UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 18 octombrie 2009

ECATERINA ANDRONESCU SI-A DAT SALARIU ANTICIPAT ...

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, este acuzata de studenti ca, pe ultima suta de metri din mandat, a dat frau liber universitatilor sa-si organizeze masterate, chiar daca nu aveau acordul Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).
Studentii sustin ca, printr-un ordin de ministru semnat in 29 septembrie, Andronescu a aprobat 640 de masterate, unele propuse chiar de universitati care aveau un grad de inredere scazut din partea ARACIS. Mai mult, parcurgand anexele ordinului, se poate observa ca dintre cele 640 de programe, 170 sunt aprobate doar pentru Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde fostul ministru este rector.
„Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) trage un semnal de alarma asupra abuzului de putere al doamnei Ecaterina Andronescu. Ordinul emis reprezinta o incercare evidenta de eludare a rolului ARACIS in invatamantul romanesc. Consideram ca nu pot fi tratate cu neseriozitate deciziile privind studiile post-universitare, cu atat mai mult ca cat Ciclul II Bologna da o importanta si mai mare programelor de studii superioare de masterat", se arata intr-un comunicat semnat de vicepresedintele ANOSR, Cristina Fit.
"Prin emiterea acestui ordin, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a demonstrat faptul ca exista doar secvential forme de control asupra procesului de invatamant, in functie de interesele personale sau de grup. Comunitatea studenteasca este deranjata de haosul creat in sistemul educational si de faptul ca persoane responsabile cu solutionarea problemelor au condus, prin deciziile lor, la un profund regres in educatie”, mai precizeaza comunicatul citat. ANOSR ii solicita premierului Emil Boc, care ocupa si functia de ministru interimar al MEC, revocarea acestui ordin.
Printre masteratele nou infiintate la Universitatea Politehnica Bucuresti, se numara cele de „Politici Europene”, „Studii europene. Institutii si valori” sau „Managementul resurselor umane”. „Ne punem intrebarea: masteranzii vor fi pregatiti de profesorii chimisti si fizicieni?”, mai spun liderii ANOSR.
Clujeanul Mircea Miclea, fostul ministru al educatiei, a declarat ca prezenta unor masterate de acest gen la o universitate cu profil tehnic este „ciudata”, insa depinde daca acele masterate au fost avizate de ANOSR.
„Depinde ce s-a intamplat, daca acele programe au fost evaluate de ARACIS, e o decizie corecta, poate ca lista e atat de mare pentru ca s-au trimis toate odata. Daca nu exista un demers de evaluare al ARACIS, atunci acest ordin a fost o eroare. Ordinul poate fi revocat sau poate fi corectat”, a declarat domnul Mircea Miclea.