UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

vineri, 10 septembrie 2010

Cinci milioane? Un fleac! le-am cheltuit pe nimic..


Primăria Cluj-Napoca nu are bani pentru Spitalul Municipal Clujana, care deserveşte o treime din populaţia municipiului, dar cheltuieşte peste două milioane de euro pentru a planta flori în oraş.

Trecut în administraţia municipalităţii, Spitalul Municipal a rămas fără 13 paturi (două saloane) din lipsa fondurilor, iar cadrele medicale au ajuns atât de slab plătite încât se pregătesc să plece.

Nu sunt fonduri nici pentru computerul tomograf de care este urgentă nevoie, şi totuşi primarul Sorin Apostu cheltuieşte un alt milion de euro pentru ştergerea prafului de pe statuile urbei.

Nu sunt bani pentru investiţii la RATUC, unde parcul auto se înnoieşte cu autobuze la mâna a doua franţuzeşti iar sistemul de ticketing există doar pe hârtie sau la Alba Iulia. Însă, în mod ciudat, se găsesc încă 2 milioane de euro pentru un alt proiect de ,,maximă urgenţă”, în viziunea domnului primar, şi de care clujenii duc mare lipsă. Urmează să fie închiriate peste 200 de camere video care vor fi montate în oraş pentru monitorizarea traficului 24 de ore din 24. Un sistem de supraveghere inutil pe timp de noapte, pentru că nu se văd decât farurile maşinilor. Mai mult, pe timp de zi, imaginile înregistrate nu vor putea fi folosite în instanţă în cazul în care sunt surprinse infracţiuni sau accidente, pentru că aparatura video nu va fi omologată. Calitatea slabă şi lipsa opţiunii de mărire a imaginii, transformă “ochii electronici” ai primarului într-un proiect costisitor, care nu justifică suma enormă alocată, în condiţiile în care clujenii au alte priorităţi. Toate acestea nu fac decât să dovedească ,,chibzuinţa” cu care edilul şef gestionează fondurile publice.

Tot din lipsa banilor, marile proiecte ale municipiului sunt abandonate: centrul cultural, sala polivalentă, bazinul de polo, cartierele de locuinţe pentru tineret, reabilitarea termică a blocurilor. Sistemul medical clujean, cu care ne place să ne mândrim, este la pământ. Sute de medici şi-au depus actele pentru plecarea în străinătate, o asistentă lucrează cât pentru patru, iar condiţiile din spitale sunt jalnice.

Nimic nu-l impresionează pe Sorin Apostu, dar totuşi ceva îl sperie. Astfel, ca să ne urmărească zilnic mişcările pe stradă, este dispus să ,,sacrifice” două milioane de euro din bugetul municipiului. Gestul este la fel de greu de explicat precum prezenţa non-stop a unei maşini de poliţie, în capătul Bulevardului Eroilor, lângă sediul PDL.

TNL Cluj-Napoca îi solicită primarului să anuleze licitaţia pentru închirierea sistemului video de supraveghere a oraşului şi licitaţia pentru ştergerea prafului de pe statui. Cele trei milioane de euro economisite ar putea fi alocate pentru adevăratele nevoi ale clujenilor: sănătate, investiţii, transport în comun.