UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 1 decembrie 2010

Scrisoare deschisă adresată Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Stareţului Mănăstiri

Scrisoare deschisă a tinerilor liberali din Cluj Napoca, adresată Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Stareţului Mănăstirii Nicula, în legătură cu acordarea celei mai înalte distincţii ortodoxe a Transilvaniei, domnului deputat Petru Călian.

Preasfinţiile voastre,

Zilele trecute am aflat prin intermediul mass-media, despre propunerea Mănăstirii Nicula, înaintată Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, de a-l decora cu cea mai înaltă distincţie a ortodoxiei din Transilvania pe controversatul om politic local, deputatul Călian, ceremonia oficială urmând a avea loc mâine, 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Apostol Andrei, la Mănăstirea Nicula.

Propunerea de decorare a domnului Călian este surprizătoare în condiţiile în care domnia sa este implicat într-un dosar complex de prostituţie şi trafic de persoane, aflat în atenţia procurorilor clujeni. Scandalul public creat în jurul acestui dosar ridică puternice semne de întrebare cu privire la calităţile morale ale domniei sale, cunoscut, se pare, ca fiind un client fidel al unui bordel de lux din Cluj, NANA Club. Mai mult decât atât, în toată această afacere cu iz penal, sunt declaraţii care sugerează implicarea unor persoane minore de sex feminin, care au fost obligate să se prostitueze. Singurul argument al politicianului Petru Călian, cu care îşi explică prezenţa în asemenea cercuri dubioase este unul halucinant şi neverosimil: pregătea ,,un studiu de impact” cu privire la o lege. Privită în această ipostază, persoana, Petru Călian, este departe de a fi un model creştin de urmat sau un promotor al valorilor ortodoxiei.

Noi, tinerii liberali clujeni, va rugăm să reanalizaţi şi să amânaţi acordarea acestei distincţii, până la finalizarea “studiului de impact” iniţiat de către domnul Călian la NANA Club, şi până ce instanţa se va pronunţa în aceast amplu dosar, care între timp a fost secretizat. Avem nădejdea că veţi analiza această situaţie cu multă atenţie şi veţi lua cea mai înţeleaptă decizie.

TNL CLUJ