UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 22 mai 2011

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara submineaza interesul national

In aceasta perioada au loc, la nivel european, discutii aprinse cu privire la stabilirea propunerilor de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), dupa 2013.
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), organizatia profesionala nationala care ne reprezinta interesele in cadrul acestor dezbateri cruciale pentru viitorul agriculturii romanesti, este pe punctul de a fi exclusa din organismul european de profil COPA-COGECA (Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeana – Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana), fara consultarea careia Parlamentul European si Comisia nu adopta nicio masura. Pericolul excluderii planeaza asupra FNPAR deoarece ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, refuza sa mai acorde sprijinul financiar promis pentru achitarea cotizatiei la COPA si a traducerilor materialelor PAC, in si din limba romana.

Pana acum Romania, la fel ca jumatate din tarile UE, si-a sustinut fermierii, suportand de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, plata integrala a cotizatiei si jumatate din taxele de participare.

FNPAR, afiliata inca din 2007 la COPA, bazandu-se pe cuvantul ministrului Valeriu Tabara care a promis ajutor financiar din bugetul ministerului, si-a cheltuit fondurile proprii pentru cofinantarea a trei proiecte europene demarate la nivel national. Iar acum, refuzul ministrului PDL de a-si onora promisiunea a adus FNPAR-ul in prag de excludere din COPA, intrucat fermierii romani sunt si in imposibiliatea de a-si achita singuri suma respectiva, bugetul Federatiei fiind deja destinat participarii la cele trei proiecte europene.

Contributia care trebuie platita pana la jumatatea lunii iunie a acestui an este de circa 260.000 euro, reprezentand cotizatia anuala pe 2010 (160.000 euro) si cheltuielile legate de mentinerea in functiune a biroului permanent al Romaniei (asigurare spatiu, intretinere), a traducerii metarialelor PAC, platite in prezent de COPA-COGECA si care se ridica la 100.000 euro.

Domnul Tabara si-a incalcat promisiunea fata de FNPAR, pentru ca dansul doreste ca locul FNPAR-ului sa fie luat de catre Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), al carei presedinte este un membru PD-L. Manevra a fost planuita cu grija de catre cei doi pedelisti. In februarie anul acesta, LAPAR a adresat o scrisoare deschisa Ministrului Agriculturii, prin care aceasta organizatie cerea retragerea sprijinului de la bugetul de stat pentru plata cotizatiei COPA-COGECA, iar ministrul PDL s-a conformat imediat.

Pentru domnul Tabara nu conteaza ca interesele agricole ale Romaniei nu sunt reprezentate in acest moment la nivel european, unde in discutie sunt sumele uriase pe care UE le va aloca sectorului agricol, pentru dansul conteaza doar culoarea politica.

La nivelul UE, Romania ocupa locul 7 ca tara cu potential productiv, dar si de vot, pe care, din pacate, nu il putem exercita. In prezent, FNPAR detine in COPA-COGECA un numar de 12 voturi, la fel ca si Franta, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si este prezenta, prin intermediul membrilor sai, la doar sase grupuri lucrative: grupul de probleme de mediu, grupul de biotehnologii, de politici agricole, de cereale, de dialog partenerial cu angajatii si angajatorii si la cel al oleaginoaselor, in timp ce ar putea participa la 87 de astfel de grupuri.

Ministrul Tabara se dovedeste a fi mai interesat de promovarea pedelistilor decat de soarta agriculturii romanesti. Politizarea camerelor agricole, aflate in plin proces de constituire, conform legii 283 din 2010, este un alt exemplu de iresponsabilitate ministeriala.

TNL solicita primului ministru Emil Boc urmatoarele:

- sa aloce de urgenta fondurile promise pentru plata contributiei Romaniei la COPA-COGECA;

- sa il demita pe actualul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, care submineaza interesele nationale agricole ale Romaniei, prin comportamentul sau de politruc iresponsabil.

Iuga Gavrila
Vicepresedinte PNL
Presedinte TNL