UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 9 februarie 2008

Haşotti: PNL are trei-patru variante pentru Justiţie, inclusiv Nicolai

Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti, a declarat că PNL are trei - patru variante pentru postul de ministru al Justiţiei, inclusiv renominalizarea Noricăi Nicolai.

Senatorul liberal a declarat că luni se va întruni Biroul Permanent Naţional al PNL, ocazie cu care va fi luată o decizie în privinţa situaţiei de la Ministerul Justiţiei.

„În acest contex, există patru posibilităţi: nominalizarea unui nou ministru la Justiţie, restructurarea Guvernului aprobată de Parlament, renominalizarea Noricăi Nicolai pentru această funcţie ori o rocadă în interiorul Guvernului şi schimbarea denumirii unor ministere”, a afirmat Puiu Haşotti, care a precizat însă că, în viziunea lui, ultimele două variante sînt mai puţin posibile.

Vicepreşedintele liberal a mai declarat că PNL are trei - patru variante pentru postul de ministru al Justiţiei, iar unul dintre posibilii candidaţi este din afara partidului.

Haşotti nu a vrut să facă alte precizări în acest caz, dar a mai spus că, personal, va susţine un guvern politic, fără specialişti sau tehnocraţi.

Liderii PNL au luat în discuţie, joi seara, varianta restructurării Guvernului şi solicitarea unui vot în Parlament, în noua formulă fiind inclusă, ca ministru al Justiţiei, tot Norica Nicolai sau nominalizarea unei alte persoane pentru portofoliul Justiţiei, a declarat vicepreşedintele liberal Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte nominalizarea unui alt candidat pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Orban a precizat că nu s-a ajuns la nicio concluzie şi că discuţiile vor fi reluate după ce va apărea motivarea deciziei Curţii Constituţionale în cazul Nicolai.

El a spus că merge pe ideea restructurării Guvernului.

De asemenea, Orban a precizat că o decizie ar putea fi luată în şedinţa de luni a Biroului Politic Central al partidului.

Potrivit unor surse liberale, la întâlnirea de la Palatul Victoria poziţia majoritară a vizat restructurarea Cabinetului Tăriceanu, ca mijloc de soluţionare a situaţiei create în urma deciziei Curţii Constituţionale.

În aceste discuţii, s-ar fi invocat două tipuri de restructurare: "simplă" sau "amplă".

"Varianta simplă" face referire strict la Ministerul Justiţiei, respectiv să se solicite Parlamentului un vot, candidat la funcţia de ministru fiind tot Norica Nicolai, în timp ce "varianta amplă" ar presupune modificări şi la nivelul conducerii altor ministere, în afara celui al Justiţiei, cum ar fi Ministerul Internelor şi Refiormei Administrative - condus de Cristian David, cel al Educaţiei - portofoliu deţinut de Cristian Adomniţei sau cel de Externe - condus de Adrian Cioroianu.

Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

Curtea s-a pronunţat, joi, după o amânare de o zi, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi preşedintele Băsescu, formulată de premier în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricăi Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei.

Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele Băsescu "poate refuza, o singură dată, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.

"Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană", se arată în decizia CC, care este definitivă şi general obligatorie.