UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 25 august 2010

Scrisoare deschisă adresată parlamentarilor muncipiului Cluj-Napoca


Scrisoare deschisă a tinerilor liberali din Cluj Napoca, adresată deputaţilor şi senatorilor care reprezintă municipiul Cluj-Napoca la nivelul Parlamentului României, în legătură cu repartizarea banilor pe obiectivele de interes electoral din colegiile parlamentarilor PDL.

Stimaţi deputaţi şi senatori ai municipiului Cluj-Napoca,

Alocarea banilor publici pe criterii politice a fost criticată cu înverşunare de către PDL atâta timp cât s-a aflat în opoziţie.

Atitudinea faţă de această practică s-a schimbat brusc, odată cu preluarea şefiei guvernului de către preşedintele PDL, domnul Emil BOC. Acesta, după ce s-a văzut premier, a trecut imediat la cumpărarea ,,bunăvoinţei” şi a sprijinului parlamentarilor din opoziţie cu sume importante de bani sau prin susţinerea protejaţilor acestora în funcţii publice (vezi cazul deputatului de Cluj, din circumscripţia Câmpia Turzii, domnul Soporan).

Metoda alocării clientelare a banilor pentru colegiile uninominale ale PDL, în schimbul susţinerii propriului Guvern în Parlament la votul pe moţiunea de cenzură care se pregăteşte la începutul acestei toamne, reprezintă o noutate, fiind în fapt un act de corupţie instituţională, emblemă a guvernării BOC.

În condiţiile în care colegi de-ai dumneavoastră de partid au ajuns să se teamă ,,să mai iasă în stradă de ruşine” (vezi cazul deputatului Mircea Giurgiu) iar dezertările au început să se anunţe din ce în ce mai numeroase, guvernul este în pericol de a fi dărâmat din interior, lucru care ar duce la pierderea ,,avantajelor” puterii. Acest fapt îl înspăimântă atât de tare pe Emil BOC, încât foloseşte bugetul naţional pe post de puşculiţă de partid, cu care încearcă să închidă gurile nemulţumiţilor din PDL, care nu mai reuşesc să găsească scuze pentru minciunile din campaniile electorale.

Săptămâna trecută, aţi primit un SMS din partea conducerii partidului dumneavoastră, prin care vi s-a solicitat să depuneţi o listă cu ,,cheltuielile electorale” ale colegiului pe care-l reprezentaţi în Parlament, priorităţi care vor fi finanţate cu mimim 200.000 de lei, din bugetul pentru 2011. Nu ştim ce solicitări aţi depus şi care consideraţi că ar fi investiţiile cele mai importante pentru Cluj-Napoca. Cu siguranţă, pe lista dumneavoastră, nu se află cel mai important obiectiv pe care l-aţi promis în campanie, Spitalul Regional de Urgenţă, pe care nu l-aţi inclus nici măcar în Legea bugetului pentru anul în curs.

Noi, tinerii liberali clujeni, considerăm că sănătatea concitadinilor noştri trebuie să fie prioritatea numărul unu a aleşilor uninominali.
Vă cerem, măcar acum în al doisprezecelea ceas, să sprijiniţi instituţiile medicale clujene, grav afectate de măsurile pompieristice ale lui Emil BOC, care a tăiat salariile medicilor, a redus aproape 500 de paturi din spitale, a dat afară 200 de angajaţi, a tăiat banii pentru investiţii şi a blocat acordarea medicamentelor compensate. Rezultatul este şocant, peste 230 de medici şi 500 de asistente au renunţat să mai lucreze în spitalele din Cluj şi au plecat din ţară, doar în primele luni ale acestui an. Chiar în ultima săptămână, alte 90 de persoane de la Spitalul de Ortopedie şi-au anunţat demisa. Nu mai sunt bani nici măcar pentru mănuşi chirurgicale, seringi, vată sau spirt, iar pacienţii trebuie să aducă de acasă absolut toate materialele sanitare în cazul în care au nevoie de un tratament medical sau, mai grav, de o intervenţie chirurgicală. Mai rămâne ca bolnavii să ajungă să cumpere până şi bisturiul.

În concluzie, vă solicităm, domnilor parlamentari, ca pe listele de investiţii pe care le veţi înainta şefilor de partid şi pentru care veţi primi banii la schimb cu votul împotriva moţiunii de cenzură din toamnă, să figureze următoarele obiective, pe care să le susţineţi necondiţionat:

1. Banii de cheltuială pe care îi veţi primi pentru îmbunătăţirea imaginii PDL, în colegiile dumneavoastră, să fie alocaţi astfel:

Deputaţi:
- Colegiul 1 - bani pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii
- Colegiul 2 - bani pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
- Colegiul 3 - bani pentru maternitaţile Clujului: Clinica de Obstetrică-Ginecologie şi Clinica Ginecologie II „Dominic Stanca”
- Colegiul 4 - bani pentru Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca

Senatori:

- Colegiul 1- bani pentru Spitalul Clinic De Urgenţă ,,PROF. DR. OCTAVIAN FODOR"
- Colegiul 2 - bani pentru Casa de Asigurari de Sănătate, condusă de doamna Genţiana Rădulescu

2. Deblocarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă cu care ne amăgiţi de doi ani de zile şi a cărui responsabilitate o pasaţi de la unul la altul.

3. Deblocarea urgentă a posturilor din sistemul medical, pe care premierul BOC o respinge într-un mod de-a dreptul inconştient. Drama de la Maternitatea Giuleşti ar fi putut fi evitată dacă o singură asistentă nu ar fi fost obligată să facă munca a patru angajaţi.