UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 31 august 2010

Cheltuielile deputaţilor, din nou secrete

TNL Cluj-Napoca condamnă decizia conducerii Camerei Deputaţilor de a bloca accesul publicului la informaţiile legate de sumele decontate lunar din banii publici de fiecare deputat în parte.

La presiunea ONG-urilor şi a mass-media, începând cu ianuaire 2009, veniturile şi cheltuielile parlamentarilor au fost publicate în detaliu pe site-ul Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Cu un simplu click oricine putea afla cât ne costă activitatea unui parlamentar anume.

Din pacate, la nivelul Camerei Deputaţilor ,,minunea” a durat doar un an. Acuzată că nu deţine un control contabil eficient asupra modului în care deputaţii cheltuiesc fondurile publice, conducerea Camerei a hotărât în şedinţa Biroului Permanent din data de 28 iunie blocarea accesului liber la aceste date, printr-o manevră discretă de ,,reconfigurare a paginii WEB”. Ba mai mult, decizia s-a aplicat retroactiv. Astfel, de la 1 aprilie (http://www.cdep.ro/pls/parlam/informatii_economice.home ) nu mai putem şti cu precizie câţi bani s-au dus pe cazarea, diurna, transportul sau telefonul unui deputat, sau cine anume a decontat sume nejustificat de mari. Este publică doar o cifră globală care include cheltuielile făcute de toţi deputaţii pe o anumită activitate.

Faptul că s-a luat o astfel de măsură în sedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor chiar înaintea vacanţei parlamentare, ridică un serios semn de întrebare. Aceasta în condiţiile în care din datele afişate pe anul trecut, se observă cum parlamentarii au decontat cazarea în Bucureşti, transportul în ţară sau diurna, deşi ei se aflau în vacanţă şi nu au avut nici măcar şedinţe de comisie (vezi cheltuielile deputatului Gurzău, în ianuarie 2010). Oare ce ascund acum deputaţii? Câţi bani a decontat fiecare deputat pe parcursul acestei vacanţe şi pentru ce?

Dat fiind faptul ca e vorba de bani publici, nu dorim să credem că deputaţii au ceva de ascuns, mai ales având în vedere gradul de încredere scăzut al populaţiei în Parlament şi sperăm că această decizie nu are nimic în comun cu scandalurile media legate de cheltuirea banilor de la buget.

TNL Cluj-Napoca solicită Preşedintei Camerei Deputaţilor şi domnului Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei, ca odată cu începerea noii sesiuni parlamentare să revină asupra deciziei de ,,reconfigurare a paginii WEB a Camerei Deputaţilor” prin care a fost limitat accesul cetăţeanului la informaţii de interes public, încălcându-se astfel un drept elementar garantat de Constituţia României (art. 31). În condiţiile în care fiecare deputat a fost ales uninominal, considerăm o dovadă de respect şi resposabilitate faţă de propriul electorat publicarea pe site-ul Camerei a cheltuielilor făcute din bani publici pentru susţinerea activităţii de parlamentar.