UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 18 octombrie 2009

BASE MINTE IAR...ROMANI NU SE PRIND?!


Traian Basescu santajeaza din nou, jucand la cacealma: daca nu votati premierul meu, dizolv Parlamentul. El a mai recurs la un gest similar in 2007, cand a zis ca-si da demisia in cinci minute
Criza politica a atins pragul razboiului total. Dupa ce l-a respins pe candidatul aliantei PNL-PSD-PC-UDMR, Basescu l-a desemnat premier pe Lu­cian Croitoru si l-a trimis sa alerge dupa voturi. Specia­listul in economie, fara ex­perienta in politica dambo­viteana, n-a reusit pana ieri seara sa gasesca niciun par­tener de dialog cu care sa al­catuiasca un Guvern de uniu­ne nationala, asa cum i-ar placea liderului de la Cotro­ceni. Asta in ciuda faptului ca, tot ieri, Basescu le-a aratat pisica parlamentarilor. Gan­din­du-se probabil ca nu poate sparge "majoritatea sui-ge­neris de la Grivco", asa cum a numit-o, presedintele incear­ca mai nou sa sperie parla­mentarul de rand, cel care isi vede amenintat fotoliul pen­tru care a "investit" sute de mii de euro. Uitand parca de Constitutie, Basescu a ame­nintat direct Parlamentul ca, daca il respinge pe Croitoru, atunci va propune un alt pre­mier, cel mai probabil din ran­durile PDL, si daca nici aceasta propunere nu va trece, atunci va dizolva Legislativul. Dupa "matematica" lui Basescu, Ro­mania ar putea ramane fara Parlament pe 7 decembrie, imediat dupa anuntarea re­zul­tatelor celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor pre­zidentiale. Numai ca, in Consti­tutie, la articolul 89, se specifica clar ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul in ultimele sase luni de man­dat. Nici consilierii preziden­tiali n-au fost de acord cu seful lor, admitand ca dizol­varea Parlamentului o poate face numai un presedinte care a depus juramantul. Basescu a recunoscut, joi seara, ca a mintit poporul si in 2007. Chiar daca, si de aceasta data, a venit cu o explicatie: "Eu am mai spus un lucru antologic cu acel..., in cinci minute de­mi­sionez, nu m-am tinut de cu­vant pentru ca am primit in­formatia ca se pregatea o ordonanta de urgenta in care voiau sa stabileasca faptul ca un presedinte demisionar nu mai poate candida". (Catalin F. VARZARU - catalin.varzaru@ziua.ro)
Presedintele incearca prin toate mijloacele sa determine Parlamentul sa accepte un Guvern croit dupa vointa sa, recurgand la amenintari si chiar la minciuna. Ieri, de la postul public de radio, Basescu le-a transmis parlamentarilor ce-i asteapta in cazul in care resping varianta Croitoru: presedintele face o noua nominalizare si, in cazul unui nou refuz, trece la dizolvarea Legislativului. "Presedintele in functie face treaba asta (dizolva Parlamentul - n.red.), nu asteapta nimeni pe noul presedinte", a avertizat Basescu, in ciuda Constitutiei care ii interzice sefului statului acest drept in ultimele sase luni de mandat. Stupefianta afirmatie vine dupa ce, joi seara, intr-o emisiune tv, presedintele a recunoscut ca nu s-a tinut de cuvant cand a promis, in 2007, ca demisioneaza in cinci minute daca Parlamentul il suspenda.
"Constitutia spune asa: presedintele se duce, si in cazul nostru merge cu Croitoru, Parlamentul il respinge. Constitutia da Parlamentului instrumentul de a respinge propunerea presedintelui, iar aceasta majoritate sui-generis de la Grivco se va putea manifesta prin votul in Parlament si este respinsa propunerea presedintelui. Presedintele trebuie sa faca din nou consultari, si la a doua nominalizare, si o prezinta din nou Parlamentului care poate sa o aprobe sau sa nu o aprobe. In pasul trei, Constitutia spune ca daca Parlamentul nu vrea doua propuneri, presedintele poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului dupa 60 de zile", a explicat Basescu, la Radio Romania Actualitati.
google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
Intrebat daca nu este nevoie ca noul presedinte sa depuna juramantul, Basescu a spus ca nu trebuie asteptat acest moment. "Si in prima zi de dupa alegeri, deci pe data de 7 de­cembrie, daca au trecut 60 de zile. Presedintele in functie face treaba asta (dizolva Parlamentul - n.red.), nu-l asteapta nimeni pe noul presedinte", a spus seful statului, conform NewsIn. El a admis ca, in acest caz, exista riscul unor alegeri anticipate, insa a spus ca spera ca acest lucru sa nu se intample. Tot ieri, Basescu a promis ca va emite decretul de organizare a referendumului pentru unicameral "indiferent de optiunea Parlamentului, daca e <> sau <>".
El a mai spus ca a doua nominalizare de premier, in cazul respingerii lui Croitoru, o va face din cadrul partidului cu cel mai mare numar de parlamentari, respectiv PDL.
Contrazis de consilier
Chemati sa explice cum va reusi seful statului sa dizolve Parlamentul a doua zi dupa alegeri, pe 7 decembrie, in conditiile in care Constitutia nu permite acest lucru, consilierii prezidentiali au dat din colt in colt. Peter Eckstein Kovacs s-a referit la obligatia Parlamentului de a da Guvern tarii in 60 de zile si a apreciat, la Realitatea Tv ca, pana in 13 decembrie, "presedintele in exercitiu poate sa dizolve Parlamentul". Nici Eckstein si nici celalalt consilier chestionat, Catalin Avramescu, nu au reusit sa explice cum poate Basescu sa-i trimita pe parlamentari acasa, cand legea fundamentala nu ii permite acest lucru la final de mandat.
In cele din urma, Stefan Deaconu, seful Departamentului Constitu­tional de la Cotroceni, a recunoscut, la postul citat, ca "Parlamentul va putea fi dizolvat de catre urmatorul presedinte, oricare ar fi el, numai dupa validarea mandatului acestuia".
Comparat cu Ceausescu
Contracandidatii lui Basescu l-au acuzat ca exercita un santaj la adresa parlamentarilor cu anunturi referitoare la dizolvarea Parlamentului. "Traian Basescu este un agresor la adresa sistemului de drept. Isi permite lucruri pe care nici Nicolae Ceausescu nu si le-a permis: sa ameninte oamenii si sa-i sperie ca nu se mai platesc pensiile si salariile.
El exercita un santaj si la adresa parlamentarilor, cu teama ca ar putea fi dizolvat Parlamentul, pe principiul <>", a sustinut Crin Antonescu. La randul sau, Mircea Geoana i-a reprosat lui Basescu faptul ca vrea sa tina tara in criza politica pana la alegerile prezidentiale. "De aceea, mi se pare de o mare inconstienta pentru un sef de stat sa poti sa ameninti in gura mare ca ai criza politica prelungita timp de doua luni de acum incolo. Este o chestiune incalificabila acest gen de politica. Nu mai are ce cauta in fruntea Romaniei", a mai afirmat Geoana.
Ce spune Constitutia
ARTICOLUL 83
(1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.
(2) Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juraman­tului de Presedintele nou ales.
ARTICOLUL 89
(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.