UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 26 iunie 2008

TENSIUNI ● Foştii pedişti ard mocnit

Vicepreşedinţii PD-L care provin din vechiul PD se regrupează împotriva oamenilor lui Stolojan, acuzaţi că au preluat conducerea în Biroul Permanent Naţional.
Au înghiţit nemestecat partidul lui Theodor Stolojan, într-o fuziune pe care au amînat-o pînă cînd a venit peste ei la ceas de seară, cînd Blaga era plecat din ţară, iar Videanu din Bucureşti. Au înghiţit apoi şi structura de conducere a PLD, trezindu-se colegi cu vicepreşedinţi precum Marian Hoinaru sau Gabriel Sandu despre care abia dacă auziseră, dar şi cu Raluca Turcan, pe care Vasile Blaga nu s-a sfiit s-o califice drept "fîţă" în plină şedinţă. Au înghiţit şi raportul de 2 la 1 în Biroul Permanent, de parcă aceasta ar fi fost diferenţa de scor electoral dintre cele două formaţiuni. "Ce să faci cînd patronul concesionează afacerea fără licitaţie?", oftează unul dintre liderii fostului PD, iar resemnarea e valabilă pentru mulţi dintre colegii săi. Altora însă lucrurile înghiţite cu forţa au început să le vină înapoi pe gît şi acuză PLD că a acaparat Biroul Permanent Naţional. "Ei sînt numai teoretic mai puţini. În realitate, ei domină Biroul, pentru că ai noştri nu vin. Ei vin, sînt uniţi şi au şi gura mare", explică unul dintre membrii BPN, dînd ca exemplu de influenţă faptul că organizaţia Argeş şi Cristian Boureanu au scăpat de la decapitare în şedinţa de luni (o continuare a întîlnirii informale avută duminică seară în Modrogan), chiar dacă se aflau sub baremul impus filialelor. E drept, cu doar 0,2%.

VECHII DEZBINAŢI. Biroul Permanent al PD-L are 29 de membri: 19 de la PD, 10 de la PLD. Din cei ai PD însă majoritatea nu vin la şedinţele săptămînale. "Mircea Hava, George Scripcaru şi Dorin Florea sînt primari, au treabă la Alba, la Braşov, la Tîrgu-Mureş, nu vin toată ziua, bună ziua la Bucureşti. Petru Filip nu vine nici el. Falcă, de la Arad, nu vine nici el în fiecare săptămînă şi nici Negoiţă nu se omoară. Cezar Preda e în conflict cu Blaga, nu a mai venit de vreo două luni. Romeo Raicu nu a mai călcat nici el toată campania. Oltean şi Barbu (Gheorghe) vin destul de des. Însă permanenţi rămîn doar cîţiva: Boc, Blaga, Videanu, Boagiu, Udrea şi Roberta (Anastase) şi Toader şi Canacheu", ne-a făcut calculul unul dintre membri.

Din listă lipseşte vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, adevărata disidenţă la actuala linie a PD-L. Sub paravanul preşedinţiei CJ Caraş, apoi a funcţiei de europarlamentar, Frunzăverde s-a refugiat la el acasă, în judeţ, de unde mai dă din cînd în cînd semnale că lucrurile nu sînt în regulă la Bucureşti. Ultimul, astă-iarnă, cînd a calificat fuziunea PLD drept "un melanj penibil", arătînd că statutul nu prevede decît fuziuni prin absorbţie, că numele PD nu trebuia schimbat şi că "PD nu înseamnă Modrogan, ci sute de mii de membri".

NOU-UNIŢI. De partea cealaltă, cei zece de la PLD – Stolojan, Stoica, Flutur, Turcan, Boureanu, Florin Popescu, Gabriel Sandu, Marian Hoinaru, Cornel Ştirbeţ, Gheorghe Ştefan Pinalti – sînt uniţi, vin toţi şi mai aduc şi întăriri (Paveliu sau Mircea Valentin). Au de partea lor şi zestrea pe care au adus-o la locale: trei judeţe din Moldova – Neamţ, Suceava şi Botoşani – la care se adaugă şi Dîmboviţa, şi Brăila. "Pe acest fond, în ultima şedinţă a BPN, Moldova le-a fost făcută cadou. Judeţele cu aşa-zise probleme sînt acum în mîna lui Flutur şi lui Pinalti, îşi vor pune ei conduceri", reclama zilele trecute, la Camera Deputaţilor, un lider al PD-L. Acolo, la Cameră, au avut loc mai multe întîlniri în care liderii fostului PD au decis să strîngă rîndurile şi să îi "termine" pe cei de la PD-L în Birou. "L-au convins şi pe Preda să revină, l-au sunat şi pe Frunzăverde. Falcă a promis şi el să vină în fiecare săptămînă. Acum, luni, au venit şi Hava şi Florea", relatează sursa citată.

BOUREANU DĂ REPLICA. Un comunicat acid al lui Cristian Boureanu confirmă tensiunile dintre grupări. "Le înţeleg frustrările celor care au făcut politică pentru a obţine unul sau două locuri de consilieri, dar, aşa cum am spus de la începutul anului, dacă au ales să facă anticampanie şi zgomot pentru nimic, în loc să pună umărul la reconstrucţia partidului, înseamnă că au ales să facă o pauză, probabil definitivă, în cariera lor politică", atacă tînărul peledist. Precizînd că replica sa este la "speculaţiile" apărute în presă, Boureanu arată că nu s-a pus nici o clipă problema înlocuirii sale de la şefia filialei Argeş, dar că e dispus să sprijine un alt preşedinte dacă se va găsi "o altă variantă mai bună decît el".

FAVORURI. Strînsul rîndurilor împotriva grupării Stolojan nu reuşeşte totuşi să calmeze rîcile dintre vechii democraţi. La nemulţumirea legată de exceptarea Argeşului, se adaugă şi Bihorul, fost fief al PD, unde, după ce Petru Filip nu a mai candidat, s-au pierdut şi primăria, şi consiliul judeţean. Filiala de origine a lui Blaga, aflată tot sub linie, a fost sărită pentru că scorul "s-a ponderat" cu populaţia maghiară. "De ce nu a plătit nimeni pentru pierderea CJ în favoarea unui om care a fost al nostru, Radu Ţârle, şi a trecut la PNL? La fel şi la Zalău, unde primarul Căpâlnăşiu a plecat de la noi", se protesta în grupul de la Cameră. Ponderare de scor şi la Maramureş, şi la Mureş, unde s-au cîştigat preşedinţia CJ, respectiv Primăria, în schimb la Satu Mare, cu 14%, nu a mai funcţionat regula. Preşedintele filialei, Dorin Puie, a protestat public împotriva deciziei de dizolvare a Biroului Judeţean, arătînd că e "ciudat" să compari un scor de 14% într-un judeţ cu 40% cu populaţie maghiară, cu unul de 24% obţinut în judeţele din sudul ţării.