UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 4 iunie 2008

Nicoara lasa CJC-ului numai sa taie panglici...

Vechea administraţie judeţeană va preda noii conduceri conturate în urma scrutinului din 1 iunie proiecte şi investiţii de sute de milioane de euro.
Judeţul are în acest moment proiecte ambiţioase, multe dintre ele aflate la început de drum. Cea mai importantă “moştenire” pe care Marius Nicoară o lasă viitorului preşedinte Alin Tişe sunt negocierile deschise cu grupul francez PSA Peugeot pentru o investiţie de minim 600 de milioane de euro într-o fabrică de automobile în parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu. Noul preşedinte, Alin Tişe, membru PD-L, spune că lucrurile bune vor fi continuate.
Alin Tişe, noul şef al judeţului, a declarat că, până când instanţa nu va valida alegerile de la Cluj, nu poate să se pronunţe asupra strategiei pe care o va adopta la Consiliul Judeţean (CJ). “Există deja, cu siguranţă, o strategie de dezvoltare. Lucrurile bune o să le continuăm, însă probabil vom avem şi o optică proprie vizavi de anumite proiecte. Declaraţiile le voi face la momentul potrivit, după validarea mea în funcţie”, a afirmat Tişe pentru ZIUA de CLUJ.
în cei patru ani la conducerea judeţului, Marius Nicoară a reuşit să direcţioneze pe făgaşul normal parcurile industriale administrate de către societatea Tetarom (proiect demarat de PSD), demersuri concretizate prin investiţiile pe care americanii de la Emerson (Tetarom II) şi finlandezii de la Nokia (Tetarom III) le-au lansat la Cluj. Acestea au făcut din Cluj o ţintă pentru marile companii străine, interesate să îşi deschidă unităţi de producţie aici.
în ultima lună, după cum au informat surse din mediul de afaceri clujean, reprezentanţii CJ s-au aflat în negocieri avansate cu un alt mare investitor, grupul PSA Peugeot Citroen. Francezii intenţionează să dezvolte pe 200-220 de hectare din parcul industrial Tetarom III Jucu o investiţie într-o unitate de producţie, pe porţile căreia vor ieşi maşini purtând sigla Peugeot.Pentru a răspunde cererilor companiei, CJ a anulat deja proiectul realizării centrului de servicii pe 20 de hectare din Tetarom III, făcând demersuri pentru a mări suprafaţa parcului cu circa 170 de hectare, cu scopul de a reuşi să satisfacă pretenţiile francezilor, care au nevoie de o suprafaţă mare de teren. în acest sens, există deja o hotărâre a CJ pentru preluarea respectivei suprafeţe din patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului şi administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Următorul pas este transferarea efectivă a terenului, pentru care este nevoie de o hotărâre de guvern.

Un alt proiect conturat de forul judeţean vizează înfiinţarea parcului Tetarom IV, anunţat de către oficialii CJ la Săvădisla, pe cele aproximativ 100 de hectare unde funcţionează acum o bază a constructorului Autostrăzii Transilvania, compania americană Bechtel. Contractul de închiriere al celor de la Bechtel expiră în august, iar - în principiu - administraţia de la Săvădisla a fost de acord să pună la dispoziţia judeţului terenul, în condiţiile în care există şi un investitor.

Amenajarea unei noi arene sportive în locul actualului stadion municipal “Ion Moina” (abia acum, la final de mandat, oficialii CJ au licitat partea de proiectare) va rămâne în sarcina noii administraţii. Conform reprezentanţilor comisiei de licitaţie, în maxim o săptămână se va cunoaşte cel care va proiecta noua arenă. Rămâne de văzut ce politică vor adopta noii oficiali vizavi de stadion, mai ales că, în repetare rânduri, Primăria condusă de Emil Boc şi-a manifestat intenţia de a prelua stadionul. Fostul director tehnic al Primăriei, Sorin Apostu, cel mai probabil viitorul viceprimar PD-L al municipiului, a declarat înainte de alegeri că Primăria este încântată să preia în administrare Filarmonica Transilvania, la pachet cu stadionul.

O altă obligaţie a noului Legislativ al CJ este reluarea – în urma unei decizii judecătoreşti – a licitaţiei pentru valorificarea terenului de 3.500 de metri pătraţi de pe Calea Turzii nr. 2-14. Deja, CJ şi-a asumat prin hotărâre respectarea deciziei instanţei.
Documentaţia de licitaţie viza amenajarea unei săli de sport, la pachet cu un centru multifuncţional (birouri, parcări etc.)
Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca este un alt obiectiv strategic pentru care administraţia Nicoară a demarat proiecte consistente de modernizare, de peste 100 de milioane de euro. CJ tocmai a inaugurat terminalul de sosiri. Anul acesta se va finaliza şi terminalul de plecări şi vor demara lucrările la noua pistă de 3.500 de metri, pentru care a fost încheiat studiul de fezabilitate, concomitent cu devierea cursului Someşului, proiect derulat de Administraţia Apelor Someş-Tisa.

Alte proiecte vitale pentru municipiu, dar şi pentru judeţ, care reprezintă o moştenire la fel de importantă a administraţiei 2004-2008, sunt cele demarate de Compania de Apă Someş, condusă de Dorin Ceatarâş şi subordonată CJ. în prezent, instituţia derulează programe de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în valoare de peste 200 de milioane de euro.
Este vorba despre lucrările de 36 de milioane de euro derulate prin fonduri ISPA, de reabilitarea reţelelor de apă din Cluj-Napoca, preluate de la firma Sade de către Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co KG, TIM şi Grup 4 Instalaţii, dar şi de lucrările de consolidare de la Someşul Cald, deja licitate şi câştigate de Strabag şi Hidroconstrucţia, evaluate la 10 milioane de euro.

Cel mai important proiect finanţat din fonduri europene, 196 de milioane de euro, pentru care, de asemenea, s-au publicat anunţurile de licitaţie pe trei segmente, este realizat în parteneriat cu judeţul Sălaj şi care vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din ambele judeţe. în plus, noul CJ va moşteni şi proiectul SAMTID, de reabilitare a reţelelor din Dej, Gherla şi Huedin (dată de finalizare - 12 iunie, valoare - şapte milioane de euro).

Noua administraţie judeţeană condusă de Alin Tişe va moşteni şi demersurile de amenajare pentru CJ a unui nou sediu, pe un teren al Armatei, de pe B-dul 21 Decembrie. în acest sens, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, prezent în luna mai la Cluj, a declarat că terenul va fi transferat judeţului în perioada următoare.
De asemenea, valorificarea Castelului Banffy din Răscruci, proprietate de 4,5 hectare pentru care există o hotărâre asumată de vechiul legislativ în vederea realizării studiului de oportunitate, rămâne în sarcina lui Alin Tişe, care va trebui să găsească un investitor. Reintroducerea în circuitul turistic şi de afaceri a hotelului Univers T, aflat în plin proces de modernizare, reabilitarea drumurilor judeţene, dar şi proiectele complexe declanşate în direcţia conturării polilor de dezvoltare a judeţului, la pachet cu dezvoltarea reţelelor de drumuri rapide, rămân tot în sarcina noului preşedinte.