UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 27 septembrie 2011

Salvati statuia lui Donath

Salvarea statuii lui Donath, o comoară din tezaurul Clujului, care zace în uitare, părăsită de către autorităţile locale, undeva printre pomii unei grădini particulare de pe dealul Hoia.

Realizat de meşteri bavarezi în stil baroc între anii 1735-1740, monumentul înfăţişează un bărbat cu o coroniţă de împărat pe cap, care veghează de peste 260 de ani cetatea Clujului. Legenda spune că ciobanul Donath, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a salvat oraşul de atacul surpriză al otomanilor. Aflat cu oile la păscut pe dealurile din jurul cetăţii, Donath a observat planul inamicilor de a devia Someşul înspre pârâul Nadăşului printr-o vale săpată în dealul Hoia, astfel încât cetatea care era bine apărată, odată lăsată fără apă, să fie uşor de cucerit. Ciobanul legendar a alergat cu toate puterile sale şi a alertat conducerea oraşului de pericolul iminent. Apărătorii cetăţii au pornit astfel imediat ofensiva şi au zădărnicit planul pus la cale de către otomani, oraşul fiind salvat. Efortul depus de ciobanul salvator i-a fost însă fatal, acesta murind de epuizare. În semn de respect şi recunoştinţă pentru sacrificiul făcut, locuitorii cetăţii i-au înălţat acestuia o statuie, pe care au aşezat-o în zona cunoscută astăzi drept Tăietura Turcului.

Fiind unul dintre cele mai vechi monumente publice din Cluj, poate chiar prima statuie din oraş, este anormal ca aceasta să fie în continuare ignorată de către municipalitate. După aproape trei secole, statuia se află într-o stare avansată de degradare şi necesită o restaurare imediată. Din păcate, în ciuda faptului că reprezentanţii primăriei promit de doi ani de zile, cu fiecare ocazie, că se vor implica şi vor salva acest monument atunci când vor găsi fonduri, până astăzi nu s-a întâmplat însă nimic. Din cauza vegetaţiei, statuia nu este vizibilă nici din oraş, nici de pe deal; doar vecinii respectivei grădini private, în care este abandonată, povestesc despre ea şi despre starea deplorabilă în care se află. Este inadmisibil ca un oraş de cinci stele, care doreşte să devină Capitală Culturală Europeană, să nu-şi permită să întreţină şi să pună în valoare unul dintre simbolurile vechii cetăţi, o bijuterie barocă deosebit de frumoasă cu care ar trebui să ne mândrim.