UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 1 septembrie 2010

Guvernul Boc alocă banii publici pe criterii politice


Deputatul PNL Horea Uioreanu, acuză guvernul de faptul că alocă banii pe criterii politice. „Actualul guvern continuă practica alocării de fonduri pe criterii politice. Este vorba despre fondurile alocate comunităţilor locale din mediul rural, în cadrul subprogramului privind alimentarea cu apă la sate, altfel spus HG 577 din 1997”, afirmă Uioreanu, arătînd că judeţul Cluj a primit 2.374.280 de lei pentru 18 proiecte, respectiv 17 comune, mai mult de jumătate din sumă fiind direcţionată spre comunităţi conduse de primarii Puterii. „Dintre acestea , nouă comune sînt conduse de primari PDL, cîte două au primari PNL, UDMR şi, respectiv PSD, iar două sînt conduse de primari independenţi. Pentru comunele conduse de primari portocalii s-au alocat 1.374.280 de lei, pentru primarii independenţi din Poieni şi Sic cîte 200.000 de lei, primarii PNL au primit 350.000 de lei, iar cei ai PSD au primit 150.000 de lei”, arată deputatul liberal, subliniind că la Sic primarul independent este maghiar, comunitatea de acolo fiind preponderet maghiară, iar la Călăţele – primărie condusă de un social-democrat -, s-au alocat bani pentru localitatea Văleni, sat cu populaţia maghiară.
Deputatul Uioreanu evidenţiază faptul că fondurile primite de comuna Aghireşu – condusă de primar PDL – sînt aproape egale cu cele primite de cele două comune cu primari liberali, la un loc. „În top este comuna Aghireşu, cu două alocări, pe două proiecte, cu un total de 344.140 de lei, aproape cît liberalii şi mai mult decît dublul sumei alocate primarilor PSD. Este o mostră de <> în alocarea fondurilor de la bugetul central, de parcă restul cetăţenilor din judeţ nu au dreptul să beneficieze de reţele de alimentare cu apă”, subliniază liberalul clujean.
Deputatul Uioreanu critică şi modul în care Guvernul Boc înţelege să sprijine localităţile afectate de inundaţii, arătînd că, în şedinţa de luni, Executivul a alocat, pentru refacerea infrastruturii afectate de inundaţii din 30 de judeţe, suma de 51,1 milioane de lei, în condiţiile în care doar pagubele înregistrate în judeţul Cluj au fost evaluate de către specialiştii Prefecturii la 56 de milioane de lei. „Mă întreb cîte din problemele iscate de inundaţii vor putea fi rezolvate. Este ciudat modul în care guvernul are grijă să refacă ceea ce apa a distrus”, adaugă deputatul Horea Uioreanu.