UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

marți, 18 decembrie 2007

Clujul, la al doilea ministru

Senatorul Norica Nicolai a primit nominalizarea oficială din partea PNL pentru a ocupa scaunul de ministru al Justiţiei.
Cu 28 de voturi pentru şi doar unul împotrivă, Biroul Permanent Central al PNL a decis ieri s-o nominalizeze pe Norica Nicolai (foto) pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, părăsită de Tudor Chiuariu. Ea şi-a propus două proiecte majore, elaborarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală şi a unei strategii naţionale de prevenire a corupţiei.

Conştientă că va avea un mandat scurt, de numai un an, Nicolai a precizat pentru ZIUA de Cluj că şi-a propus obiective puţine, dar esenţiale şi realizabile în cursul anului 2008.
“îmi propun, în primul rând, finalizarea codificării, adică a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală pentru că nu este normal ca la 17 ani de la Revoluţie să funcţionăm în baza unui Cod din 1969. Apoi îmi propun îmbunătăţirea administrativă a justiţiei, prin modernizarea structurilor şi informatizarea sistemului, creşterea calităţii actului de justiţie şi eu consider că şi magistraţii trebuie să participe la perfecţionarea permanentă. Justiţia trebuie să facă pasul spre competenţă, profesionalizare şi responsabilitate publică.
Doresc specializarea justiţiei, prin specializarea tribunalelor, înfiinţarea Tribunalelor Muncii, Tribunalelor Comerciale. Nu în ultimul rând, doresc elaborarea unei strategii naţionale de prevenire a corupţiei deorece România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o asemenea strategie”, a declarat Nicolai. în viziunea sa, o asemenea strategie va trebui elaborată în colaborare cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
“Vor trebui stabilite măsuri atât în justiţie, cât şi în administraţie, pentru că în administraţie se loveşte cetăţeanul cel mai frecvent de corupţie. Debirocratizarea şi transparentizarea procedurilor administrative sunt vitale”, a explicat Nicolai. Deşi este recunoscută drept unul dintre cei mai fervenţi adversari liberali ai preşedintelui Traian Băsescu, Nicolai susţine că intră în această funcţie fără prejudecăţi. “Sunt dispusă să lucrez constructiv cu toate instituţiile (inclusiv Preşedinţia) care doresc o justiţie pilon al statului de drept şi garant al democraţiei”, a spus Nicolai.
“Nu-mi doresc o justiţie de paradă”
Ea a mai expus câteva din principiile şi ţintele viitorului său mandat.
“Să nu-şi imagineze cineva că voi fi un ministru partizan, că voi conduce ministerul în interesul partidului, nu voi ceda unor presiuni politice şi voi conduce ministerul în beneficiul României”, a precizat Nicolai, recunoscând însă că “nu este uşor să începi un proiect românesc pe justiţie, cu un an înainte de finalul mandatului”.
Ea a mai precizat că nu este o adeptă a modificărilor succesive şi a ordonanţelor de urgenţă. “Cred că dezbaterea parlamentară trebuie să fie vitală în adoptarea unei legi”, a spus Nicolai. Ea şi-a mai propus realizarea unei “justiţii pentru toţi”.
“Sunt conştientă că, în acest moment, nu toţi românii au acces egal la justiţie. Justiţia trebuie să fie pentru toţi”, a afirmat viitorul ministru.
Ea şi-a mai propus să stabilizeze “declinul de imagine al justiţiei”. “Justiţia trebuie să se facă acolo unde îi este locul, în sala de judecată, nu-mi doresc o justiţie de operetă, de paradă, ci una în care oamenii să aibă încredere”, a spus Nicolai.

“Dacă, la finalul acestui scurt mandat, opinia publică nu va mai vorbi de existenţa influenţelor politice în justiţie va însemna că mi-am onorat mandatul”, a conchis Nicolai.
Ponta: “în sfârşit,vine cineva care ştie despre ce e vorba”
Cel puţin pentru moment, Nicolai nu are parte de contestări din partea politicienilor jurişti.

“Nu am ce să comentez acum. Voi comenta după două, trei luni de mandat, să văd ce va face, cum se va comporta”, a declarat fostul ministru al Justiţiei, actualul lider PD-L, Valeriu Stoica. O poziţie similară a adoptat şi preşedintele PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda.

“Numirea noului ministru este decizia premierului şi apanajul preşedintelui. Voi comenta după ce va fi numită oficial în funcţie”, s-a limitat să declare Buda. în schimb, vicepreşedintele PSD pe domeniul statul de drept, justiţie şi drepturile cetăţeanului, deputatul Victor Ponta, pare a avea încredere în Nicolai.

“Eram obişnuiţi ca Tăriceanu să numească tot felul de apropiaţi, care nu aveau nici o legătură cu domeniul. Mă bucur că, în sfârşit, vine cineva care ştie despre ce e vorba. Doamna Nicolai a fost în magistratură, a fost procuror, apoi avocat”, a afirmat Ponta. Cu toate acestea el a calificat misiunea noului ministru drept una “aproape imposibilă”.
“Sarcina cea mai dificilă va fi să scoată justiţia din bătălia dintre cele două palate, care nu e bătălia justiţiei şi nici a românilor”, a opinat Ponta. “Sigur, dacă va persista în greşelile predecesorilor ei, suntem partid de opoziţie şi o vom critica, dar personal sunt convins că doamna Nicolai nu va face greşeala lui Macovei şi Chiuariu de a folosi justiţia în bătălia politică”, a conchis Ponta.