UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"
miercuri, 4 august 2010
Guvernul Emil BOC atenteaza la sanatatea clujenilor
Dupa ce a redus numarul de paturi si a concediat peste 200 de persoane din spitalele clujene, guvernul Emil BOC a taiat si banii pentru decontarea medicamentelelor compensate, iar conducerea C.A.S. Cluj incearca pe orice cale sa blocheze eliberarea de catre farmacii a retetelor gratuite sau compensate. In conditiile in care consumul acestora a crescut, pe primul semestru al anului 2010, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2009.
Desi la nivelul Executivului se stia de la inceptul anului ca fondurile pentru sanatate, la Cluj, nu ajung decat cel mult pana la finalul lunii iunie, pana cand trebuiau gasite solutii de finantare, nimeni nu a luat vreo masura in acest sens. Majoritatea bolnavilor au sperat ca pe parcursul lunii iulie se vor gasi fondurile necesare pentru decontarea retetelor, dar in loc sa se imbunatateasca, situatia s-a agravat, compensarea disparand de tot
Presiunile C.A.S. asupra farmaciilor, pentru a le determina sa nu mai elibereze retete compensate, se axeaza pe doua directii. Pe de o parte, incepand din zilele urmatoare, timp de doua saptamani, farmaciile vor fi intens controlate de catre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate impreuna cu echipe ale casei judetene. Iar pe de alta parte, in mod abuziv, incepand cu 1 august, C.A.S. Cluj nu mai valideaza facturile si retetele cu medicamente emise catre pacienti.
Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, farmaciile clujene au primit o nota de informare din partea C.A.S Cluj, prin care li s-a comunicat faptul ca facturile aferente medicamentelor unice* (inclusiv anexele: borderourile si retetele) eliberate in luna iulie nu se vor mai prelua (clauza obligatorie in contractul dintre CAS si farmacie), ci se vor 'retine doar numere de facturi cu data de 31.07.2010'. Drept urmare, dupa logica C.A.S. CLUJ, aceste facturi nu exista, iar statul nu se mai obliga la decontarea lor, nici macar cu intarzierile de peste 8 luni de zile, cum se intampla pana in prezent. Farmaciile sunt puse astfel in situatia de a nu putea inregistra in contabilitate facturile pentru medicamentele compensate eliberate, nefiind valide si acceptate la plata de catre Casa de Asigurari. In consecinta, falimentul lor este iminent.
Pana cand autoritatile vor gasi o solutie, cei mai afectati sunt bolnavii cronici si pensionarii, care au ajuns a fi nevoiti sa aleaga intre a isi cumpara mancare, sau medicamentele ce le prelungesc viata, la pret intreg.
TNL Cluj Napoca someaza conducerea C.A.S. Cluj sa puna capat practicii ilegale de nepreluare a facturilor si de retinere doar a numerelor de facturi, fapt ce blocheaza functionarea farmaciilor si pune in pericol sanatatea a mii de clujeni.
Constatam cu stupefactie ca actuala conducere a Casei de Asigurari Cluj, reprezentata de sotia domnului senator PDL, Serban Radulescu, in loc de a face lobby pentru alocarea urgenta a fondurilor necesare, pe langa cei care o sustin in functie, incearca sa obstructioneze pe orice cale eliberarea retetelor compensate de catre farmaciile clujene, pacientilor dependenti de tratament medicamentos. Aceasta chiar daca farmacistii sunt obligati prin lege si prin contractul cu C.A.S. sa asigure sanatatea populatiei si sa elibereze retete solicitate, fara intrerupere, iar principala obligatie a caselor de sanatate fiind de a prelua facturile emise de farmacii, insotite de retele aferente si de a achita sumele respective in termenele convenite.
*Medicamente unice sunt considerate: medicamente compensate si gratuite, in general cele scrise de medicii de familie sau specialisti; medicamente necesare pentru hepatite si poliartrita reumatoida, care sunt mai scumpe si eliberate doar cu avizul unei comisii formate din reprezentantii casei de asigurari; medicamentele pensionarilor cu pensii mai mici de 700 ron.