UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 24 iunie 2008

Tişe, acuzat de „dictatură” încă de la prima şedinţă a CJ

Cei 36 de consilieri judeţeni care vor conduce judeţul Cluj pentru următorii patru ani au fost validaţi în funcţie, la şedinţa de constituire de ieri. Aşa cum se vehicula, cei doi vicepreşedinţi care îl vor seconda pe noul preşedinte, Alin Tişe, propuşi în urma înţelegerii dintre PD-L şi UDMR, sunt Radu Bica şi Fekete Emoke. După acelaşi scenariu tensionat de la prima şedinţă a noului Consiliu Local Cluj-Napoca, şi prima şedinţă a administraţiei judeţene a debutat cu acuze împotriva „conducerii autoritare impuse încă din prima zi” de Alin Tişe.
Noul Consiliu Judeţean (CJ), format din 36 de consilieri, s-a constituit ieri, în prezenţa prefectului Călin Platon. Acesta a urat succes noilor consilieri, sugerându-le totodată să „dea dovadă de maturitatea şi responsabilitatea de a aduce un plus locuitorilor din judeţ”. În conformitate cu rezultatele alegerilor din 1 iunie, PD-L a obţinut 15 mandate de consilieri judeţeni, PSD şi PNL câte şapte, UDMR cinci, iar PRM două.
Tot ieri au fost validaţi în funcţia de vicepreşedinte CJ Radu Bica (PD-L) şi Fekete Emoke (UDMR), fost secretar de stat, care au obţinut 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi un vot anulat. Din numărul de voturi obţinute, se poate deduce matematic că PRM a votat pentru cele două partide majoritare, deşi anunţaseră că tind spre o alianţă cu PSD. La depunerea jurământului, Bica a preferat să nu îl rostească pe cel obişnuit, ci să vină cu unul propriu.
Dictatura majorităţii
Cu excepţia PRM, cele patru partide din CJ şi-au desemnat ieri şi liderii de grup. PD-L l-a numit pe Mihail Hărdău, PNL pe Marius Nicoară, PSD pe Valentin Cuibus, iar UDMR pe Vakar Istvan Valentin.
În cadrul întâlnirii de ieri au fost stabiliţi şi noii membri care vor constitui cele şapte comisii de specialitate. PD-L a ştiut să profite la maximum de majoritatea creată prin asocierea cu UDMR. Au mers chiar până la forţarea Regulamentului de funcţionare a Consiliului Judeţean. Art.20 al documentului amintit spune: „Numărul locurilor care revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte de către consiliul judeţean, în funcţie de ponderea acestora în cadrul consiliului”. Deşi PD-L dispune de doar 15 mandate din 36, adică 41,7%, în cele mai importante trei comisii ale Consiliului – buget-finanţe, urbanism şi patrimoniu – democrat-liberalii şi-au impus câte patru oameni din şapte, adică 57,1%, practic autoservindu-se cu o majoritate la care nu aveau dreptul. Iar acest lucru s-a putut întâmpla în ciuda protestelor consilierilor Dan Canta (PSD) şi Marius Nicoară (PNL). Apelând la subterfugiul unei constituiri a comisiilor la vedere, Tişe a cerut tuturor liderilor de grup să facă propuneri pentru fiecare comisie. În cazul celor trei comisii, unde s-au adunat cu câte o propunere mai mult decât numărul locurilor disponibile, preşedintele CJ s-a adresat direct doar PSD-iştilor sau liberalilor, care propuseseră câte doi oameni, întrebându-i dacă renunţă la una dintre nominalizări, ameninţându-i că, în caz contrar, va supune la vot fiecare nume. De fiecare dată Tişe a ignorat faptul că partidul său propusese câte patru oameni în loc de maxim trei cât îi permitea ponderea din consiliu. Fără şanse la vot, partidele indicate, au renunţat „de bunăvoie” la câte o nominalizare. Practic, folosind ameninţarea votului majoritar al alianţei PD-L – UDMR, Tişe şi-a impus majoritate democrat-liberală în cele mai importante comisii ale CJ, încălcând, în acest fel, Regulamentul forului pe care îl prezidează.
