UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 25 februarie 2008

Geoană: Dacă moţiunea PDL înseamnă instalarea unui guvern-marionetă, nu ne interesează

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că tema unei moţiuni de cenzură nu este esenţială, ci pasul care trebuie făcut după eventuala demitere a Guvernului Tăriceanu, el precizând că, dacă demersul PDL vizează doar instalarea unui guvern-marionetă, PSD nu este interesat de acesta.
PSD ar putea fi interesat însă de o discuţie privind moţiunea de cenzură, dacă aceasta are drept scop declanşarea de alegeri anticipate.
Geoană a spus că anunţul făcut de PDL cu privire la intenţia iniţierii unei moţiuni de cenzură este "un simplu joc de imagine", "jocul de glezne invocat de Emil Boc şi pe care îl face chiar partidul condus de el".
Liderul PSD a apreciat că aspectul esenţial nu îl constituie depunerea unei moţiuni de cenzură şi nici tema acesteia, în condiţiile în care s-ar putea găsi "un milion de teme" pentru o moţiune împotriva actualului guvern, ci paşii politici ce ar urma unui eventual succes al moţiunii de cenzură.
"Aici PDL şi Traian Băsescu au o obligaţie să ne spună clar şi răspicat ce facem a doua zi după moţiunea de cenzură, nu ce moţiune de cenzură depunem, ci dacă putem da şansa României unui nou început", a spus Geoană.
Liderul PSD a apreciat că pasul necesar care ar trebui să decurgă după moţiunea de cenzură este declanşarea alegerilor anticipate.
"Dacă (moţiunea de cenzură – n.r.) înseamnă doar instalarea unui guvern-marionetă, pro-Băsescu, nu ne interesează. Dacă moţiunea va duce spre declanşarea alegerilor anticipate, suntem deschişi pentru o discuţie civilizată în acest sens. (...) Dacă preşedintele Băsescu nu intenţionează să tragă de timp de moţiune cu dizolvarea Parlamentului, cred că putem avea o discuţie coerentă", a spus Geoană.
El a mai afirmat că aşteaptă din partea lui Traian Băsescu şi a PDL nu "un joc de glezne", ci un răspuns cu privire la oportunitatea declanşării anticipatelor.
Liderul PDL Emil Boc a anunţat, luni, după şedinţa BPN, că formaţiunea iniţiază o moţiune de cenzură cu titlul "Tăriceanu, dă banii înapoi!", al cărei text va fi finalizat marţi şi va fi semnat de parlamentarii PDL, urmând a fi trimis şi celorlalte partide pentru semnare, în special PSD şi PRM.