UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 8 octombrie 2011

TNL Cluj propune revenirea la vechea stemă!

Organizaţia de tineret a PNL Cluj, propune revenirea la vechea stemă (tradiţională) a Municipiului Cluj-Napoca, ce are o vechime de 700 de ani (evul mediu).

“De 12 ani, Clujul are o stema ilegala, mostenita de la Funar, pe care moldoveanul Sorin Apostu, actualul primar PDL-ist al orasului, nu vrea sa o schimbe.

I-am solicitat in urma cu 3 luni sa intre in legalitate,(23.05.2011) dar cum lenea e la mare cinste in Primaria Cluj-Napoca nimic nu s-a intamplat. Drept urmare am pregatit noi textul, forma si desenul stemei. Speram ca asa le va fi mai usor sa inteleaga importanta revenirii la stema veche de 700 de ani a orasului” consideră tinerii liberali.

Cronologia stemei:

* 1377 – confirmarea prin privilegiul regal acordat de către regele Ludovic de Anjou, a sigiliului oraşului Cluj, cu statutul de oraş liber. Sigiliul era compus dintr-un zid crenelat, având o poartă cu hersă şi trei bastioane cilindrice.
* 1476 – sunt aduse mici modificări aspectului iniţial al blazonului – bastioanele cilindrice devin patrulatere.
* 1970 – administrația Comunistă propune modificarea stemei cu păstrarea stemei inițiale și adăugarea elementelor specifice regimului: roata dințată, o carte și stema RSR.
* 1995 – primarul Gheorghe Funar organizează un concurs de proiecte în vederea alegerii unei noi steme a oraşului; este aprobat proiectul unei eleve în clasa a 12-a la Liceul de Arte Plastice. Noua stemă cuprinde o reprezentare a lupului dacic, una a zeiţei Minerva şi una a Monumentului Memorandiştilor, monument construit cu puţin timp înainte, în timpul mandatului aceluiaşi primar. Toate aceste elemente sunt dispuse în trei carteluri colorate (desigur) în roşu, galben şi albastru.
* 1999 – noua stemă începe să fie folosită în actele oficiale; stema nu este însă aprobată de către Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, deoarece nu respectă normele şi canoanele artei heraldice.
* 2007 – purtătoarea de cuvânt a primarului Emil Boc declară, în privinţa numeroaselor solicitări de înlăturare a stemei, că un asemenea demers “ar lua şi timp, şi bani”.
* 2009 – primarul Sorin Apostu declară că decizia asupra modificării stemei actuale aparţine Consiliului Local, se vehiculează un nou “concurs de idei” în vederea alegerii unei noi steme, demers bizar în condiţiile în care oraşul are deja o stemă originală, istorică şi legitimă la care ar fi firesc să se revină.
* 2010 – Brainwash.ro iniţiază o campanie publică de atragere a atenţiei şi strângere de semnături în vederea înlăturării actualei steme şi a revenirii la cea originală.