UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 4 august 2011

Pieţele volante – un sprijin pentru producătorii locali

TNL Cluj-Napoca cere Primariei Cluj organizarea unor pieţe volante în Cluj, în weekend, pentru sprijinirea producătorilor şi a cumpărătorilor.

Tinerii liberali constată dificultăţile pe care micul producător le întâmpină şi cer soluţionarea imediată a problemei: ”Micul producător face faţă cu greu barierelor administrative din pieţele clujene, motiv pentru care de multe ori este obligat să vândă intermediarilor produsele sale, la preţuri de nimic, lucru care nu-l încurajează deloc să producă mai mult. Administratorii pieţelor municipiului preferă să lucreze cu acei comercianţi care închiriază cât mai multe tarabe pe cât mai mult timp şi care devin suficient de influenţi încât reuşesc să impună preţul pe care-l doresc tuturor tarabelor”.

“TNL Cluj-Napoca propune Primarului organizarea unor pieţe volante sâmbăta şi duminica, în câteva locaţii prestabilite din oraş, pentru a da clujenilor alternativa de a cumpăra alimente direct de la producătorii clujeni şi nu doar de la intermediarii care vând în cea mai mare parte produse de import. Existenţa acestor mici pieţe, dedicate exclusiv producătorilor individuali, amplasate după nevoia locuitorilor şi cu orar limitat de funcţionare, elimină micile înţelegeri de tip cartel, existente între aşa-zişii producători, aflaţi zi de zi în pieţele oraşului şi oferă cumpărătorilor şansa de a achiziţiona produse proaspete, de calitate, la preţuri decente.

Fructe, legume, preparate tradiţionale din carne, lactate, produse de panificaţie sau alte bunuri obţinute din producţie proprie conform normelor de prelucrare, vor fi vândute direct către consumatori, fără ca producătorii să plătească vreo taxă suplimentară pentru această oportunitate”