UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

luni, 23 noiembrie 2009

Johannis are deja peste 51% din Parlament


Grupurile parlamentare ale PSD si PNL au, la un loc, peste jumatate din locurile de deputati si senatori, ceea ce ar permite, matematic, chiar si fara sprijin suplimentar din partea UDMR, a minoritatilor sau a parlamentarilor independenti, un vot de incredere pentru eventualul Guvern condus de Klaus Johannis.

In Camera Deputatilor, PNL si PSD au 161 de alesi (55 de liberali si 109 social-democrati), iar in Senat cele doua partide cumuleaza 72 de parlamentari (24 din PNL si 48 din PSD). Cei 243 de deputati si senatori inseamna 51,2% din Parlament si ar fi suficienti pentru a asigura ceea ce liderul PSD, Mircea Geoana, a numit astazi “o majoritate social-liberala.”


Celelalte formatiuni, PDL, UDMR si grupul minoritatilor din Camera, alaturi de parlamentarii independenti, ocupa mai putin de jumatate din locurile din Legislativ, astfel ca si o coalizare ipotetica a acestora impotriva unei echipe guvernamentale convenite de PSD si PNL s-ar dovedi inutila in fata unui vot unit al majoritatii social-liberale.

PDL are 115 mandate de deputati si 52 de senatori, UDMR are 22 de deputati si 9 senatori, iar grupul parlamentarilor independenti cumuleaza 21 de deputati si 4 senatori. In Camera Deputatilor sunt si 18 alesi ai minoritatilor nationale.