UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 8 august 2009

Tensiuni în Consiliul Judeţean. Mihai Szeplekan se contrează cu Alin Tişe

Şedinţă tensionată la Consiliul Judeţean Cluj. Asta din cauza faptului că proiectul de hotărâre privind studiului de fundamentare a deciziei de concesionare pentru realizarea turnului în cadrul obiectivului de investiţii „Clădire Turn multifuncţională la complexul sportiv Ion Moina din Cluj-Napoca, Aleea Parcului, f.n.” (turnul care ar urma să se realizeze lângă viitorul stadion "Ion Moina") nu a fost votat. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe (PD-L) susţine că "este regretabil" ce s-a întâmplat şi dă vina pe consilierii care n-au votat proiectul. În schimb, liberalul Mihai Szeplekan susţine că şedinţa nu era statutară şi-l acuză pe Tişe că a plătit bani, aiurea, unei societăţi din Bucureşti, în detrimentul celor din Cluj.

Unii consilieri judeţeni, social-democraţii Liviu Medrea şi Mihaela Anica Rozor, deşi au participat la votarea celorlalte puncte de pe ordinea de zi, la punctul 2 au preferat să nu voteze. Împotriva proiectului s-au exprimat consilierii UDMR Vakar Istvan Valentin, Sztranyiczki Szilard, Szedilek Lenke (de la UDMR Turda), social-democratul Ioan Bota şi liberalii Gheorghe Marius Balaj şi Szeplekan Mihai, în timp ce consilierii PRM Ilie Cornoiu, PSD Dănuţ Dorel Canta şi vicepreşedintele CJ Fekete Emoke s-au abţinut.

Referitor la declaraţiile făcute de domnul preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe, referitoare la o aşa-zisă blocare de către unii consilieri judeţeni a studiului de fundamentare pentru clădirea turnului multifuncţional de la Complexul Sportiv „Ion Moina”, doresc să fac următoarele precizări:

În primul rând, şedinţa „extraordinară” a Consiliului Judeţean Cluj de astăzi, 4 august 2009, nu întruneşte condiţiile prevăzute de articolul 106, pct 2 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale referitoare la caracterul excepţional al acestei şedinţe. Este evident că cele mai multe puncte de pe ordinea de zi nu necesitau „adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”, aşa cum prevede legea, prin urmare consider că această întâlnire a fost nestatutară.

Este inexplicabil faptul că acest studiu de fundamentare, plătit din fonduri ale Consiliului Judeţean, nu a fost înaintat comisiilor de specialitate ale instituţiei, pentru ca mai apoi această comisie să îşi exprime poziţia într-o şedinţă ordinară a CJ Cluj.

Nu în ultimul rând, doresc să specific că am fost tot timpul de acord cu dezvoltarea proiectului „Ion Moina”, însă este datoria mea de ales să aflu după ce criterii s-au cheltuit aproape 10.000 de euro şi cum s-a făcut selecţia pentru respectiva firmă. Îmi pun aşadar întrebarea, în calitate de clujean, de ce, în perioadă de criză economică, s-a plătit o sumă destul de mare pentru ca o firmă oarecare să „producă” un document de 37 de pagini, dintre care numai 25 se referă la subiect. De asemenea, dacă vorbim de atribuire directă, de ce s-a ales o firmă cu sediul în Bucureşti, atâta timp cât zeci de firme clujene ar fi putut realiza studiul cu pricina. Întrucât domnul Tişe mă acuză că am uitat de votul dat de clujeni, care este semnalul pe care domnia sa îl dă atribuind proiecte locale firmelor bucureştene, în dauna celor care au sediul în Cluj? Cine v-a votat, domnule Tişe?



Mihai Szeplekan
Consilier judeţean PNL Cluj