UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 1 septembrie 2008

NU este exclus o "criza de ciolan " in PSD

CLUJ
Deputatul social-democrat Vasile Puşcaş a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că se gândeşte să candideze sub sigla PSD pentru un mandat de deputat sau senator, însă a spus că "mulţi din conducerea partidului" nu ar fi "fericiţi" să îl vadă candidat.
Puşcaş
a declarat că vrea să vadă, săptămâna viitoare, strategia locală a PSD Cluj şi apoi va decide dacă va candida pentru Senat sau Camera Deputaţilor.
Întrebat de jurnalişti care va fi reacţia conducerii PSD la o eventuală candidatură a sa, ţinând cont de faptul că Puşcaş face parte din "Grupul de la Cluj", aflat în conflict cu şefii PSD, Puşcaş a răspuns că nu a luat încă o decizie.
"Decizia nu am luat-o încă. Sunt curios ce atitudine va avea domnul Geoană. Mulţi din conducerea partidului nu ar fi fericiţi să mă vadă candidat", a spus Puşcaş.
Puşcaş a afirmat că nu ia în considerare candidatura din partea unui alt partid decât PSD, dar nici ca independent.
"Nu m-am gândit la candidatura din partea unui alt partid. Independenţii sunt figuri exotice. Sunt un tip predictibil şi lucrez cu proiecte pe termen lung", a precizat Puşcaş.
Despre ceilalţi membri ai "Grupului de la Cluj", Puşcaş a spus că şi Vasile Dâncu şi Ioan Rus ar trebui să activeze mai insistent în PSD.
"Opţiunea mea este foarte clară, când ei au spus că nu vor să candideze, am spus că aceasta slăbeşte potenţialul Clujului, ei trebuie să se activeze mai insistent în PSD", a spus deputatul.
Despre posibilele alianţe pentru guvernare pe care PSD le-ar putea face, Puşcaş a afirmat că nu vede, încă, nicio alianţă posibilă.
"Văd, în primul rând, că PSD trebuie să facă un efort de maximizare a rezultatului la alegeri şi apoi să stabilească dacă intră singur la guvernare, în alianţă cu alt partid, sau dacă rămâne în opoziţie", a spus Puşcaş.
În ceea ce priveşte anunţul liderului PSD, Mircea Geoană, referitor la candidatura sa la funcţia de premier, Puşcaş a spus că îi doreşte succes.
"Dacă domnul Geoană se vede premier, eu mă uit în oglinzi diferite. Îi doresc lui Geoană să devină realitate proiectul lui", a spus Puşcaş.
Vicepreşedinţii social-democraţi Ioan Rus şi Vasile Dâncu au demisionat, în 8 iulie, din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD, mai puţin din partid. De asemenea, Vasile Puşcaş şi-a anunţat şi el demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al PSD.
BUCURESTI

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că decizia organizării unui Congres extraordinar al partidului depinde de motive de utilitate, existând un argument legat de promovarea imaginii unui partid solidar.
Năstase a spus că liderii partidului vor decide dacă este oportună organizarea unui Congres extraordinar înaintea alegerilor parlamentare.
El a menţionat că, dintr-un punct de vedere, organizarea unui Congres extraordinar ar fi utilă pentru că ar stabili foarte clar care este candidatul PSD la funcţia de prim-ministru, deşi, a adăugat Năstase, sub acest aspect nu sunt probleme, întrucât în afară de Mircea Geoană nu şi-a mai anunţat nimeni intenţia pentru o asemenea candidatură.
Năstase a precizat că Statutul partidului prevede că un Congres extraordinar poate fi convocat pentru nominalizarea candidatului la funcţia de prim-ministru, însă după alegeri.
"Este de discutat dacă va fi utilă convocarea unui Congres extraordinar, pentru că, dintr-un anumit punct de vedere, ar da sentimentul de solidaritate. Decizia va fi luată din punctul de vedere al utlităţii", a mai spus preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a vrut să răspundă întrebărilor ziariştilor despre convocarea unui Congres extraordinar.
În schimb, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat că, din punctul lui de vedere, ar fi utilă convocarea unui Congres extraordinar, în care să se prezinte nu doar candidatul la funcţia de prim-ministru, ci şi propunerile pentru echipa guvernamentală şi oferta de guvernare.
Surse din PSD au declarat, joi, că PSD ar putea convoca un Congres extraordinar pentru nominalizarea candidatului la funcţia de prim-ministru, la sfârşitul lunii septembrie.
Congresul extraordinar al PSD ar putea fi convocat pentru sfârşitul lunii septembrie, una din posibilele date fiind 26 sau 27 septembrie, când social-democraţii intenţionează să lanseze oficial candidaţii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
Surse din PSD au declarat că preşedintele partidului, Mircea Geoană, a ridicat problema convocării Congresului extraordinar pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru în cadrul conducerii PSD.