UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 5 octombrie 2010

BOC SI PDL-UL UITA IN CE BARCA SA SE URCE

Site-ul MONEY.ro a dezgropat nişte "amintiri" care, cu siguranţă, nu-i vor face plăcere premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu. Este vorba de poziţia celor doi faţă de Rompetrol din perioada 2003-2005 şi poziţia lor actuală.
Iată în rezumat ştirea care apare pe site-ul MONEY.ro: Emil Boc a spus azi că va contesta în instanţă conversia în acţiuni a datoriilor Rompetrol deşi, acum şase ani, cel puţin doi membri marcanţi ai PD au votat, în comisiile parlamentare, legea care permite grupului Rompetrol să nu-şi plătească datoriile. Este vorba despre un ministru şi un fost ministru. La rândul lui, preşedintele Traian Băsescu, cel care a zis zilele trecute că Rompetrol trebuie executat pentru că n-a plătit datoria, este cel care a promulgat legea prin care, ieri, statul şi-a luat adio de la jumătate de miliard de euro.
Întoarcere în timp
Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 118/2003, guvernul Năstase reglementează conversia datoriilor Rompetrol. Pe 24 februarie 2004, Senatul adoptă legea de aprobare a OUG 118/2003. Pe 4 martie 2004, trei comisii din Camera Deputaţilor dau aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG 118/2003. Comisia pentru industrii dă votul în unanimitate: printre membrii comisiei se aflau influenţii lideri PD Anca Boagiu şi Radu Berceanu, precum şi liberalul Marin Anton (mâna dreaptă a lui Theodor Stolojan), trecut ulterior în PLD şi PDL şi, până mai ieri, secretar de stat în primele patru cabinete Boc. În Comisia de buget finanţe legea primeşte aviz favorabil cu 19 voturi pentru şi 6 contra (nu se ştie cui aparţin voturile contra, presupunem că au venit din partea PRM - n.a.), iar Comisia juridică dă tot aviz favorabil, cu "majoritate de voturi". La vremea respectivă vicepreşedinte al acestei comisii era Emil Boc şi, cum după acordarea acestui aviz nu s-a consemnat vreo declaraţie critică din partea sa - se ştie, deputatul Emil Boc, în perioada 2001- 2004, ieşea în presă aproape zilnic cu atacuri la adresa guvernanţilor de atunci.
În plenul Camerei Deputaţilor legea a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare, pe 7 februarie 2005 fiind înregistrate doar 10 voturi împotrivă şi 7 abţineri. Voturile negative au venit de la PRM. Din stenograma şedinţei plenului a reieşit că singurii care au avut obiecţii au fost deputaţii PRM, ulterior, într-o conferinţă de presă, liderul acestui partid, C.V.Tudor, contestând vehement soluţia dată de legea pentru aprobarea OUG 118/2003.
Vineri 1 octombrie 2010 - Rompetrol e în afara legii
"Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afara legii. Am dat mandat foarte clar şi expres atât ANAF-ului, cât şi Ministerului Finanţelor, să atace în instanţă această decizie a Rompetrol. (...) Nici poveste, eu nu am votat o asemenea ordonanţă. (...) Ea a fost adoptată de guvernul Năstase în 2003, asta este realitatea", a declarat Emil Boc vineri seara la TVR 1.
Ce uită să spună premierul Emil Boc
În Camera Deputaţilor raportul pe fond asupra legii de aprobare a ordonanţei a fost dat pe 25 ianuarie 2005, cu 21 de voturi favorabile şi 3 împotrivă. Comisia era alcătuită din 26 de membri, dintre care 6 din PD. Cum voturile contra au venit de la PRM, rezultă că deputaţii PD au votat pentru. Acest lucru nu îl spune însă premierul Boc. Mai mult, în plenul din 7 februarie 2005, la momentul votului în sală erau 210 deputaţi. Dintre aceştia, 117 erau din arcul guvernamental: PNL-PD-UDMR-PC-Minorităţi. Nici nu deputat PD nu a venit la microfon să critice OUG 118/2003. Repetăm, singurii care au avut obiecţii au fost cei din PRM, care împreună cu deputaţii PSD votaseră iniţial pentru retrimiterea la comisie a ordonanţei, dar au fost înfrânţi la vot.
Pe data de 8 aprilie 2004, preşedintele Traian Băsescu a semnat Decretul 212/2005 prin care promulga legea de aprobare a OUG 118/2003. Nici din partea şefului statului nu a existat la vremea respectivă vreo obiecţie, deşi, se ştie, încă dinaintea turului II de scrutin pentru prezidenţiale intrase în conflict deschis cu Dinu Patriciu. Nici despre acest lucru nu-şi mai amintesc nimic nici Emil Boc şi nici Traian Băsescu.
Să nu fi citit Emil Boc legea?
Decizia Rompetrol de a-şi plăti datoria la stat prin acţiuni se bazează pe Art. 7. din Legea 89/2005 (cea care a aprobat OUG 118/2003) care prevede: - "Obligaţiunile nerăscumpărate în condiţiile art. 5 sunt convertibile la data scadenţei, la opţiunea emitentului, în acţiuni ordinare având un rang pari passu cu acţiunile ordinare existente la data emisiunii. Valoarea nominală, exprimată în lei, a unei acţiuni sau a totalului valorilor nominale, exprimate în lei, a numărului de acţiuni rezultate din modificarea ulterioară, în sensul diminuării sau majorării valorii nominale, exprimată în lei, a unei acţiuni la data emisiunii va fi egală cu valoarea nominală a unei acţiuni de la data emisiunii, exprimată în lei, înmulţită cu raportul dintre cursul de schimb euro/leu comunicat de Banca Naţională a României pentru data scadenţei şi cursul de schimb euro/leu comunicat de Banca Naţională a României pentru data emisiunii". Acest articol a fost modificat în Senat în 2004 şi a trecut ca prin brânză în 2004 de trei comisii ale Camerei şi în 2005 de comisia decisivă din Cameră şi de plen. Repetăm, nimeni din PD nu a avut la vremea respectivă vreo obiecţie, iar extrem de vocalul (pe atunci) deputat Emil Boc de asemenea nu a obiectat nimic.