Comisia Europeană a cerut informaţii despre facilităţile de care beneficiază Nokia pentru fabrica de la Jucu.
Comisia Europeană a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi Consiliului Concurenţei date privind facilităţile de care beneficiază Nokia. Potrivit preşedintelui CJ Cluj, Marius Nicoară, concernul finlandez nu a primit decât scutiri prevăzute de lege.
“Sunt tot felul de informaţii care circulă pe piaţă. Nokia nu are nici un fel de scutiri decât cele pe care legea le prevede. Este adevărat, cei de la Bruxelles ne-auîntrebat ce ajutoare am dat celor de la Nokia, noi spunem că nu am făcut nimicaltceva decât am creat infrastructura pentru un parc industrial. Este un lucru normal, asta este legea parcurilor industriale”, a afirmat Nicoară.
El a adăugat că facilităţile de care va beneficia Nokia vor fi scutirea de taxe şi impozite pe perioada cât va funcţiona în parcul industrial. “Atunci când Nokia se va loca în parcul industrial, pentru că nu avem încă titlul de parc industrial, va avea facilităţi fiscale referitoare la anumite taxe, dar acestea sunt conform legislaţiei în vigoare. Comisia Europeană a cerut un raport din partea Consiliului Concurenţei şi un răspuns din partea Consiliului Judeţean. Acest răspuns l-am trimis joi la Bruxelles. Am precizat în răspuns că nu am făcut facilităţi exprese pentru Nokia”, a adăugat Nicoară.
Acuzaţiile din Germania, respinse si de Barroso
Solicitarea reprezentanţilor Comisiei Europene a venit în urma intervenţiilor mai multor europarlamentari germani, în special cei din Partidul Socialist European, care au insinuat faptul că relocarea producţiei Nokia de la Bochum la Jucu s-ar fi făcut cu ajutorul fondurilor europene.
Acuzaţiile au fost respinse chiar de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că Nokia nu beneficiază de fonduri UE pentru transferul producţiei de telefoane mobile. Barroso a afirmat că utilizarea banilor comunitari în acest sens este “inacceptabilă”.
Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu a fost informat cu privire la faptul că, prin deschiderea fabricii de la Cluj-Napoca, Nokia va închide fabrica de la Bochum din Germania,într-o intervenţie avută joi la postul naţional de televiziune.
“Nu sunt indiferent la ceea ce se întâmplă în Germania. Mă bucur pentru România, dar, în acelaşi timp, sunt obligat să spun că, în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii Nokia, ei nu m-au informat că vor face o investiţie în România în detrimentul unei fabrici pe care o vor închide în altă parte”, a spus Tăriceanu.
La Helsinki a avut loc miercuri o reuniune a liderilor sindicali de la patru sindicate finlandeze de la centrala sindicală germană IG Metall şi de la Federaţia Europeană a Metalurgiştilor (FEM), pe tema politicii Nokia. Reuniunea s-a încheiat prin adoptarea “Declaraţiei de la Helsinki privind Nokia”, pe care semnatarii au calificat-o drept “un semnal clar în ceea ce priveşte cooperarea şi solidaritatea europeană”.
Liderii sindicali au avertizat în declaraţie că “închiderea de fabrici, reducerile masive de personal şi punctul de vedere unilateral al acţionariatului axat pe câştig nu vor contribui la succes, iar reducerile de costuri cu orice preţ vor afecta imaginea publică a companiei Nokia şi vor distruge capacitatea sa inovatoare şi tehnologică de fabricaţie”.
“Liderii sindicali resping orice încercare din partea Nokia de a ameninţa muncitorii din fabrici diferite şi de a-i instiga pe unii împotriva celorlalţi”, se mai precizează în document. Acesta menţionează: “Este inacceptabil pentru conducerea Nokia să anunţe închiderea unor fabrici şi disponibilizări masive fără o informare prealabilă satisfăcătoare, fără consultări şi fără o procedură de negocieri”.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"