UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 27 ianuarie 2008

Primăria Cluj, unul dintre cei mai mari investitori

Municipalitatea clujeană are programat pentru 2008 un buget de investiţii de 91 de milioane de euro.
Reprezentanţii municipalităţii şi-au conturat principalele obiective în care vor investi anul acesta. ZIUA de Cluj vă prezintă modul în care vor fi alocaţi cei peste 328 de milioane de lei (aproximativ 91 de milioane de euro) din bugetul municipiului, stipulaţi în proiectul de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa Consiliului Local, anunţată pentru ultima zi a lunii ianuarie.

Conform documentului, Primăria Cluj-Napoca şi-a propus să cheltuiască în 2008 peste 75 de milioane de lei pentru susţinerea unor lucrări începute anul trecut, peste 52 de milioane în vederea achiziţionării de bunuri şi aproximativ 200 de milioane pentru demararea unor noi obiective de investiţii, multe dintre acestea enunţate de către edilul municipiului la începutul lunii.
Astfel, anul acesta municipalitatea îşi propune continuarea lucrărilor la centurile ocolitoare (15 milioane de lei), la străzi precum Aleea Godeanu, Actorului, Teleorman, Cojocnei, Dâmboviţei, Parâng, Paris, Bucegi, Jupiter, Meteor, străzile adiacente Maramureşului, la podurile din oraş (3 milioane).
Programului celor 100 de străzi îi revin în proiectul de buget 70 de milioane de lei, iar alte lucrări noi vizează străzile Scorţarilor, Năsăud, Baba Novac, Răvaşului, Crinului, Ciobanului, Târnavelor, Mărăşti şi Eugen Ionesco. în plus, o surpriză pentru şoferii clujeni, Primăria intenţionează să monteze camere de urmărire în trafic, în acest sens alocând 500.000 de lei.
De asemenea, instituţia intenţionează să achiziţioneze echipamente de semaforizare şi să continue programul de implementare a managementului traficului din oraş, având programaţi în acest sens peste 5 milioane de lei.
O altă direcţie vizează modernizarea pasajelor pietonale subterane cu 5,1 milioane de lei, amenajarea pietonalelor B-dul Eroilor şi Piaţa Unirii, amenajarea parking-ului subteran de pe strada Primăverii cu 2 milioane de lei, cât şi a garajului public subteran din Piaţa Mihai Viteazu, cu 3,5 milioane de lei.

Modernizarea şcolilor “mănâncă” peste 8 milioane
La capitolul învăţământ, municipalitatea va cheltui peste 8,3 milioane de lei pentru modernizarea unor grădiniţe, a Liceului Teoretic Lucian Blaga, Grupului Şcolar A. Borza, Grupului Şcolar Terapia, Şcolii Emil Isac, pentru construirea sediului Grădiniţei nr. 1, consolidarea sălii de sport Gh. Şincai, dar şi pentru lucrările aferente campusurilor Transilvania şi celui tehnic Preuniversitar.
De asemenea, alţi 5.045.000 de lei sunt programaţi pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice aferente mansardării sau modernizării sistemelor de încălzire aparţinând clădirilor unde funcţionează douăzeci şi şapte de grădiniţe şi licee din municipiu.
Printre acestea sunt incluse Colegiul Tehnic Energetic, cel de Transporturi, 6 grădiniţe, Grupul Şcolar Unirea, Grupul Şcolar Terapia, Liceul E. Pora, Şcoala Generală Horea, Liceul Mihai Eminescu, Grupul Şcolar Aurel Vlaicu, Colegiul Tehnic Napoca, Colegiul Economic Iulian Pop, Colegiul de telecomunicaţii Augustin Maior.

18 milioane pentru cultură şi sănătate
Bugetul pentru sănătate se ridică la două milioane de lei, care urmează să fie utilizaţi în vederea extinderii şi modernizării spaţiilor medicale de la Spitalul Clinic Municipal. La sectorul cultură, recreere şi religie sunt programaţi peste 16,5 milioane de lei. Banii vor fi cheltuiţi pentru terminarea lucrărilor la Bastionul Croitorilor, concomitent cu redarea acestuia circuitului turistic (1,5 milioane de lei).
De asemenea, pentru realizarea studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice aferente construirii noului sediu al Filarmonicii, reabilitării Pieţei Avram Iancu, a monumentelor Matei Corvin, Horea, Cloşca şi Crişan, Crucea de la Cetăţuie, Mihai Viteazu, pentru executarea stemei de pe clădirea Primăriei situată pe B-dul Eroilor, cât şi pentru modernizarea fântânilor arteziene sunt programate peste 2,8 milioane de lei.
Documentaţiile necesare demarării lucrărilor la respectivele obiective aflate în planul municipalităţii pentru anul în curs sunt evaluate la 12,2 milioane de lei.
La categoria asigurări şi asistenţă socială, conform propunerii de buget, sunt direcţionate alte 1,83 milioane. Fondurile sunt necesare construirii unei creşe pe Aleea Herculane nr. 13, dar şi mansardării imobilului de pe str. Emil Zola nr. 5, lucrări pentru care revin 1,05 milioane de lei.
Restul banilor urmează să fie utilizaţi pentru dotările unor creşe şi cantine din municipiu, dar şi în vederea efectuării studiilor tehnice pentru mansardarea creşelor de pe str. Meziad şi Mehedinţi

