UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 26 februarie 2008

Ordinul taxelor trebuie anulat si functionarimea penalizata

Tariceanu l-a urecheat pe Pacuraru
Ministrul Muncii l-a suparat pe premier
Premierul i-a cerut ministrului Pacuraru sa anuleze ordinul privind taxele si sa "penalizeze functionarimea" din minister care l-a redactat. Calin Popescu Tariceanu a precizat ca PNL nu a introdus taxe si impozite noi in perioada guvernarii. Pacuraru s-a disculpat spunind ca specialistii din minister nu fac politica.

"I-am atras atentia domnului Pacuraru ca a procedat gresit, i-am cerut explicit sa anuleze ordinul pe care l-a dat si care nu aduce nimic in plus fata de legislatia existenta", a declarat premierul la finalul sedintei de luni a PNL". Tariceanu a mai precizat ca s-a facut o greseala, lasindu-se impresia ca se introduc noi taxe si impozite.

"Codul fiscal este explicit pe acest subiect si nu avem nevoie de explicatii pe care sa le dea functionarimea din minister. Acestia trebuie sa-si vada de treaba si sa aplice legea asa cum este", a completat premierul.

Cu toate acestea, Paul Pacuraru nu a fost sanctionat. " In PNL nu se procedeaza in felul acesta, pentru ca Biroul Politic Central nu este tribunalul poporului", a spus premierul.

In apararea sa, ministrul muncii a invocat faptul ca specialistii din minister care au redactat ordinul privind impozitarea cadourilor s-au limitat la a transpune prevederile Codului Fiscal in ceea ce priveste "venitul salarial brut realizat". " Cert este ca ei sint niste tehnicieni care nu fac politica", a spus Pacuraru.

Opinia ministrului este ca s-a creat o confuzie si in vigoare va ramine Codul Fiscal. " Ma tem ca acest Cod Fiscal va fi mai greu de suportat de angajator decit prevederile din ordin", a apreciat Pacuraru.

In urma unor controverse si luari de pozitie, ministrul muncii a revenit asupra ordinului care prevederea impozitarea sumelor acordate angajatilor de sarbatori, pentru chirie sau abonamente la telefon.

Actul normativ ar trebui sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor saptamina viitoare, dupa ce a suferit o serie de modificari in comisii.