UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 26 octombrie 2009

PNL NU VOTEAZA FAVORABIL GUVERNUL CROITORU

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, la finalul BPC, că liberalii nu vor vota favorabil miniştrii premierului desemnat, menţionând, referitor la poziţia PDL, că audierile nu se pot face "pe picior într-o zi", ci poate dura două-trei zile, în funcţie de decizia BP reunite.

"Azi (luni) am stabilit că vom respecta toate procedurile constituţionale, legale şi cele prevăzute în Regulamentul celor două Camere. Procedura de audiere nu se face pe picior, într-o zi, probabil ea va dura două-trei zile, în funcţie de Birourile Permanente ale celor două Camere. Sunt unii miniştrii care trebuie să treacă prin faţa mai multor comisii şi nu se pot face pe picior audieri. Decizia noastră este clară: Parlamentarii PNL vor vota împotriva acestor cetăţeni, care nu au absolut nici un fel de şansă să facă parte dintr-un Guvern", a susţinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a subliniat că liberalii susţin în continuare "instalarea cât mai rapidă a unui Guvern legitim condus de Klaus Iohannis în poziţia de premier" şi, în mod evident, vor trimite la plimbare "pe cetăţenii care vor să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură".

Întrebat dacă liberalii au mai discutat cu social-democraţii şi cu UDMR pentru a fi siguri de votul lor în Parlament, Orban a replicat că "de PSD nu poţi fi niciodată sigur". "De PSD nu poţi fi sigur niciodată, dar cred că o decizie a Parlamentului de susţinere a lui Johannis ca premier şi i s-a solicitat lui Băsescu retragerea candidaturii lui Croitoru este un act de voinţă incontestabil, care va determina comportamentul ulterior al tuturor parlamentarilor care la ora actuală alcătuiesc o majoritate de aproape 70%", a spus liderul PNL.

Întrebat dacă PNL este de acord cu propunerea PDL privind organizarea audierilor miniştrilor cabinetului Croitoru, Orban a afirmat că "PDL ar face bine să-şi dea afară toţi miniştrii care nu respectă drepturile legale ale cetăţenilor români, să nu se mai ţină de coţcării politicianiste cu iz electoral şi atâta tmp cât au pe umeri responsabilitatea efectuării tuturor plăţilor, asigurării tuturor drepturilor legale, să facă bine să rezolve problemele oamenilor".

El a subliniat că l-a văzut cu stupoare pe "cetăţeanul Croitoru" spunând că "a fost asigurat de preşedintele Băsescu şi de PD că va obţine sprijinul parlamentar".

"Evident că vom da un vot negativ tuturor miniştrilor. Ce vot să-i dăm de exemplu lui Pogea care a introdus impozitul forfetar, care a majorat taxele şi impozitele locale cu peste 20%, care a creat cea mai mare datorie publică din istoria României pusă pe umărul fiecărui român? Ce mandat să-i dăm domnului Berceanu care a blocat toate contractele de construcţie de autostrăzi şi care până la ora actuală nu a absorbit nici măcar un singur euro din programul operaţional sectorial pe transporturi", a spus Orban.

Întrebat însă dacă un vot negativ va primi şi independentul Bogdan Aurescu, Ludovic Orban a replicat că nu-l cunoşte pe "domnul Bogdan Aurescu".