UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 10 octombrie 2008

DISTRIBUITORI DE MEDICAMENTE TOT IN GREVA...


Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM, din care face parte si A&D Pharma au organizat saptamana aceasta o conferinta de presa in care au anuntat ca distribuitorii se afla in imposibilitatea de a continua importul si distributia angros a medicamentelor de import, datorita neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor acestora.

Conform legislatiei in vigoare (Ordinul MSF nr. 612/2002), Ministerului Sanatatii Publice ii revin urmatoarele obligatii explicit formulate in textul ordinului:
(i) obligatia de ajustare trimestriala pe baza de catalog a preturilor pentru medicamentele romanesti si din import avizate (astfel cum aceasta obligatie este stipulata in art. 9 din Ordinul MSF nr. 612/2002) si (ii) obligatia de ajustare a preturilor medicamentelor din import in functie de cursul de schimb valutar aferent fiecarei valute (conform art. 12 din Ordinul MSF nr. 612/2002)


In ultimele 18 luni nu a avut loc nicio ajustare a pretului medicamentelor din import, cursul valutar la care se realizeaza in continuare calculul preturilor in momentul de fata fiind cel din martie 2007, si anume 3,32 lei/euro. In conditiile in care moneda nationala a inregistrat o depreciere accelerata in ultimele zile, ajungand in ultima perioada la un curs de peste 3,80-3,90 lei/euro, distribuitorii ar trebui sa opereze cu marje negative pentru a pune pe piata medicamentele compensate si gratuite provenind din import. Comparand preturile de achizitie a medicamentelor din import cu preturile rezultand din aplicarea marjelor reglementate, distribuitorii angro ar fi in situatia sa vanda la randul lor sub pretul de achizitie. In ceea ce priveste aceste calcule nu au fost considerate si celelalte costuri pe care le-ar inregistra un distribuitor in vederea desfasurarii activitatii de distributie angro. Insasi vanzarea sub pretul de achizitie contravine altor prevederi legale exprese din legislatia romaneasca.

“Ne exprimam speranta ca autoritatile vor intelege gravitatea situatiei si vor decide sa respecte si sa aplice legislatia in vigoare, respectiv sa actualizeze in regim de urgenta preturile medicamentelor in raport cu actualul nivel de curs de schimb valutar, aceasta fiind unica solutie pentru a permite continuarea livrarii de medicamente catre pacienti”, a spus Robert Popescu, presedinte ADIM, in cadrul conferintei de presa.