UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 29 martie 2010

CLUJUL JUDET PILOT


Clujul ar putea fi reîmpărţit în 6 unităţi administrative urbane şi doar 13 rurale, din cele 75 care sunt astăzi. Proiectul ar fi implementat în urma unui referendum, a anunţat ieri preşedintele CJ, Alin Tişe.
Clujul se vrea judeţ-pilot în procesul de reorganizare a unităţilor administrativ-teritoriale, urmând ca modelul implementat să fie apoi asimilat şi de către celelalte judeţe. Pentru că majoritatea comunelor mizează pe fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi de la guvern, o nouă organizare teritorială ar putea schimba această situaţie. Comasarea unor comune sau a unor oraşe cu comunele limitrofe ar contribui la diminuarea cheltuielilor administrative, la creşterea calităţii serviciilor publice, la dezvoltarea unor proiecte edilitare unitare şi la creşterea veniturilor pe cap de locuitor.
Judeţul Cluj are 75 de comune, cinci municipii şi un oraş.
In opinia sa,Tise, comasarea unor comune şi absorbţia altora de către oraşe se va realiza oricum. “Mai devreme sau mai târziu, inevitabil vom asista la această redimensionare a unităţilor administrativ-teritoriale. Eu zic că ar fi mai bine acum, dacă visăm şi la dezvoltarea mediului rural. Mai târziu ni se va reproşa că nu s-a făcut nimic mai repede în sensul acesta. Oricum, până la urmă, ce înseamnă comunele acestea pe care le avem? Cum au fost ele formate? Nimeni nu a stat să analizeze considerentele pentru care o comună se întinde de acolo până dincolo. S-a stabilit prin lege şi punct. Apoi, oamenii s-au obişnuit că acela e locul lor. Dar nu cred că o eventuală reorganizare o să îi supere. Tot politicenii vor avea, de fapt, o problemă cu acest lucru. Numai că noi trebuie să gândim dincolo de funcţia noastră. Să avem în vedere doar beneficiile pe care această nouă organizare ar putea s-o aducă comunităţilor”, a declarat Tişe.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din Cluj, Ovidiu Colceriu, primar al comunei Sânpaul, este de părere că se impune o reorganizare teritorială. “Se discută şi la nivel naţional, mai ales în contextul în care este vizată modificarea Constituţiei. Sunt de acord, într-adevăr, cu dezbaterile pe această temă şi chiar deschis la soluţii, însă nu cred că fără o lege organică se va putea schimba ceva. O decizie de reorganizare se va lua numai la nivel naţional. Asta nu înseamnă că noi nu putem veni cu propuneri şi soluţii”, a apreciat Colceriu.
Intr-o primă variantă de reorganizare administrativ-teritorială, preşedintele CJ, Alin Tişe, propune:"Clujul lui Tise"

6 aglomeraţii urbane formate din:

1 - Cluj-Napoca, Chinteni, Baciu, Floreşti, Feleacu şi Apahida

2 - Turda, Aiton, Ploscoş, Tureni, Mihai Viteazul şi Sănduleşti

3 - Gherla, Iclod, Fizeşu Gherlii şi Mintiu Gherlii

4 - Dej, Vad, Jichişu de Jos, Cuzdrioara şi Mica

5 - Câmpia Turzii, Ceanu Mare, Tritenii de Jos, Viişoara, Luna şi Călăraşi

6 - Huedin, Negreni, Ciucea, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Izvoru Crişului

13 aglomeraţii rurale formate din:

1 - Aghireşu, Căpuşu Mare, Gârbău

2 - Mănăstireni, Mărgău, Călăţele, Beliş

3 - Gilău, Mărişel, Măguri Răcătău

4 - Valea Ierii, Băişoara, Iara

5 - Săvădisla, Ciurila, Petreştii de Jos

6 - Aşchileu, Vultureni, Dăbâca, Borşa, Sânpaul

7 - Bonţida, Sic, Jucu de Sus

8 - Bobâlna, Recea Cristur, Panticeu, Corneşti, Aluniş

9 - Unguraş, Sânmărtin, Ţaga

10 - Pălatca, Geaca, Buza, Cătina

11 - Baciu, Cămăraşu, Frata

12 - Cojocna, Căianu, Suatu

13 - Chiuieşti, Câţcău, Căşeiu