UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

duminică, 12 iulie 2009

PARTIDUL PORTOCALIU ... PARTIDU LU" BASE

Lumea deja s-a obişnuit cu scandalul Ridzi şi se pregăteşte pentru noul scandal al fostului director al SRI, Radu Timofte, acuzat că a cumpărat o locuinţă de serviciu cu toate că deţinea o locuinţă în Bucureşti şi pentru afacerile care le-ar fi derulat cu delapidatorul CFR, Necolaiciuc. Iar după acest scandal va veni altul şi aşa mai departe.Iar atitudinea noastră va fi din ce în ce mai relaxată, ca după sute de ore de vizionat scene macabre la Reflecţii Rutiere.

Nu ne mai impresionează nimic. 800.000 de euro? Un fleac! Pe asta se şi bazează guvernul Băsescu (nu e o greşeală!) când refuză să ia măsuri împotriva miniştrilor dovediţi că şi-au bătut joc de banul public. Ce contează, oricum? Pentru că scopul final nu este intrarea în istorie, ci umplerea conturilor din bănci. Şi când gândeşti astfel nu contează că o ţară întreagă ştie că eşti un hoţ ordinar şi mincinos, atâta vreme cât banii furaţi rămân la tine.

Totul sau nimic. Acesta a fost planul lui Băsescu de la început, care şi-a învins adversarii politici prin cele mai mârşave metode, unele brevetate chiar de el. A fondat PD pe structurile FSN, a băgat partidul în Internaţionala Socialistă în anul 1996, pentru ca apoi să se înscrie în PPE. Colaborează cu PSDR şi apoi funzionează cu aripa stolojenistă din PNL, formând PDL. Şi putea să poarte orice nume, să se alieze cu oricine, să facă parte din orice internaţională socialistă sau capitalistă, pentru că de fapt numele real al partidului este Partidul lui Băse. Al cărui scop a fost să ajungă la guvernare, să fure şi apoi să plece. Şi dacă se poate, să revină peste câţiva ani reinventat, în speranţa că românii au uitat scandalurile din actualul guvern.

Dar singura greşeală din acest joc periculos dus de Băse este că a încălcat regula de aur a jocului politic din România: să păstrezi aparenţele unei alternaţe politice şi să nu loveşti în adversarii politici care peste patru ani ar putea reveni la guvernare. De aici şi mirarea unor mari anchetaţi ai DNA, gen Adrian Năstase, care deşi deţine companii cu sedii în insule no-name care valoreză sute de milioane de euro, este cercetat pentru o afacere cu câteva termopane. Adică, staţi un pic, voi vorbiţi serios? Parcă aveam o înţelegere …

Trupa de şoc a lui Băsescu îşi joacă în aceste luni ultimele scene de prost gust, fiind repudiată deja şi de o mare parte din membrii PDL. Preşedintele este agitat, văzând că îi scade popularitatea de la o zi la alta, din cauza protejaţilor săi care nici să fure nu ştiu. Vede că în sondaje PSD îi sufla în ceafă şi nu are tăria de a se lepăda de prostimea nesimţită pe care o ţine în spinare de atâţia ani: Boc, Ridzi şi Udrea, personaje care pe cât de mult rating fac la TV, pe atât sunt de detestate de români. Băsescu joacă tare: totul sau nimic. Şi cred că s-a cam prins că va rămâne cu nimic. Aşa că un zero în plus în conturi, pentru perioada de pauză politică, nu strică. Poate de aceea încă avem un ministru dovedit ca fiind incompetent şi hoţ. Pentru că oricum nu mai contează…