UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

joi, 21 august 2008

Premierul promite suplimentarea fondurilor pentru autostrada

Vizibil multumit de ritmul lucrarilor de construire a viitoarei autostrazi Transilvania, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat dispus sa suplimenteze fondurile alocate pentru anul 2008 acestui obiectiv. "Am platit pana acum 238 de milioane de euro, bani care reprezinta plata facturilor executate si receptionate de beneficiar pana in luna mai inclusiv si mai avem la dispozitie sumele necesare pentru plata lucrarilor in curs", a precizat primul ministru.
El a adaugat faptul ca, la rectificarea de buget care s-a produs in luna iulie, Guvernul a mai alocat 200 de milioane de euro, astfel incat pentru acest an Guvernul si-a indeplinit obligatiile asumate fata de Bechtel. "Cred ca este nevoie ca cei de la Compania Nationala a Drumurilor si Autostrazilor impreuna cu cei de la Bechtel sa stea de vorba si sa analizeze care sunt posibilitatile de lucru, deoarece exista posiblitatea sa suplimentam sumele deja alocate, astfel incat sa ajungem la 450 de milioane de euro in anul 2008", a declarat Tariceanu.
Referitor la costurile de construire a autostrazii, majorate de mai mute ori, premierul spune ca nu stie prea multe, dar a dorit sa precizeze ca, desi nu a construit nici o autostrada, stie ca, "potrivit studiului de fezabilitate initial, costurile aveau o anumita valoare, stiu ca nu au fost respectate pentru ca pe parcurs au aparut situatii noi in teren, care nu fusesera si nu aveau cum sa fie prevazute", a afirmat primul ministru.
La randul sau, purtatorul de cuvant al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a declarat ca este la curent cu faptul ca cele 200 de milioane de care a vorbit premierul au fost alocate, dar ca deocamdata nu le-au fost puse la dipozitie. "Stim ca banii exista, nu-i putem folosi, dar sper ca asa cum s-au rezolvat problemele legate de plata facturilor restante pe martie, aprilie si iunie, si aceasta problema sa fie rezolvata", a precizat Sgarcitu.
Pentru anul 2009, compania Bechtel apreciaza ca va avea nevoie de 319 milioane de euro si, mai ales, de finalizarea proiectarii si de predarea restului amplasamentelor aflate pe traseul autostrazii.