UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 13 august 2008

Năstase şi Mitrea nu vor fi urmariti penal...

Solicitările DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor.
În cazul lui Adrian Năstase s-au înregistrat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "împotrivă", iar şase voturi au fost declarate nule.
În ceea ce-l priveşte pe Miron Mitrea, s-au înregistrat 160 de voturi "pentru", 108 voturi "împotrivă", iar un vot a fost declarat nul.
Pentru ca aceste cereri să fie aprobate, era necesar ca 218 deputaţi să se pronunţe în favoarea urmăririi penale.
Munteanu: Ştim că nu poate continua cercetarea penală
Secretarul Camerei Deputaţilor Ioan Munteanu (PSD) a declarat, miercuri, că deputaţii ştiu în acest moment că cercetarea penală a lui Năstase şi Mitrea nu poate continua, ca urmare a votului exprimat de plenul Camerei, în urma căruia au fost respinse solicitările DNA în acest sens.
"Trebuiau 218 de voturi pentru, nu avem nicio situaţie de acest gen, unul are 120 pentru, iar celălalt 160 de voturi. În acest moment, noi astăzi ştim un singur lucru: că nu poate să continue cercetarea penală", a afirmat Munteanu.
Întrebat dacă votul poate fi reluat, Ioan Munteanu a spus că, teoretic, se poate face acest lucru.
El a anunţat că au fost prezenţi şi au votat 278 de deputaţi din totalul de 326 de deputaţi, fiind absenţi doar 48.
Întrebat ce se va întâmpla în continuare, Munteanu a spus că nu vrea să intre în detalii juridice, pentru că nu este jurist, dar a subliniat că ştie că sunt soluţii şi pentru astfel de situaţii.
El a mai spus că, din câte ştie, Miron Mitrea nu şi-a depus încă demisia din Parlament, aşa cum a spus că va face dacă Parlamentul nu aprobă urmărirea penală.
Soţii Mitrea au absentat de la votul cererilor DNA. Deputatul Adrian Năstase a fost prezent în sala de plen, dar nu şi-a exprimat votul.