UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 23 martie 2008

Orban: Noua propunere privind taxa auto, compatibilă cu acquis-ul comunitar

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune la Realitatea TV, că noua variantă de modificare a normelor privind taxa de primă înmatriculare, transmisă CE săptămâna trecută, este considerată, la o primă evaluare, compatibilă cu aquis-ul comunitar.
Comisarul Orban spus că CE consideră, "la o primă evaluare" că noua variantă de modificare a normelor privind taxa auto, transmisă de România săptămâna trecută, este considerată de CE drept "compatibilă cu acquis-ul comunitar".
Orban a spus că, în prezent, România nu este supusă niciunui risc în privinţa taxei, dar a adăugat că, în cazul în care nu ar fi fost transmisă noua variantă, România putea fi adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Leonard Orban a reamintit că CE a lansat o procedură de încălcare a tratatului în cazul României, care în prezent se află în cea de-a doua etapă.
Comisarul european a insistat asupra faptului că declaraţia sa în această privinţă reflectă strict opinia sa personală, nu pe cea a Comisiei.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a confirmat, la Bruxelles, la jumătatea lunii martie, că taxa auto va fi calculată în funcţie de emisiile de CO2 şi pentru maşinile Euro 3 care au inclus acest indicator în cartea tehnică şi a arătat că suma va fi redusă cu 5% pentru fiecare an de vechime al maşinii.