Disputa Canta versus Tişe
Dacă la Consiliul Local primele scântei au apărut din cauza liberalilor, care şi-au acuzat colegii din PD-L că şi-au impus punctul de vedere în desemnarea comisiilor de specialitate, la Consiliu Judeţean PSD a luat atitudine împotriva majorităţii obţinute de PD-L. Consilierul judeţean al PSD, Dan Canta, un oponent aprig al PD-L, a lansat încă din prima zi acuze la adresa noului preşedinte CJ, Alin Tişe, pe motiv că i s-a îngrădit dreptul de a interveni în cadrul şedinţei. Deşi Canta a anunţat ieri că vrea să facă publică situaţia cu privire la stadion şi la prevederea bugetară pentru proiectarea lucrărilor, Tişe a hotărât supunerea la vot prin ridicarea mâinii a intervenţiei solicitate. De asemenea, noul CJ a interzis o altă intervenţie a lui Canta, pe motiv că nu a fost cuprinsă pe ordinea de zi a şedinţei. „Alin Tişe a încălcat până la urmă legea administraţiei publice locale de a-mi da cuvântul. Ce e rău în chestiunea aceasta, să supunem la vot de fiecare dată când vrem să luăm cuvântul? E o nebunie, e o prostie şi e împotriva legii”, a explicat Canta. Acesta a declarat că va ataca în contencios dacă la fiecare şedinţă i se va opri dreptul „de a vorbi, obţinut în urma alegerilor” şi l-a atenţionat pe pedelist că face abuz, încălcând legea 215. Acesta a continuat să acuze PD-L că încearcă să blocheze fiecare proiect important început de CJ. „Dacă PD-L are majoritate în CJ, nu înseamnă că poate face ce vrea”, a subliniat Canta.
Alin Tişe s-a apărat în faţa acuzaţiilor lui Canta, afirmând că regulamentul de şedinţă îi permite să dea sau să nu dea cuvântul unui consilier judeţean care solicită dreptul a se adresa plenului.
Pe lângă noul preşedinte, Alin Tişe, PD-L şi-a înnoit echipa de consilieri judeţeni cu zece persoane: Mihail Hărdău, Ovidiu Turdean, Mircea Herman, Ovidiu Călin, Radu Borza, Adrian Hetea, Viorica Toma, Darius Pintilie, Iuliu Păcurariu şi Steluţa Racolţa. Vechii consilieri democrat-liberali, care continuă şi în următorii patru ani să facă parte din forul judeţean sunt Alexandru Coroian, Radu Bica, Teofil Maier, Mircea Moroşan şi Ion Pantelimon.
Doi liberali cărora li s-ar fi cuvenit un mandat de consilier judeţean, conform ordinii de pe lista electorală a PNL, au refuzat mandatele. Astfel, Rodica Diacicov şi Ioan Berchişan, fost consilier judeţean în vechea administraţie, au fost înlocuiţi de Gheorghe Iancu şi Marius Gheorghe Bălaj. Celor doi li se adaugă, din partea PNL, Eugen Cecan, Marius Mânzat, Liviu Miclăuş, Ioan Petran şi fostul preşedinte al CJ, Marius Nicoară.
PSD a păstrat din vechea administraţie doar patru consilieri: Dan Canta, Liviu Medrea, Cornel Itu şi Florin Cuc. Echipa a fost completată de Valentin Cuibus, Ioan Bota şi Mihaela Rozor. Schimbările majore au avut loc în rândul udemeriştilor, având în vedere că ieri au fost validaţi cinci noi membri: Vakar Istvan, Sztranyiczki Szilard, Fekete Emoke, Balasz-Becsi Attila şi Szedilek Lenke, care l-a înlocuit pe Okos Carol. Cei doi consilieri din partea PRM sunt Petre Guş şi Ilie Cornoiu.
Dan Canta, consilier judeţean PSD

"Dacă PD-L are majoritate în CJ, nu înseamnă că poate face ce vrea."