UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 14 aprilie 2011

Comisioanele - spaima lui Apostu

TNL Cluj-Napoca considera hilar si nefundamentat refuzul primarului PDL, Sorin APOSTU, de a implementa si la Cluj-Napoca posibilitatea de plata a parcarilor prin SMS, dupa ce seful sau, Emil BOC, se lauda inca din 2006, ca acest lucru este fezabil.

„Acest sistem implica costuri suplimentare, care ar avea drept consecinta fie cresterea pretului parcarii, fie directionarea unui procent din incasarile bugetului local catre companiile de telefonie mobila” spune liderul PDL Cluj-Napoca, Sorin APOSTU.

Afirmatie falsa in totalitate. Investitia initiala a municipalitatii este de 0 lei si nu implica niciun cost suplimentar. Nu este necesara vreo modificare a organizarii parcarilor sau a modului de verificare, dupa cum se vaitau acum cateva zile reprezentantii municipalitatii. Prin negociere, inclusiv sistemele PDA pot fi obtinute in custodie, asadar nu exista niciun motiv pentru ca pretul parcarii sa creasca, dimpotriva, acesta se reduce.

Mai mult decat atat, costurile operationale ar fi mult mai mici decat cele actuale, ce includ serviciul de intretinere a parcometrelor, de operare a lor, de distributie si tiparire a tichetelor, de colectare a monedelor sau de inlocuire a parcometrelor defecte, a caror pret se ridica la cateva mii de euro pe bucata.

Directionarea unui procent catre companiile de telefonie mobila este pretextul, pentru Sorin APOSTU, de a refuza prosteste sa ofere clujenilor o alternativa simpla si rapida de plata a parcarii. Pe scurt, Primarul nu suporta faptul de a nu controla modul in care comisioneaza SMS-ul operatorii de telefonie mobila. Se teme de comisionul, de altfel infim, al celor doi mari operatori de telefonie mobila, care oricum nu ar afecta negativ veniturile la bugetul local, ci, dimpotriva, incasarile ar creste, soferii fiind atentionati, cu 5 minute inainte de expirarea perioadei achitate, avand astfel posibilitatea de a isi prelungi, printr-un alt SMS, perioada de parcare platita. In plus, aceasta metoda ar creste si numarul de buni platnici, care ar achita prin SMS, in conditiile in care se grabesc, iar celelalte variante nu le sunt la indemana.



Posibilitatea acordarii ‚micilor atentii’ este eliminata total. Banii circula prin SMS, de la sofer - la firma care gestioneaza sistemul, la operatorul de telefonie mobila, iar, de acolo, Primaria incaseaza partea ei, totul fiind simplu si curat, fara intermediari si fara posibilitatea interventiilor sefilor de partid.

Chiar daca un astfel de sistem de taxare ar scuti soferii clujeni de toate neplacerile, cauzate de defectarea parcometrelor, de amenzile aplicate de ‚hingherii serviciului parcari (in timpul in care incearca sa schimbe bancnotele in monede), sau de cozile de la parcarile cu bariera, Sorin APOSTU refuza cu incapatanare sa vina in sprijinul contribuabilului clujean, folosind argumente superficiale, ce denota lipsa de documentare sau rea vointa.

TNL Cluj-Napoca ii solicita domnului Primar sa faca o exceptie de la regula ‚,50%-50%” si sa le ofere tuturor clujenilor posibilitatea de a castiga 100% de pe urma taxelor si impozitelor, pe care le plateste fiecare catre bugetul local. Banul public trebuie sa fie cheltuit eficient si in interesul contribuabilului, pentru care simplificarea procedurilor birocratice reprezinta o prioritate.