UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 27 ianuarie 2008

Preoţi în consiliile locale şi judeţene

Senatorul PRM Gheorghe Funar intenţionează să solicite PF Patriarhul Daniel o derogare de la o hotărâre a Sfântului Sinod din 2004, potrivit căreia preoţii ortodocşi nu au voie să se implice în politică şi să participe la alegeri.

“Mulţi preoţi de la ţară mi-au spus că şi-ar dori să candideze în alegeri, dar nu li se dă voie. Sunt persoane care cunosc foarte bine problemele comunităţilor lor, au autoritatea necesară şi ar putea fi utili administraţiei locale”, a declarat Funar.

El a afirmat că preoţilor ar trebui să li se permită să candideze în alegerile locale, dar numai pentru funcţii de consilieri locali sau consilieri judeţeni şi doar ca independenţi, nu pe liste de partid.

Funar a precizat că va lansa propunerea în interiorul grupului de rugăciune de la Senat, urmând să înainteze solicitarea PF Patriarhul Daniel. Amintim că, în repetate rânduri, îPS Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, s-a opus vehement oricărei forme de implicare a clerului în viaţa politică.