UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

sâmbătă, 23 februarie 2008

Constructorii din Italia, inapoi la Cluj

Angajatorii clujeni din domeniul constructiilor incearca sa ii readuca in tara pe muncitorii romani din Italia. AJOFM Cluj spera ca la bursa de joburi de la Roma de simbata sa convinga 1.000 de romani sa se intoarca acasa, pentru a acoperi o parte din deficitul de forta de munca.
Locuri vacante
Clujul ar putea oferi salarii de aproximativ 600 de euro pe luna muncitorilor romani care se reintorc in tara
Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj incearca sa acopere deficitul de muncitori calificati in domeniul constructiilor cu romanii plecati la munca in Italia. In acest sens, reprezentantii institutiei, impreuna cu angajatori din domeniu, cum este compania Bechtel, vor participa simbata, 23 februarie, la un tirg de joburi la Roma. In acest moment, in judetul Cluj se inregistreaza un deficit de 5.000 de muncitori in constructii. Numai Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, are nevoie de 1.000 de persoane. In urma tirgului, reprezentantii AJOFM spera sa atraga in judet cel putin 1.000 de romani care lucreaza in Italia. "Nivelul lor de asteptare este de 600-800 de euro, iar cei din Republica Moldova sint si ei interesati sa vina sa lucreze in Romania, cu salarii intre 400 si 500 de euro. Din analiza ofertei agentilor economici si a salariilor pe care le dau la nivelul judetului Cluj sintem la suma de 600 de euro, deci s-ar putea intilni cererea cu oferta. Ca atare, putem avea sansa ca acesti muncitori calificati, cu experienta in constructii, sa fie adusi inapoi in tara", a declarat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Trei firme romanesti vor acasa
Deficitul de personal in domeniul constructiilor in judetul Cluj este cauzat de dinamica investitiilor, in continua crestere. Proiecte ca Autostrada Transilvania, soselele de centura, Aeroportul International Cluj, autostrada Urbana Cluj-Jucu sau investitiile majore ca Porsche sau Mercedes au facut ca angajatorii sa creasca salariile in acest domeniu.
Potrivit lui Daniel Don, pina acum doua firme de constructii din Italia si una din Spania ai caror patroni sint romani si-au aratat interesul sa lucreze in judetul Cluj prin antrepriza. Acestea au, impreuna, 600 de angajati. Motivele invocate de acesti patroni ar fi dificultatile pe care le intimpina in strainatate. "Este o lupta acerba sa faci rost de comenzi si contracte si nu este foarte simplu pentru un roman in Italia care are 200 de angajati sa reuseasca sa obtina contracte permanente pentru asigurarea salariilor acestora. Stim ca, de exemplu, fabrica Nokia a fost construita cu 13 firme straine. Astfel de lucrari ar putea fi construite de firme straine cu patroni si personal romanesc", a adaugat Don. Un avantaj pentru statul roman ar fi acela ca s-ar spori contributiile la bugetele de sustinere a protectiei sociale.