La a treia tentativă, Consiliul Local (CL) din Iclod a izbutit să se constituie legal, dar s-a validat doar parţial. Punctul culminant al şedinţei l-a constituit bătălia cu urlete şi invective pe o comisie cu rol pur formal. Tensiunilor emoţionale, dar şi intereselor economice din jurul Primăriei le-au căzut victime şi liberalii. În acest timp, nou aleasa primăriţă, membră PD-L, a depus jurământul de două ori, în faţa noului, dar şi a vechiului Consiliu Local.
Un eventual al treilea eşec în constituirea Consiliului ar fi echivalat cu repetarea alegerilor în comună. Cum de două ori la rând nou aleasa primăriţă PD-L, Maria Mureşan, nu a avut în faţa cui să depună jurământul, ea a gândit pentru ieri o stratagemă prin care să evite riscul de a rămâne „nejurată”, în caz că nici acum consilierii n-ar fi fost în stare să se valideze. Astfel, ea a apelat la vechiul CL pentru a îndeplini această formalitate. Cum şedinţa de constituire a noului legislativ al comunei era programată la ora 10:00, Mureşan a convocat vechiul consiliu la ora 9:00, cu unicul punct pe ordinea de zi depunerea jurământului. Ascultători, vechii consilieri s-au adunat, de pe un laptop s-a dat drumul imnului naţional, primăriţa s-a încins cu eşarfa tricoloră, a pus mâna pe Biblie şi pe o carte intitulată „Legislaţia României” (legea impune Jurământul pe Constituţie – n.red.) şi, după modelul brevetat de Radu Bica la Consiliul Judeţean, în locul jurământului a început să citească întreaga declaraţie privind depunerea jurământului. Oricum, nu s-a înţeles mare lucru din ce a spus până nu s-a dezmeticit cineva şi a dat imnul mai încet. La final, aplauze, pupături, trandafiri.
„Domnu’ Popovici” face spectacol
După acest final glorios al vechiului CL, a apărut tura a doua de consilieri. Conştient de potenţialul de scandal al aleşilor iclodenilor, prefectul şi-a delegat doi reprezentanţi la această şedinţă. Au încercat ei să le explice oamenilor că procedura impune să soliciţi preşedintelui de şedinţă dreptul de a lua cuvântul, dar treaba asta n-a avut efect decât preţ de câteva minute. Până a venit momentul alegerii comisiei de validare, moment în care s-a declanşat „infernul”. Conform procedurii, preşedintele de şedinţă a supus la vot numărul membrilor comisiei – 5, dar a crezut că ar fi util să precizeze şi că acea comisie va fi completată conform configuraţiei politice. Mare greşeală! După care a cerut partidelor să facă propuneri pentru componenţa comisiei. PD-L a făcut o propunere de distribuţie conform ponderii partidelor. După care, liderul de grup (vorba vine, pentru că aleşii iclodenilor n-au considerat necesar să se constituie în grupuri politice) al alianţei PNL-PSD, fostul primar cu condamnare penală, social-democratul Ionel Hurducaş, a făcut alte nominalizări, care nu mai respectau configuraţia. S-a supus la vot propunerea PD-L şi, cum PNL+PSD au majoritate, a căzut. Hurducaş a cerut să se supună la vot propunerea lui. Preşedintele de şedinţă (pedelist) nu mai ştia ce să facă.
Atunci şi-a început recitalul „domnu’ Popovici” de la PD-L. „Domnule preşedinte nu puteţi supune la vot propunerea lor, pentru că e ilegală. Am votat toţi şi am stabilit componenţa prin vot deschis: doi PD-L, unu’ PRM, unu’ PSD, unu’ PNL”. Şi din acel moment, din „doi PD-L, unu’ PRM, unu’ PSD, unu’ PNL” nu l-a mai scos nimeni pe „domnu’ Popovici”. „Domnule preşedinte, vă rog să supuneţi la vot cele două propuneri”, a sărit Hurducaş. „Da’ n-aţi respectat configuraţia politică”, a urlat preşedintele pedelist şi „domnu’ Popovici” peste el. „Trebuie să supui la vot ceea ce eu am propus, eşti obligat prin lege”, s-a aprins Hurducaş. Reprezentanţii prefectului au încercat să îi explice scandalagiului PD-L de serviciu că, procedural, s-a votat doar numărul de membri ai comisiei, nu şi componenţa politică, şi că, prin lege, trebuie supusă la vot şi propunerea lui Hurducaş. „Aţi venit cu tema învăţată de-acasă, nu vă băgaţi peste consilieri, vă rog să tăceţi!”, s-a răstit „domnu’ Popovici” la reprezentantul prefectului. Circul a ţinut mai bine de o oră, timp în care toată lumea urla la toată lumea. Deşi a încercat să reziste eroic, în cele din urmă, preşedintele de şedinţă, inevitabil, a cedat în faţa procedurilor legale şi a supus la vot propunerea lui Hurducaş, care a fost adoptată. Pe „domnu’ Popovici”, cu mare greutate a reuşit să-l potolească un poliţist şi abia după ce acesta a fost scos din amorţeală de reprezentanţii prefectului.
Validarea nominală a consilierilor a fost un joc de ping-pong între cele două tabere. Cu câteva excepţii, fiecare echipă şi-a votat propriii membri şi s-a împotrivit celorlalţi. Cum PNL şi PSD aveau majoritate, patru din cei cinci consilieri PD-L au fost invalidaţi. A scăpat numai preşedintele de şedinţă, probabil din respect pentru vârsta sa înaintată. Din echipa puterii a căzut doar capul lui Hurducaş. Dar chiar şi de pe tuşă, le dicta cum şi când să voteze liberalo-social-democraţilor, iar aceştia executau comenzile date cu voce tare, ca nişte soldaţi disciplinaţi. După ce cei opt consilieri validaţi au depus jurământul, reprezentanţii prefectului au declarat CL legal constituit, au asistat la a doua depunere de jurământ a unei primăriţe care arăta de parcă i se înecaseră toate corăbiile, şi-au încheiat sarcina de serviciu şi au plecat.
Ce a urmat a fost un simulacru. Rămaşi să „zburde” de capul lor, cei de la putere şi-au ales un viceprimar şi, plictisiţi, au renunţat să-şi mai împartă şi comisiile de specialitate. Invalidaţii PD-L spumegau pe holuri şi ameninţau cu atacarea hotărârârilor de ieri în contencios administrativ. Spre deosebire, „invalidatul” Hurducaş jubila, se pupa cu toţi cei din echipa sa, decreta: „Dumnezeu să ocrotească Iclodul!” şi avea mina unui om care tocmai dăduse cea mai mare ţeapă din viaţa lui. Dezamăgită, primăriţa nu a mai avut puterea decât să conteste, în ciuda explicaţiilor oamenilor prefectului, dreptul unuia dintre liberali de a participa la şedinţă.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"