UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 9 septembrie 2008

SE SFARSESTE LUMEA SAU NU?!

Cum in ultimile zile sunt tot felul de speculatii,un om de ştiinţă german a reclamat la CEDO centrul de la Geneva, susţinând că ciocnirea particulelor ar putea crea o gaură neagră care ar înghiţi planeta
Cercetătorii români garantează că pornirea acceleratorului nuclear de la Geneva nu va duce la formarea unor găuri negre care să distrugă planeta, teză pe care o cataloghează drept „zvon” şi „scorneală a unor minţi bolnave”. „Absolut sigur nu vine sfârşitul lumii. Este o scorneală a unor minţi bolnave. În 10 septembrie nici măcar nu se fac ciocniri de particule, ci, pur şi simplu, are loc injecţia de protoni în noul accelerator. Dacă totul va merge bine, tot în luna septembrie vor avea loc ciocniri, dar la energii care au mai fost experimentate în SUA. Abia apoi se va trece la energii de 10TeV, ce nu au mai fost produse până acum. Echipa de experţi de la CERN a analizat totul şi a ajuns la concluzia că probabilitatea unei catastrofe e atât de mică, încât e neglijabilă.
E mai puţin probabil chiar decât dacă fiecăruia dintre noi ne-ar cădea câte un meteorit în cap”, ne-a spus Mihai Petrovici, directorul Centrului de Excelenţă pentru Interacţii Nucleare şi Materie Hadronică, din cadrul Institutului „Horia Hulubei”, de la Măgurele (IFIN-HH), sub coordonarea căruia au fost creaţi detectorii ce vor fi folosiţi în experimentele de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN). Pentru a linişti spiritele, directorul IFIN-HH, Nicolae Zamfir, a anunţat, pentru mâine, o conferinţă de presă, prin care se va explica pe înţelesul tuturora ce anume exact se va întâmpla în această lună la CERN: „Deschiderea oficială a acceleratorului va avea loc abia la 21 octombrie, până atunci se fac doar teste, care să confirme că experimentul va decurge cum trebuie.
Chestiunea cu sfârşitul lumii e un zvon lansat de cineva”. Experimentul CERN, prin care se va reconstitui plasma ce s-a creat în primele momente ale naşterii universului, a iscat un întreg scandal după ce un chimist german a reclamat la CEDO centrul de la Geneva susţinând că ciocnirea particulelor ar putea crea o gaură neagră, care va sfâşia planeta.