Controversata Adunare Generală (AG) a PNL Cluj-Napoca, desfăşurată sâmbătă, s-a transformat într-un fiasco. Datorită prezenţei reduse, Adunarea a fost declarată nestatutară, fiind reconvocată pentru sâmbăta viitoare, când, potrivit statutului, nu va mai conta prezenţa, dar când, foarte posibil, nu va mai fi prezidat` de actuala echipă de conducere, care a convocat-o.
După o întârziere de aproape o oră faţă de ora anunţată şi după încă mai bine de jumătate de oră de numărat semnăturile de pe listele de prezenţă, vicepreşedintele BPL, Ovidiu Turdean, a anunţat că, din cei 309 membri cu drept de vot, erau prezenţi doar 137, deci mai puţin de jumătate plus unu, prin urmare, AG era nestatutară.
Potrivit statutului, Turdean i-a cerut deputatului Mircea Puşcă, în calitate de reprezentant al Biroului Politic Teritorial (BPT) cel mai mare în funcţie, să convoace o nouă AG, care, potrivit aceluiaşi statut, urma să fie validă indiferent de prezenţă. Potrivit unor membri din sală, în asemenea situaţii obiceiul era să se reconvoace AG în aceeaşi zi, la interval de câteva minute. Spre surpriza generală, Puşcă a anunţat noua convocare a AG pentru sâmbăta viitoare, la aceeaşi oră.
Amintim că, potrivit celor declarate de consilierul de stat Mircea Chertes pentru ZIUA de Cluj, până vinerea viitoare vor fi stabilite noile conduceri interimare ale organizaţiilor cu rezultate sub media pe judeţ la euroalegeri, printre care şi cea municipală. Practic, actuala conducere, care a convocat AG, nu va mai conduce viitoarea AG.
“Statutul e statut, de acord, dar, dacă la atât se reduc discuţiile din PNL, e grav”, comenta vizibil resemnat Popa. Mircea Maniu i-a reproşat direct lui Puşcă decizia. “Aţi făcut un mare bine organizaţiei, dar un mare rău PNL-ului”, i-a spus Maniu.
“Dacă putem reconvoca AG de îndată, atunci hai să scoatem din statut prevederea legată de prezenţă şi să declarăm AG statutară de la prima convocare, indiferent de prezenţă”, a replicat Puşcă. în fapt, miza AG este alegerea listei de candidaţi pentru Consiliul Local, iar o nouă echipă de conducere ar putea supune la vot o listă diferită de cea concepută de actuala echipă.
Decizia Curţii îl obligă pe Băsescu s-o numească pe Norica
Potrivit deputatului PNL Mircea Puşcă, decizia Curţii Constituţionale (CC) în cazul crizei de la Ministerul Justiţiei este corectă, nu este contradictorie, ci complementară celei date în cazul Cioroianu şi îl obligă pe preşedinte s-o numească pe Norica Nicolai în funcţia de ministru. Curtea spune că “preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, propunerea primului ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru”, potrivit lui Puşcă, CC a lămurit în prima decizie ce înseamnă “motivat”, nemaifiind necesar să o facă din nou.
Potrivit acelei decizii, preşedintele “poate cere primului ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului”.
Potrivit Legii de funcţionare a Guvernului, 90/2001, modificată prin Legea nr. 23/2004, “pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003”, prevederile amintite din Legea nr. 161/2003 referindu-se la incompatibilităţi şi conflicte de interese în exercitarea mandatului. Cum motivele invocate de Băsescu în refuzul său nu au legătură cu condiţiile impuse de lege unui membru al Guvernului, Puşcă e de părere că refuzul preşedintelui nu e motivat în sensul indicat de CC, prin urmare, premierul nu are de ce să propună o altă persoană.
“Soluţia esta ca premierul să ceară înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-l oblige pe preşedinte să semneze decretul de numire a Noricăi Nicolai”, a conchis Puşcă.
UNGUR LIVIU ALIN
"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"