UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 4 octombrie 2010

Cum va “hăitui” Fiscul coafezele, spălătorii de maşini, organizatorii de nunţi şi bogătaşii

Cum va “hăitui” Fiscul coafezele, spălătorii de maşini, organizatorii de nunţi şi bogătaşii. Cinci noi metode anunţate de ANAF

Fiscul are cinci noi metode prin care va verifica încasările şi cheltuielile persoanelor fizice dar şi firmele, conform unui Ordin publicat vineri pe site-ul instituţiei. Cele cinci noi metode, printre care se numără "metoda sursei şi cheltuirii fondurilor" şi "metoda marjei", vor fi aplicate de inspectorii Fiscului pentru a verifica dacă declaraţiile sunt corecte, complete şi dacă există cu adevărat şi dacă evidenţele contabile sunt corecte sau nu.

Experţii fiscali contactaţi de gândul susţin că inspectorii oricum au folosit aceste metode şi până acum, dar acum vor avea, în sfârşit, şi o acoperire legală. Cele cinci metode vizează, în final, un singur lucru concret: dovedirea legală, în acte, a faptului că atât veniturile, cât şi cheltuielile respectivei persoane sunt reale.
Cele cinci metode sunt următoarele:

1. Metoda sursei şi cheltuirii fondurilor
2. Metoda depozitelor bancare şi a fluxurilor de numerar
3. Metoda marjei
4. Metoda produsului /serviciului şi volumului
5. Metoda patrimoniului net

Experţii fiscali au explicat pentru gândul la ce se referă fiecare metodă în parte:

1. Se verifică atât încasările, cât şi cheltuielile, cu fiecare chitanţă în parte, pe surse de venit, pentru a descoperi eventualele situaţii în care în lipsa unor surse externe de finanţare au fost operate cheltuieli care nu pot fi explicate prin venituri. Simplu spus, inspectorii Fiscului vor analiza dacă acea firmă sau persoană îşi permite la veniturile pe care le are să facă respectivele cheltuieli. În cazul în care cele două planuri nu coincid, inspectorii vor verifica dacă chitanţele sunt reale sau fictive.

2. Inspectorii vor verifica valorile soldului şi ale tranzacţiilor derulate prin conturile bancare. În cazul în care au loc intrări sau ieşiri care nu pot fi justificate din perspectiva veniturilor, persoana investigată fiscal va trebui să explice, cu acte, acele tranzacţii.

3. Marja de profit a unei firme va fi comparată de Fisc cu cea a altei firme, de mărime similară, care activează în acelaşi sector. În cazul în care există discrepanţe foarte mari, inspectorii vor verifica dacă marja de profit se justifică sau nu, din punct de vedere legal. Astfel, dacă la acelaşi nivel al vânzărilor compania A are un profit mai mic decât compania B, Fiscul va verifica dacă nu cumva firma A a "încărcat" cheltuielile, pentru a avea un profit, respectiv un impozit pe profit mai mic.

4. Este, de departe, cea mai interesantă. Practic, inspectorii vor verifica dacă o firmă poate justifica sau nu cheltuielile în acte.

Experţii fiscali ne-au dat următoarele exemple posibile, bazate pe cazuri reale:
-Organizatorii de evenimente. O firmă care organizează nunţi a trecut în acte că a oferit servicii unui număr de 200 de invitaţi şi, în acelaşi timp, a trecut la cheltuieli serviciile de spălare a 1.000 de feţe de masă. Inspectorii vor verifica dacă acel serviciu a fost prestat sau nu, la prima vedere părând că este vorba despre "încărcarea" cheltuielilor.
-Spălătorii auto. La venituri sunt trecuţi 100 de clienţi iar la cheltuieli un consum de 1.000 de metri cubi de apă. Inspectorii vor cere în acel moment proprietarului sau managerului să explice de ce la spălătoria lui este nevoie de 10 metri cubi de apă (10.000 de litri de apă) pentru a curăţa o maşină
-Saloanele de coafură. Din chitanţe reiese că salonul a avut 100 de clienţi în acea lună. La cheltuieli este declarată achiziţia a 50 de bidoane din acelaşi tip de şampon.

5. Inspectorii vor urmări evoluţia patrimoniului, a averii respectivei persoane, pentru a vedea dacă există o corelare, sau nu, între veniturile ei şi evoluţia averii.

În Bulgaria Fiscul filmează din elicopter proprietăţile persoanelor cu averi foarte mari

Pentru a verifica dacă persoanele avute din Bulgaria declară tot ce au, autorităţile de la Sofia au început un program pilot prin care proprietăţile acestor persoane sunt filmate din elicopter.In Romania ar fi nevoie de un elicopter numai pentru verificarea averilor demnitarilor Guvernelor Boc 1...2..3..4..5 În cazul în care Fiscul bulgar va considera, verificând veniturile declarate ale bogătaşilor, ca nu şi-ar fi putut permite aceste proprietăţi, persoanele în cauză vor fi chemate la Agenţia Naţională Bulgară pentru Venituri pentru a da explicaţii în acest sens. Veniturile nedeclarate vor fi taxate, incluzând şi penalizări, iar în cazul în care se va dovedi că a fost încălcată legea dosarul va fi trimis mai departe instanţelor de judecată.