UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 13 august 2010

PD-L-ul ne vinde ARDEALU?!


Partidul de extrema dreapta Jobbik din Ungaria apare tot mai des in atentia opiniei publice din Romania. Dupa declaratiile facute de europarlamentarul Jobbik-Ungaria, Szegedi Csanad, potrivit carora este de acord cu europarlamentarul Laszlo Tokes ca secuii sa iasa in strada pentru a obtine autonomia, recent, in ziarul Barikad.hu, al Jobbik, a aparut un articol insotit de harta Romaniei de la 1914, cand Transilvania era anexata Ungariei. Articolul respectiv reprezinta un atac la adresa politicianului roman Bogdan Diaconu, care declara recent ca Szegedi Csanad ar trebui numita persona non-grata in Romania.
Seful cabinetului europarmentarului Szegedi Csanad, Bagoly Zsolt, a declarat ca nu stie exact despre ce este vorba, insa considera ca este o harta istorica si ar trebui intrebat redactorul sef al publicatiei de ce a aparut articolul insotit de harta fara Transilvania. "Redactorul sef al ziarului ar trebui sa va raspunda de ce a publicat asa harta. Daca este o harta istorica atunci se intelege de ce nu apare si Transilvania. Sa nu uitam ca Transilvania apartine Romaniei de aproximativ 90 de ani", a spus Bagoly.
Presedintele PRM Mures, Amza Constantin sustine ca aceste gesturi grave ale Jobbik si mai ales indiferenta autoritatilor statului ar putea sa ne intoarca in anul 1940. "Autoritatile statului ar trebui sa isi faca datoria. Ar trebui sa se respecte Constitutia Romaniei si sa ii scoata din tara pe acesti extremisti. Daca autoritatile permit unui europarlamentar extremist sa isi deschida birou in buricul Targu Muresului, este foarte grav. Vorba lui Adrian Paunescu, daca vom continua asa, ne intoarcem in 1940", a precizat Amza Constantin.
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, acuză autorităţile statului, în speţă Preşedinţia României şi guvernarea PDL, că ignoră grave probleme de securitate naţională, respectiv demararea acţiunilor de înfiinţare, de către partidul extremist ungar Jobbik, a mai multor filiale în Ardeal. Totodată, Nicoară critică lipsa de reacţie a autorităţilor române vizavi de declaraţiile europarlamentarului Jobbik, Szegedi Csanad, privind susţinerea, în Parlamentul Ungariei, a demersurilor pastorului Laszlo Tokes de obţinere a autonomiei aşa-zisului ţinut secuiesc – afirmaţii pe care le consideră o imixtiune gravă în politica internă a statului nostru
Senatorul liberal consideră că lipsa de reacţie a autorităţilor statului în faţa manifestărilor extremismului maghiar, respectiv tăcerea preşedintelui şi a premierului Emil Boc vin în urma unui troc politic încheiat cu UDMR, ce prevede satisfacerea pretenţiilor privind autonomia teritorială a unor judeţe din Ardeal, în schimbul susţinerii PDL la guvernare. “Ştie toată lumea – şi cel mai bine o ştiu alegătorii – că PDL este obişnuit să-şi cumpere voturile. Dacă la alegerile parlamentare şi la cele prezidenţiale partidul lui Traian Băsescu a împărţit găleţi şi bancnote de 50 de lei, iar pentru cumpărarea parlamentarilor din alte partide PDL a împărţit sute de mii de euro sau iertarea de dosarele penale fabricate, iată că acum, în schimbul voturilor împotriva viitoarei moţiuni de cenzură – adică pentru a-şi putea menţine poziţiile la guvernare – PDL este dispus să împartă ţara, bucată cu bucată”, arată senatorul liberal, subliniind că, în opinia sa, lipsa de reacţie a autorităţilor române este “inadmisibilă, intolerabilă şi revoltătoare”
Jobbik si-a deschis un birou in orasul de pe Poclos in urma cu aproximatov doua luni. De atunci si pana astazi, europarlamemtarul Kobbik, Szegedi Csanad a adunat aproximativ 200 de simpatizanti si a infiintat primul cerc de prieteni in municipiul resedinta de judet. Pana la sfarsitul anului, Szegedi si-a propus sa infiinteze 10 cercuri de prieteni, cele mai multe in secuime.