UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 7 iulie 2011

Ce scrie in contractul colectiv de munca al controlorilor RATUC: minim sase amenzi pe zi

”Pentru controlorii de bilet, salarizarea se face la salariu de bază care este influenţat de suma de adaos sau diminuarea calculată prin aplicarea procentului stabilit de 50% la suma ce depăşeşte sau nu se realizează norma de muncă pe fiecare persoană. Norma de muncă se stabileşte la 6 cazuri pe zi. Din acestea, 3 cazuri vor fi obligatoriu încasate cu chitanţă de amendă pe loc, iar 3 cazuri cu procese verbale întocmite la faţa locului" este o parte din textul contractului colectiv de muncă al controlorilor RATUC.

”Norma astfel stabilită este condiţia de realizare a salariului de bază. Controlorii de bilete care nu îşi realizează norma de muncă timp de 3 luni consecutiv, urmează a li se desface contractul de muncă ca necorespunzător pentru această funcţie. Norma de muncă se stabileşte şi se modifică de conducerea administrativă în funcţie de condiţiile concrete, cu acordul sindicatelor” se mai arată în textul care prevede obligaţiile controlorilor pe mijloacele de transport în comun.

“De câţiva ani, călătorii RATUC atrag atenţia Primăriei, prin sesizări, asupra faptului că majoritatea caselor de bilete se închid cu mult înainte de a se termina programul de trafic al mijloacelor de transport în comun. Mulţi clujeni sunt puşi în imposibilitatea de a procura un bilet seara, după ora 20:00 sau la sfârşit de săptămână, datorită orarului redus al tonetelor RATUC. Solicitările şi plângerile clujenilor au rămas fără reacţie din partea Primăriei, în schimb, conducerea RATUC a dispus intensificarea raziilor. Drept urmare, controlorii sunt foarte activi seara şi în special pe liniile unde după ora 20:00 şi 21:00 casele de bilete sunt închise. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile de la începutul anului ale directorului RATUC, Liviu Neag, politica de „vânătoare” a celor care călătoresc fraudulos cu mijloacele de transport în comun a dat rezultate deosebite. În anul 2009, 50.000 de clujeni au fost prinşi fără bilet, iar în anul 2010, 60.000 de clujeni au fost înhăţaţi de către vigilenţii controlori. Laudele şefului RATUC despre performanţele angajaţilor săi în depistarea blatiştilor sunt doar vorbe în vânt. Realitatea este cu totul alta. Controlorii RATUC sunt obligaţi prin contractul colectiv de muncă să amendeze minim 6 clujeni zilnic. Astfel, în intervalul orar în care sunt închise tonetele de bilete, controlorii reuşesc să-şi facă norma zilnică de amenzi, trei încasate pe loc şi trei cu procese verbale” a declarat Ioan Bîldea, preşedintele Organizaţiei Municipale de Tineret a PNL Cluj-Napoca.

De asemenea, TNL Cluj-Napoca solicită primarului Sorin Apostu înlăturarea acestei norme aberante şi ilegale, impusă de conducerea RATUC controlorilor.