UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 28 august 2009

Verde la fraude şi la alegerea preşedintelui

Guvernul refuză introducerea la prezidenţialele din noiembrie a unui sistem informatic pentru combaterea votului multiplu, care a generat peste 180 de dosare penale după ultimele alegeri.
Introducerea controlului electronic pentru combaterea votului multiplu nu este posibilă până la alegerile prezidenţiale, întrucât timpul rămas este prea puţin pentru adoptarea unui asemenea “sistem complex”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

“Sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica, cel puţin la alegerile din această toamnă. Executivul consideră că mai este nevoie de timp pentru pregătirea implementării unui asemenea sistem complex, dar se vor lua toate măsurile necesare pentru evitarea fraudelor electorale”, a spus Muntean. De asemenea, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că reprezentanţii comisiei tehnice care se ocupă de elaborarea cadrului normativ pentru alegerea preşedintelui au mai ajuns la concluzia că propunerea privind constituirea unui soft de calculatoare care să depisteze votul dublu la acest scrutin nu mai este viabilă, astfel că s-a renunţat la aceasta.

Guvernul a luat în discuţie, în şedinţa de acum două zile, proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia privind alegerea preşedintelui, iar premierul Emil Boc a precizat că sunt vizate doar schimbări tehnice, care privesc organizarea secţiilor de votare şi desfăşurarea votului. Guvernul va decide, în şedinţa de mâine, cum va arăta ordonanţa în discuţie şi va stabili şi data alegerii preşedintelui, varianta discutată până acum în coaliţie fiind 22 noiembrie.

Concomitent, printr-un comunicat remis presei, profesorul de drept Gheorghe Piperea a propus Autorităţii Electorale Permanente introducerea unui sistem de semnături online pentru candidaţii la preşedinţie din România. Potrivit acestuia, un astfel de model “ar reduce numărul de fraude” şi “ar asigura posibilitatea ca şi românii din străinătate să poată semna pentru candidaţii preferaţi din ţara natală.” Piperea notează în continuare: “Această propunere zdruncină mentalitatea tradiţională şi gândirea învechită a sistemului electoral românesc, propunând o abordare tehnică, un instrument perfect controlabil şi generator de bună notorietate pentru România.”

Potrivit Poliţiei Române, alegerile din iunie pentru Parlamentul European au prilejuit peste 180 de cazuri de vot multiplu şi nereguli desfăşurate în campania electorală, pentru care au fost întocmite dosare penale.Până acum, de la Cluj, PDL şi PNL au înaintat fiecare câte un proiect legislativ care vizează fixarea zilei de scrutin pentru alegerile viitoare fie în mijlocul săptămânii, marţi sau miercuri, fie vineri. Ambele proiecte cu acelaşi scop declarat, de a spori prezenţa la vot a alegătorilor. Iniţiativa liberală, consemnată de preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, şi de deputatul Horea Uioreanu, propune fixarea scrutinului, pentru orice tip de alegeri, în ziua de vineri.

“Se referă mai mult la electoratul urban, activ, pentru că această categorie absentează cel mai mult de la urne. Chichiţa este ca votul de vineri să permită o punte către sfârşitul de săptămână. Cine nu ar vrea să voteze vineri şi să se aleagă cu încă o zi liberă, pe lângă sâmbătă şi duminică?”, a întrebat Nicoară. în opinia acestuia, un sistem de control electronic al votului putea fi implementat în România, dacă proiectul ar fi demarat imediat după ultimele alegeri. “Dar n-au vrut din iunie, pentru că au avut un interes”, a spus Nicoară.

Propunerea democrat-liberalilor, pe care semnează deputaţii Mircia Giurgiu şi şeful acestuia pe linie de partid, Daniel Buda, propune desfăşurarea alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale în mijlocul săptămânii, marţi sau miercuri, iar absenţele votanţilor de la locurile de muncă şi din facultăţi să fie motivate şi, în cazul celor angajaţi, compensate financiar de către angajatori.

Patronatele au protestat vehement împotriva acestei iniţiative, subliniind că obligaţiile la care parlamentarii se pregătesc să îi supună sunt inacceptabile. în expunerea de motive, democrat-liberalii remarcă “reducerea ratei de participare la vot a cetăţenilor, o problemă ce se regăseşte în tendinţa de neacceptare a deciziilor de la nivel local şi naţional, luate de organele alese cu o participare redusă la vot.”