UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 25 iunie 2008

Mitrea şi Năstase, salvaţi cu metoda „Mâna moartă“

Ar trebui ca subordonatul BOC sa verifice mai intai oameni lui din Parlamentul Romaniei si apoi sa dea din gura.Este o nesimtire curata ,ne pregatim de alegerile din toamna oare?Vreau sa trag un senmal de alarma la pensionarii care l a u votat pe BOC...pentru un abonament de gratis la RATUC s i a u ales un primar traseist care toata ziua face naveta de Bucuresti.Sincer mi-ar fi rusine sa acuz pe x si y de faptul ca nu au votat si cei din PD-L voteaza din CIRCUMSCRIPTIE.
Blat la Camera Deputaţilor. Votul pentru aprobarea cererii DNA de începere aurmăririi penale pentru deputaţii PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea a fost declarat ieri nul. Aceasta pentru că, după numărarea voturilor, s-a constatat că au votat doar 208 deputaţi. Pentru ca votul să fi fost valabil, era necesară prezenţa a 220 deputaţi, adică a 2/3 din numărul total al aleşilor. Interesant este că la voturile precedente în sală era numărul necesar de parlamentari pentru ca cererile DNA să fie aprobate sau nu.
Ieri, în Cameră, vârful de prezenţă înregistrat la sesiunea de voturi finale - desfăşurată între orele 12.30 şi 12.50 - a fost de 248 de deputaţi.
Publicitate
Votul (secret cu bile) pentru aprobarea cererilor DNA a început la ora 13.05. În acest interval au „dispărut“ din sală 40 de deputaţi. Majoritatea deputaţilor absenţi au fost din grupul celor de la PSD. O bună parte dintre aceştia au fost dintre pesediştii din echipa de tineret promovată de Victor Ponta, el însuşi absentând ieri de la lucrări. De la PNL şi de la PD-L, conform declaraţiilor liderilor de grup, au lipsit 13, respectiv 12 deputaţi.
Cotidianul a identificat 17 deputaţi care, deşi au participat la şedinţa de plen de ieri a Camerei Deputaţilor, au absentat la momentul votului privind cererea DNA. Sunt însă mult mai mulţi deputaţi care şi-au dat votul la legile aflate pe ordinea de zi, dar au plecat apoi când s-a supus la vot soarta penală a colegilor lor Mitrea şi Năstase. Cotidianul i-a contactat pe câţiva dintre cei 17 pentru a afla care au fost motivaţiile care i-au determinat să părăsească şedinţa de plen tocmai la momentul cel mai important al votului.
Deputatul PSD Mădălin Voicu susţine că s-a luat cu treburi parlamentare şi a pierdut noţiunea timpului. „Noi am votat la începutul şedinţei legile restante. A urmat apoi o pauză de organizare a votului secret. Am urcat sus la departamente, apoi pe la comisie, am avut treabă prin tot felul de birouri. Când m-am întors, votul se terminase deja. Nu e cazul unei formule premeditate sau al unui gest de indisciplină. Pur şi simplu nu mi-am calculat cum trebuie timpul“, ne-a declarat deputatul PSD.
La fel susţine că a păţit şi colegul său de grup Cătălin Matei. „Am plecat din Parlament. Am plecat pentru că mă aşteptam ca votul la Năstase şi Mitrea să dureze mai mult. Am avut de rezolvat o problemă şi a trebuit să plec. Când m-am întors, votul se terminase deja. E şi traficul cum este“, încearcă să explice colegul de partid al lui Năstase şi Mitrea. Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, susţine că nu a votat pentru că „a stat pe hol“. Şedinţa de ieri a înregistrat şi evenimente care ţin mai degrabă de zona crepusculară, dacă e să dăm crezare explicaţiilor celor implicaţi. De exemplu, deputatul PD-L Alexandru Miroşeanu este înregistrat de site-ul Camerei Deputaţilor ca fiind prezent la şedinţa de plen la care s-au discutat proiectele restante. A şi votat pentru proiectul legislativ nr. 183/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă.
El susţine încă că nici măcar nu s-a aflat ieri în Bucureşti. „O problemă medicală m-a ţinut la mine în circumscripţie“, ne-a explicat Miroşeanu. Întrebat cum îşi explică atunci faptul că a fost înregistrat ca fiind atât de activ în procesul legislativ de ieri, răspunsul a fost prompt: „Cred că e o greşeală. Cartela de vot e la mine, dar se mai întâmplă şi greşeli de genul acesta“.
Reacţiile politice faţă de ceea ce s-a întâmplat ieri la Camera Deputaţilor au apărut imediat după declararea votului nul. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că anularea votului în cazurile Năstase şi Mitrea demonstrează recidiva „coaliţiei 322“. „E vorba de complicitatea PSD acoperită de PNL şi de PRM pentru a bloca accesul justiţiei cu privire la parlamentari. Cu sprijinul celor 322, Parlamentul se transformă într-o casă de protecţie a persoanelor certate cu legea“, a mai spus Boc.
O replică a venit şi din partea liberalului Crin Antonescu. „Emil Boc minte cu neruşinare. PNL a avut doar 13 absenţi, dintre care 5 miniştri, 5 plecaţi în delegaţie în străinătate, unul în spital şi doi nemotivaţi. Toţi liberalii au votat pentru începerea urmăririi penale. La PD-L au lipsit 16 deputaţi, dar dl Boc a uitat să spună acest lucru“, a spus Antonescu. Ieri-seară, o şedinţă extraordinară a Biroului Permanent al Camerei, reunită pentru a reprograma votul, nu s-a putut ţine pentru că au lipsit mai mult de jumătate dintre membrii conducerii Camerei. Astăzi se va decide reprogramarea votului, dar sunt puţine şanse ca acest lucru să se întâmple după şedinţa comună din această dimineaţă, deoarece, fiind ultima zi din sesiune, prezenţa va fi mai mult ca sigur redusă.
Lista absenţilor
Cotidianul a identificat 17 deputaţi (numărul lor total e însă mult mai mare) care au participat la sesiunea de vot normală, dar nu au mai votat şi în sesiunea specială privind cererea DNA: Mihai Apostolache, Nicolae Bădălău, Ioan Bivolaru, Vasile Butnaru, Cătălin Matei, Alexandru Mazăre, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Mădălin Voicu (toţi din PSD), Corneliu Ciontu (PC), Liviu Miroşeanu (PD-L), Ovidiu Ganţ, Nicolae Păun, Mihai Radan şi Varujan Pambuccian (Minorităţi). De remarcat că secretarul de şedinţă care făcea apelul pentru vot, Gelil Eserghep (PRM), nu a procedat conform regulamentelor şi nu a anunţat cu voce tare pe toţi cei care erau absenţi sau pe cei care - deşi s-au aflat în sală, cazurile Manuela şi Miron Mirea şi Adrian Năstase - nu au votat. Modul în care a procedat Eserghep a făcut practic imposibilă identificarea în totalitate a deputaţilor care nu au votat ieri.