UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 11 august 2008

Monica Şerbănescu, propusă pentru şefia DNA

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, că propune pentru şefia DNA pe procurorul Monica Şerbănescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA.
Monica Şerbănescu este fosta consilieră a lui Ilie Botoş, fost procuror general al României.
Ministrul Predoiu a subliniat că în decizia sa a ţinut cont de parteneriatul pe care trebuie să-l aibă cu Comisia Europeană, dar şi de experienţa şi angajamentul în lupta anticorupţie a lui Daniel Morar.
"Cred că experienţa actualului procuror şef al DNA şi angajamentul său incontestabil în lupta contra corupţiei sunt elemente de care sistemul justiţiei nu se poate dispensa", a explicat Predoiu.
Demnitarul a precizat că va propune premierului înfiinţarea unui post de Înalt reprezentant al MJ pe probleme speciale privind reforma justiţiei din România.
Demnitarul a mai spus că o alternativă ar mai fi şi numirea lui Daniel Morar ca adjunct al procurorului şef al DNA, după consultări cu acesta.
Predoiu a subliniat că adoptarea acestor măsuri are drept scop atât creşterea credibilităţii şi eficienţei acţiunii DNA, "cât şi valorificarea experienţei actualului procuror şef al DNA, prin numirea sa într-un post cheie pentru reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, sau păstrarea sa în conducerea instituţiei".
Întrebat dacă funcţiile oferite lui Daniel Morar sunt posturi "de consolare" pentru acesta, ministrul Predoiu a răspuns că nu este cazul unor asemenea presupuneri şi că schimbările din DNA ţin de buna funcţionare a acesteia, cât şi de stabilitatea parteneriatului cu Comisia Europeană.
Predoiu a adăugat că, deşi Daniel Morar a adus credibilitate şi echilibru Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se urmăreşte aducerea "unui plus de echilibru" în această instituţie, realizat prin numirea porcurorului Monica Şerbănescu la şefia instituţiei.
Obiectivul prinicpal al MJ este de a obţine un raport bun în decembrie, astfel încât să fie ridicată monitorizarea justiţiei în 2009.
Acţiunea de prevenire şi de sancţionare a faptelor de corupţie trebuie să continue cu o mai mare acurateţe, a spus ministrul, amendând show-urile televizate ale DNA din 2006 şi 2007, care au afectat reputaţia şi credibilitatea instituţiei.
Daniel Morar a fost delegat, luni, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 90 de zile, de către de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, au comunicat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Monica Şerbănescu deţine două terenuri şi un apartament
Procurorul Monica Şerbănescu - propusă de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, pentru şefia Direcţiei Naţinale Anticorupţie - deţine două terenuri în Măneciu şi un apartament în Bucureşti, realizând un venit ca magistrat de Parchet de instanţă supremă în valoare de 141.311 lei.
Potrivit declaraţiei de avere, publicată pe site-ul Consiliul Superior al Magistraturii, Şerbănescu deţine din 2004 un teren extravilan în Măneciu de 2.499 de metri pătraţi şi unul intravilan, fără a fi menţionată suprafaţa şi valoarea de impozitare.
Totodată, Şerbănescu deţine din anul 1993 un apartament în Bucureşti, care are o suprafaţă de 121, 83 de metri pătraţi, având o valoare de impozitare de 238, 61 lei.
Monica Şerbănescu a fost şi membru al Comisiilor de examinare la Institutul Naţional de Magistratură, unde este şi formator, încasând un venit de 15.205 lei.