UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 26 iunie 2008

Clujenii vor Filarmonică, dar nu în Parcul Central

Proiectul noii Filarmonici Transilvania prevede defrişarea mai multor copaci din Parcul Central
Demersurile pentru salvarea Parcului Central au început şi pe Internet. Mai mulţi clujeni au redactat o petiţie online prin care cer cetăţenilor să semneze pentru salvarea celui mai mare parc clujean. În doar cinci zile, mii de români s-au mobilizat şi au semnat expunerea de pe Internet.
Proiectul noii clădiri a Filarmonicii Transilvania prevede ca imobilul să fie amplasat în mijlocul Parcului Central. Acest lucru ar însemna, după cum susţin iniţiatorii petiţiei, tăierea unui număr semnificativ de copaci. „Autorităţile locale clujene intenţionează să defrişeze peste 70 de arbori din Parcul Central, dintre care unii seculari, pentru a facilita construirea unui mare sediu al Filarmonicii Transilvania”, se arată în petiţia de pe pagina de internet www.petitieonline.ro. Iniţiatorii acesteia cer să se identifice un alt spaţiu pentru clădire, care să nu presupună distrugerea spaţiului verde al oraşului. În doar câteva zile de la lansarea petiţiei online, au fost strânse peste 2.800 de semnături. Printre susţinătorii Parcului Central se află şi persoane din Brăila, Fălticeni, Baia Mare, Ploieşti sau chiar din Canada şi Danemarca.
Clujenii propun alte spaţii pentru Filarmonică
Majoritatea semnatarilor susţin ideea construirii unui nou sediu al Filarmonicii câtă vreme instituţia nu are clădire proprie de mai bine de şase ani. „Iniţiativa de a se construi Filarmonica este foarte bună, dar, din păcate, se ajunge la un sacrificiu ecologic prea mare. Promovăm cultura şi distrugem natura?! Cel mai indicat ar fi să se caute o altă locaţie. Sunt împotriva defrişării arborilor din Parcul Central”, spune Ioana Berean, una dintre semnatarii petiţiei. Susţinătorii parcului central vin şi cu propuneri pentru alte amplasamente posibile ale Filarmonicii. „Locul potrivit Filarmonicii este spaţiul actualei construcţii a arhivei din strada Mihail Kogălniceanu, care trebuie demolat. Este o construcţie oribilă şi zona s-ar preta minunat pentru filarmonică. O altă variantă ar fi fostul ştrand de lângă Hotel Sport. Ştrandul nu se mai foloseşte de mulţi ani”, propune Farkas Gyrogy.
Potrivit proiectului, viitorul sediu al Filarmonicii Transilvania va fi structurat pe şase nivele, dintre care două subterane, unde vor fi amenajate locuri de parcare. Celelalte nivele vor găzdui săli de repetiţie, birouri, săli de studiu şi o sală de concerte de peste 1.300 de locuri.