UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 18 august 2008

Mona Musca se intoarce!?

La aproape un an şi jumătate după ce şi-a dat demisia din Senat din cauza verdictului de poliţie politică, Mona Muscă e la un pas de revenirea în politică în calitate de candidat pe listele PD-L. O parte din liderii partidului însă nu o vor alături.
Preşedintele democrat-liberal, Emil Boc, a anunţat luni că Muscă se află printre propunerile de candidaturi primite din partea organizaţiei din Neamţ, întoarcerea ei în partid fiind considerată de acesta de bun augur, informează NewsIn. "Doamna Mona Muscă figurează printre propunerile venite din judeţul Neamţ, personal cred că nu avem nici un obstacol şi nici un motiv să refuzăm candidatura doamnei Mona Muscă, v-am spus-o de mai multe ori. Aşteptăm ca şi doamna Mona Muscă să-şi manifeste dorinţa în acest sens prin organizaţia prin care a fost propusă", a declarat luni acesta, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional.
În favoarea lui Muscă s-a pronunţat şi prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, de altfel un vechi susţinător al acesteia. Nu avem nici o reţinere, a subliniat Stolojan. Cei doi lideri PD-L au declarat că nu au nici o problemă cu trecutul celei declarate în urmă cu mai bine de un an informatoare a Securităţii, sub numele de cod Dana. Boc a afirmat că Muscă "şi-a ispăşit o bună parte din greşeala de a nu fi recunoscut încă din primul moment, pentru că nu a făcut nimic rău, în esenţă". "În ultimă instanţă, în votul uninominal, cetăţenul este cel care iartă sau nu", a concluzionat preşedintele PD-L.
Poziţia lui Boc şi Stolojan nu este deloc împărtăşită şi de un alt lider greu al partidului, Radu Berceanu. Care este categoric împotrivă. Domnul preşedinte Boc a răspuns unei întrebări în nume personal. Drept pentru care părerea mea personală este că n-ar fi cazul. Există o lege şi trebuie să o respectăm. Eu cred că este o chestiune mult prea clară şi nu trebuie să avem foarte multe de vorbit, a declarat Berceanu pentru Cotidianul. Acesta a respins şi varianta ca Muscă să poată candida pe listele PD-L în cazul anulării verdictului de poliţie politică în instanţă.
Dânsa a semnat un angajament. Acolo s-au găsit două-trei informări poate mai bonome, care chipurile nu ar fi produs cine ştie ce efecte, nu ar fi omorât pe nimeni, nu ar fi fost nimeni închis. Păi nici nu se poate pune problema aşa, pentru că altfel lucrurile ar fi fost penale. Or, în acest caz ele sunt mai degrabă morale. În plus, să nu uităm că, atunci când a candidat, doamna Muscă a semnat o declaraţie că nu a colaborat cu Securitatea. Păi ce facem, semnăm declaraţii că nu am colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, ci ca şi creşă e copii?, a mai spus Berceanu. Acesta nu e singurul lider PD-L care şi-a exprimat împotrivirea faţă de revenirea lui Muscă. Anterior şi Vasile Blaga, Cezar Preda, Elena Udrea sau Sorin Frunzăverde au făcut declaraţii la fel de tranşante.