UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 26 februarie 2008

Alocaţie pentru toţi elevii, până la finalizarea cursurilor liceale


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că alocaţiile pentru copii vor fi acordate tuturor elevilor până la finalizarea cursurilor liceale, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani.

"Am ţinut cont că mulţi elevi împlinesc această vârstă în clasa a XI-a sau a XII-a. Pâna la încheierea cursurilor liceale, alocaţiile vor fi acordate. Acest lucru este un stimulent important, mai ales în mediul rural", a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa BPC al PNL.

Elevii din mai multe judeţe ale ţării au anunţat că declanşează greva japoneză, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat.

Ministerul Muncii, Egalităţii de Şanse şi Familiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut (OUG 97/2007) şi care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2008, elevii vor primi alocaţia de stat doar până la împlinirea vârstei de 18 ani.

La ora actuală, ordonanţa de urgenţă îşi produce efectele, însă poate suferi modificări după dezbaterea în Parlament. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului modifică astfel prevederea care se aplica din 1998, conform căreia elevii primeau alocaţia de stat până la terminarea liceului, chiar dacă depăşeau vârsta de 18 ani.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" a anunţat că este solidară cu acţiunea de protest a elevilor din mai multe judeţe, care au declanşa greva japoneză nemulţumiţi de Ordonanţa de Urgenţă potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat.