UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 17 iunie 2008

BEM: Sorin Oprescu - 56,55%, Vasile Blaga - 43,45%

Candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, a obţinut 56,55% din voturi, în timp ce candidatul PDL Vasile Blaga a obţinut 43,45%, după centralizarea rezultatelor din 99,83% secţii de votare din Capitală, a anunţat, luni seară, BEM.
BEM a centralizat, până luni seară, rezultatele din 1.179 (99,83%) secţii de votare din Capitală din totalul celor 1.181.
Rezultatele din două secţii nu pot fi înregistrate din cauză că procesul verbal încheiat la una dintre ele conţine o eroare ce nu poate fi modificată decât în prezenţa membrilor Biroului Electoral de Secţie, iar în cea de-a doua rezultatul nu poate fi validat, existând o contestaţie a PDL privind voturile nule.
"Există o contestaţie pe care o vom soluţiona în minutele următoare, depusă de PDL şi vizând aceeaşi problemă a voturilor nule. Asta este pentru una din secţii. Pentru cea de-a doua, colegii de la Direcţia de Statistică au apreciat că există nişte erori de calcul, nu de numărare, care însă nu au făcut posibilă centralizarea rezultatelor. Erorile nu pot fi îndreptate fără ca preşedintele de secţie şi membrii biroului din respectiva secţie să fie prezenţi, aşa că apreciem că abia mâine (marţi - n. red.) vom avea rezolvată şi această problemă", a declarat judecătorul Ileana Dănăilă, preşedintele BEM.
Dănăilă a precizat că BEM a soluţionat 31 de contestaţii, admiţând patru dintre ele. Majoritatea acestor contestaţii au fost formulate de PDL şi au vizat reverificarea voturilor nule.
"În cazurile în care procedura a fost respectată şi a fost urmată calea legală, am admis contestaţiile şi, în urma reverificării, am găsit cinci voturi în mod greşit declarate nule, trei pentru Vasile Blaga şi două pentru Sorin Oprescu, pe care le-am validat", a precizat Dănăilă.
În ultima secţie în care PDL a cerut reverificarea voturilor nule şi pe tema căreia BEM trebuie să decidă luni seară, există, potrivit judecătoarei Ileana Dănăilă, 14 voturi nule. În cazul în care contestaţia va fi admisă, acestea vor fi reverificate, iar dacă există printre ele sufragii anulate din greşeală, ele ar putea fi validate de BEM.
Fără a lua în calcul rezultatele din ultimele două secţii, BEM a comunicat că Oprescu a primit 56,55 la sută din voturile bucureştenilor, iar Blaga 43,45 la sută. Totalul voturilor valabil exprimate în turul II al alegerilor pentru funcţia de primar general în Capitală a fost de 557.981.
Dănăilă a precizat că alegerile în Capitală s-ar putea încheia cel mai târziu marţi, atunci când membrii BEM vor semna, cel mai probabil, procesul verbal conţinând rezultatele finale.