UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 1 august 2010

Liberalii mai doresc introducerea unui punct pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului


Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, îi solicită public preşedintelui Traian Băsescu să introducă pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului - ce va avea loc în luna august -, ordonanţa de urgenţă privind majorarea pragurilor la achiziţiile publice, adoptată de guvern în urmă cu circa o lună. Nicoară spune că această ordonanţă de urgenţă a fost elaborată pentru a satisface clientela politică a PDL şi consideră că, pe timp de criză, pragul achiziţiilor publice trebuia diminuat, nicidecum ridicat.
‘’Această ordonanţă a fost emisă de actualul guvern pentru ca firmele care primesc lucrările – firmele de casă ale PDL – să poată avea acces direct la fonduri, fără să mai trebuiască să facă licitaţii. Iată o modalitate de sifonare - inclusiv acum, cînd România se află în recesiune -, a banilor publici către clientela politică a Partidului Democrat’’, afirmă senatorul Marius Nicoară, liderul liberalilor clujeni, arătînd că ‘’Această ordonanţă de urgenţă a apărut foarte brusc pe masa de lucru a guvernului – care a şi aprobat-o. Cred că a fost o şedinţă de taină a celor care guvernează’’, adaugă acesta.
Potrivit senatorului clujean, în mod normal, o măsură de criză şi de bun simţ ar fi fost diminuarea pragului de achiziţii publice, nu majorarea acestuia. ‘’În mod normal ar fi trebuit să se diminueze pragul pentru un control cît mai strict al cheltuirii banilor publici şi pentru ca la aceste lucrări să poată avea acces şi firmele mai mici. De asemenea, ar fi trebuit să se lucreze la un proiect ca, în situaţia în care există contestaţii, acestea să fie rezolvate în maximum 7-10 zile’’, consideră senatorul clujean.
Precizăm că, potrivit noilor reglementări pentru contractele de servicii, pragul a crescut de la 100.000 de euro la 125.000 de euro, iar pentru contractele de lucrări de la 750.000 de euro la un milion de euro. Pînă la aceste sume achiziţiile publice se fac doar prin cerere de ofertă, respectiv prin atribuire directă, fără licitaţie publică. În opinia senatorului Nicoară modificarea acestui prag nu este normală, ieşind din tiparele practicilor economice. ‘’Pînă şi firmele private, la investiţii de 200-300 de mii de euro, organizează licitaţie’’, subliniază liderul PNL Cluj.
Totodată, Nicoară arată că, o măsură de o importanţă aşa de mare, care vizează bugetul de stat, era normal să nu fie luată prin ordonanţă de urgenţă, ci să fie discutată în Parlamentul României. ‘’Evident, înainte de a lua o astfel de măsură care vizează banii statului, banii noştri ai tuturor, ar fi trebuit ca ea să fie discutată în Parlament. Pe de altă parte, PNL a propus să existe un singur organism care să organizeze licitaţiile la nivel naţional, care să aibă bareme, preţuri, şi să judece foarte rapid toate licitaţiile în aşa fel încît acestea să nu mai fie organizate la nivel local’’, spune senatorul.
Nicoară precizează că ordonanţa cu pricina a intrat în vigoare şi a produs efecte imediat după emiterea acesteia. ‘’Deja au fost atribuite fără licitaţie, pe baza acestei ordonanţe, foarte multe lucrări. Şi, chiar dacă în cadrul dezbaterilor parlamentare ordonanţa va fi respinsă, aceste lucrări vor continua. Sînt convins că, în mod normal, ar dura foarte mult pînă cînd Parlamentul să ia în dezbatere această ordonanţă pentru că ea este, din nefericire, susţinută de partidul de guvernămînt. De aceea, consider că ar fi firesc şi solicit public, ca această ordonanţă să fie discutată în regim de urgenţă în cadrul sesiunii extraordinare din luna august’’, afirmă senatorul Marius Nicoara.