100 de milioane pentru locuinţe
Pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică sunt programate aproximativ 100,6 milioane de lei. Din această sumă, peste 12 milioane de lei sunt destinate lucrărilor aferente locuinţelor din Cartierul Oser (str. Timişului-Blajului-Rodnei – n. red.), 4,5 milioane de lei revin construirii blocurilor de locuinţe de pe str. Sighişoarei, destinate închirierii, 5 milioane vor fi cheltuite pentru construirea unor blocuri de locuinţe ieftine destinate vânzării către tineri, în timp ce pentru proiectele tehnice aferente blocurilor de pe strada Taberei sunt prevăzuţi 400.000 de lei.
Amenajarea şi redimensionarea pieţelor publice Flora, Zorilor şi Hermes vor necesita, conform calculelor specialiştilor municipalităţii, aproape 1,5 milioane, în timp ce pentru amenajarea Pieţei Grigorescu municipalitatea este dispusă să cheltuiască 12 milioane.
Modernizarea sau extinderea iluminatului public şi a celui arhitectural din oraş se va realiza din peste 23 de milioane de lei, în timp ce reabilitarea termică a blocurilor beneficiază de o alocare de peste 16 milioane de lei. Parking-ul Calvaria are prevăzuţi alţi 3 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de casetare a pârâului din zonă.
în planurile Primăriei şi-au mai făcut loc amplasarea de cişmele în diverse zone din municipiu (250.000 de lei) şi un centru de informare turistică şi infochioşcuri (320.000 de lei). Peste 5 milioane de lei vor costa, după estimările municipalităţii, studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice aferente multora dintre investiţiile de la capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică.
La aceste sume se vor adăuga peste 3 milioane de lei pentru reactualizarea unor secţiuni din harta municipiului, pentru studii de circulaţie, dar şi pentru reactualizarea Planului Urbanistic General.

Protecţie de peste 4 milioane pentru mediu
în sectorul protecţiei mediului sunt programate lucrări de aproximativ 4,6 milioane de lei care urmează să fie cheltuiţi pentru pasivizarea Rampei de la Pata Rât, amenajarea şi modernizarea de puncte gospodăreşti, concomitent cu amenajarea unor noi puncte de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice.

Mai mult, suma va fi direcţionată şi spre realizarea unor studii de fezabilitate pentru viabilizarea Canalului Morii, consolidări şi reabilitarea parcurilor Simion Bărnuţiu şi Micro II Gheorgheni, dar şi pentru finalizarea hărţii de zgomot a oraşului.
Peste 26 de milioane merg la regii
Pentru Regia de Administrare a Domeniului Public sunt incluşi în propunerea de buget 150.000 de lei, destinaţi modernizărilor staţiilor de betoane şi mixturi asfaltice, 130.000 pentru studiul de fezabilitate pentru construirea unei staţii de carburanţi şi dotări independente, dar şi 100.000 de lei pentru extinderea centrului de întreţinere şi tratare a câinilor. Modernizările aflate în planul Regiei Autonome de Termoficare sunt evaluate la peste 17,8 milioane de lei.
Suma urmează să fie cheltuită pentru continuarea automatizării centralelor termice, reabilitarea reţelelor de apă fierbinte, a Centrului Termic Zonal Someş Nord, a reţelelor aferente de pe traseul străzilor ce vor fi reparate, dar şi a reţelelor termice de transport şi distribuţie a agentului termic de la punctele şi centrele termice la consumatori.
Pentru RATUC, municipalitatea este dispusă să cheltuiască de la bugetul general peste 5 milioane de lei în vederea modernizării liniei de tramvai tronson I, strada Primăverii - Pod Garibaldi, dar şi pentru alte dotări.