care au muncit in campanie.
Mici, gratare, un tap si un vitel la protap, precum si aperitivele si fantana de ciocolata ii vor imbia pe cei prezenti la petrecere.
Primarul Emil Boc va ajunge la petrecere doar dupa ora 22, acesta fiind invitat la mai multe emisiuni.
Pedelistii au fost retinuti in a oferi informatii despre petrecere, spunand ca este momentul lor si vor sa se simta bine, nu sa fie "incorsetati" de jurnalisti.
Si bineinteles pe bisericute....Calian cu Andro si Ovidiu ex PRM si tot asa pe partide cum au plecat un mare PDL din alte partide ,asta e ne conduc niste traseisti.
Nicoara lasa CJC-ului numai sa taie panglici...
Alin Tişe, noul şef al judeţului, a declarat că, până când instanţa nu va valida alegerile de la Cluj, nu poate să se pronunţe asupra strategiei pe care o va adopta la Consiliul Judeţean (CJ). “Există deja, cu siguranţă, o strategie de dezvoltare. Lucrurile bune o să le continuăm, însă probabil vom avem şi o optică proprie vizavi de anumite proiecte. Declaraţiile le voi face la momentul potrivit, după validarea mea în funcţie”, a afirmat Tişe pentru ZIUA de CLUJ. în cei patru ani la conducerea judeţului, Marius Nicoară a reuşit să direcţioneze pe făgaşul normal parcurile industriale administrate de către societatea Tetarom (proiect demarat de PSD), demersuri concretizate prin investiţiile pe care americanii de la Emerson (Tetarom II) şi finlandezii de la Nokia (Tetarom III) le-au lansat la Cluj. Acestea au făcut din Cluj o ţintă pentru marile companii străine, interesate să îşi deschidă unităţi de producţie aici.
Un alt proiect conturat de forul judeţean vizează înfiinţarea parcului Tetarom IV, anunţat de către oficialii CJ la Săvădisla, pe cele aproximativ 100 de hectare unde funcţionează acum o bază a constructorului Autostrăzii Transilvania, compania americană Bechtel. Contractul de închiriere al celor de la Bechtel expiră în august, iar - în principiu - administraţia de la Săvădisla a fost de acord să pună la dispoziţia judeţului terenul, în condiţiile în care există şi un investitor.
Amenajarea unei noi arene sportive în locul actualului stadion municipal “Ion Moina” (abia acum, la final de mandat, oficialii CJ au licitat partea de proiectare) va rămâne în sarcina noii administraţii. Conform reprezentanţilor comisiei de licitaţie, în maxim o săptămână se va cunoaşte cel care va proiecta noua arenă. Rămâne de văzut ce politică vor adopta noii oficiali vizavi de stadion, mai ales că, în repetare rânduri, Primăria condusă de Emil Boc şi-a manifestat intenţia de a prelua stadionul. Fostul director tehnic al Primăriei, Sorin Apostu, cel mai probabil viitorul viceprimar PD-L al municipiului, a declarat înainte de alegeri că Primăria este încântată să preia în administrare Filarmonica Transilvania, la pachet cu stadionul.
O altă obligaţie a noului Legislativ al CJ este reluarea – în urma unei decizii judecătoreşti – a licitaţiei pentru valorificarea terenului de 3.500 de metri pătraţi de pe Calea Turzii nr. 2-14. Deja, CJ şi-a asumat prin hotărâre respectarea deciziei instanţei.
Documentaţia de licitaţie viza amenajarea unei săli de sport, la pachet cu un centru multifuncţional (birouri, parcări etc.)
Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca este un alt obiectiv strategic pentru care administraţia Nicoară a demarat proiecte consistente de modernizare, de peste 100 de milioane de euro. CJ tocmai a inaugurat terminalul de sosiri. Anul acesta se va finaliza şi terminalul de plecări şi vor demara lucrările la noua pistă de 3.500 de metri, pentru care a fost încheiat studiul de fezabilitate, concomitent cu devierea cursului Someşului, proiect derulat de Administraţia Apelor Someş-Tisa.
Alte proiecte vitale pentru municipiu, dar şi pentru judeţ, care reprezintă o moştenire la fel de importantă a administraţiei 2004-2008, sunt cele demarate de Compania de Apă Someş, condusă de Dorin Ceatarâş şi subordonată CJ. în prezent, instituţia derulează programe de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în valoare de peste 200 de milioane de euro.
Este vorba despre lucrările de 36 de milioane de euro derulate prin fonduri ISPA, de reabilitarea reţelelor de apă din Cluj-Napoca, preluate de la firma Sade de către Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co KG, TIM şi Grup 4 Instalaţii, dar şi de lucrările de consolidare de la Someşul Cald, deja licitate şi câştigate de Strabag şi Hidroconstrucţia, evaluate la 10 milioane de euro.
Cel mai important proiect finanţat din fonduri europene, 196 de milioane de euro, pentru care, de asemenea, s-au publicat anunţurile de licitaţie pe trei segmente, este realizat în parteneriat cu judeţul Sălaj şi care vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din ambele judeţe. în plus, noul CJ va moşteni şi proiectul SAMTID, de reabilitare a reţelelor din Dej, Gherla şi Huedin (dată de finalizare - 12 iunie, valoare - şapte milioane de euro).
Noua administraţie judeţeană condusă de Alin Tişe va moşteni şi demersurile de amenajare pentru CJ a unui nou sediu, pe un teren al Armatei, de pe B-dul 21 Decembrie. în acest sens, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, prezent în luna mai la Cluj, a declarat că terenul va fi transferat judeţului în perioada următoare.
De asemenea, valorificarea Castelului Banffy din Răscruci, proprietate de 4,5 hectare pentru care există o hotărâre asumată de vechiul legislativ în vederea realizării studiului de oportunitate, rămâne în sarcina lui Alin Tişe, care va trebui să găsească un investitor. Reintroducerea în circuitul turistic şi de afaceri a hotelului Univers T, aflat în plin proces de modernizare, reabilitarea drumurilor judeţene, dar şi proiectele complexe declanşate în direcţia conturării polilor de dezvoltare a judeţului, la pachet cu dezvoltarea reţelelor de drumuri rapide, rămân tot în sarcina noului preşedinte.